A divatipar napjaink egyik legszennyezőbb iparága. A fenntartható divat sokmindent magába foglal, többek között a slow fashion-t, a meglévő anyagok újrahasznosítását, az anyagok környezetkímélő előállítását. A környezeti fenntarthatóság mellé sorolhatjuk a társadalmi és a gazdasági fenntarthatóságot is.

A következő irományaim vannak eddig ebben a témában:

Vásárlóként annyi hatalommal bírunk, hogy megváltoztassuk a világot csupán csak azáltal, hogy csak odafigyelünk arra, hogy mit vásárolunk.

Emma Watson

Személy szerint én divatban látom igazán nagy pazarlást, a meggondolatlanságot és mindezek környezetre gyakorolt negatív hatását.

Számos márka már nem évi két kollekcióval áll elő, tavaszi-nyári és őszi-téli, hanem sok esetben már évi nyolc, tíz vagy sokkal több teljesen új kollekciót mutatnak be. Ezek boltokba való bevezetésekor a korábbi kollekciók többsége a szemétdombon köt ki. A régi kollekcióból származó daraboknak nincs semmi hibájuk, csak a vállalatok szerint már elavultak és szükség van az új vonal behozatalára. Mindezeket azért teszik, mert mi emberek igényt tartunk rá.


Nagyon elgondolkodtató, hogy egy új ruhadarab akár sokkal olcsóbba kerülhet, mint egy élelmiszer. Sejthetjük, hogy egy ruhadarab előallításának reális költsége meg kellene haladja jóval az élelmiszerekét.


A divatipar sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektessen a fenntartható alternatívákra. Ezek egyre nagyobb tért kell elnyerjenek és átvegyék az eddigi környezetszennyező folyamatok révén gyártott és értékesített változatokat.


Mi kell megváltoztassuk vásárlási szokásainkat. Ezzel tudunk nagy hatást gyakorolni az iparágra és ezzel tudunk jót tenni a környezetünkre.


Én előtérbe helyezem a használt, de jó minőségű ruhadarabokat. Próbálom a már meglévőket minél tovább használni, ha közben szükség van rá, javítok rajtuk.
Nem követem a divatot, én úgy érzem lehetetlen lépés tartani vele és fölösleges. Nem szeretem, ha valaki megmondja nekem mit viseljek.


Saját stílusomat szeretném kiépíteni és követni. Ezt javasolom neked is. Találd meg azt, ami igazán jó neked, szeretsz benne lenni, boldoggá tesz és ne zavartasd magad ha az nem az aktuális trendnek megfelelő öltözet.
Légy önmagad, ezt mondják igazából a divatmárkák is.

Olvass bele az eddigi írásaimba. Biztosan fogsz találni számodra is érdekes dolgokat.

Érdekelhetnek ezek is: