Oldal kiválasztása

Alaphibák sorozatát követte el a nagy Coca-Cola vállalat a palackozott ivóvízük esetében. A PepsiCo Aquafina palackozott vízének sikerére felbuzdúlva a Coca-Cola a Dasani névvel ellátott vízét dobta piacra 2002-ben. Terjeszkedtek egész AEÁ területén, Kanadában, Latin-Amerikában és elhatározták, hogy a britt piacot is meghódítják 2004-es évvel kezdődően. Na, de a sztori nem alakult valami fényesen és sorra jöttek a nagyobbnál, nagyobb bakik. Kiderült, többek között, hogy mérgező vizet értékesítenek, de ez még semmi…

dasani-cover

Az Aquafina terméket 1994-ben dobták piacra szóval jó 8 éves előnye volt a PepsiCo-nak a piac meghódításában. Kitapasztaltak mindent, mi válik be a fogyasztóknak, mire van szükségük és komolyan terjeszkedtek. AEÁ-ban 13,4%-át teszik ki a palackozott vízek piacának. Értékesítettek AEÁ kívül Spanyolországban, Kanadában, Libanonban, Törökországban, Iránban, Egyiptomban, Pakisztánban, Indiában, a Perzsa öböl melletti arab országokban.

aquafina-pepsico
A sorra elért sikerek felbuzdították a fő versenytársat, a Coca-Cola vállalatot a cselekvésre, így piacra dobták a Dasani palackozott ivóvízet. Sikereket ért el a korábban említett országokba, de természetesen még többet akartak, az Aquafina által még érintetlen britt piacot akarták megszerezni.

A britt piacra a “bottled spunk” szlogennel szerettek volna jól szerepelni, viszont ezzel igen jól leszerepeltek. A spunk az országban spremát jelent, szleng változatban. Szóval palackozott sperma volt a palackozott víz szlogene és persze az egész marketing kampány a szlogen köré épült például nem tudsz sperma nélkül élni.

dasan-uk-ad

7 millió lírás marketing kampányba fogtak, ezután jött a rémálom. Kiderült, hogy a palackban található kistálytiszta víz, tulajdonképpen londoni külváros csapvíze, melyet ozmózis folyamatával tisztítottak.

Aztán visszavonták a termék értékesítését az egész ország területéről, mivel a megengedettnél kétszer nagyobb mennyiségű bromát anyagot tartalmazott, ami rákkeltő, mérgező hatású az emberi szervezetre. Kénytelenek voltak több mint félmillió palackot visszahívni. Komoly kémiai módosításokat kellett eszközölniük, hogy a hibákat kiküszöböljék, de a negatív médiavisszhang még nagyobb károkat okozott a teljes vállalat számára.

Elég meglepő, amatőr hibákat követtek el, nem jellemző ilyen méretű vállalatra, aki hatalmas csapattal dolgozik.

Számos márkázási és egyéb bakik születtek már, te melyikről hallottál?

Forrás: 
https://www.theguardian.com/business/2004/mar/20/medicineandhealth.lifeandhealth
http://index.hu/tudomany/til/2017/08/10/coca-cola_csapviz_bromat_mereg_dasani_kudarc/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index
https://en.wikipedia.org/wiki/Dasani
https://en.wikipedia.org/wiki/Aquafina