A minimalizmus egy mozgalom, egy életforma/életstílus, melynek lényege a kevesebb tárgy birtoklása. Összeköthető a low waste életmóddal. A kevesebb néha több és ez az élet szinte minden területére érvényes. A tárgyak nem okoznak maradandó boldogságot, sőt sok esetben megzavarják a mindennapjaidat és környzetedet.

A következő irományaim vannak eddig ebben a témában:

Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják… Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is.

Máté 6:19, 21

Minimalizmust én igazából nem egy olyan életmódnak fogom fel, amely megmondja mit vásárolhatok, mit kell kiszelektáljak. Sokan úgy gondolják, hogy a minimalizmus lényege üres lakás, üres polcok és tárolók kialakítása, mindenből nagyon kevés dolog birtoklása.


Fontos, hogy ne essünk túlzásokban. A kezdetekben én is kicsit elszálltam és túlságosan kiszelektáltam dolgokat, amelyekre a későbbiekben igenis szükségem lett volna, de már nem volt meg és újravásárolni meg kész katasztrófa lett volna.


Tapasztalás a lényeg a minimalizmus esetében is. Gondoljuk át alaposan, mire van szükségünk mielőtt túladnánk minden már meglévő dolgon.


Én inkább azt látom nagy előnynek a minimalista életstílusban, hogy már nem ragaszkodok annyira a tárgyakhoz. Pár hónapja, ha megkérdezték volna tőlem, hogy miket mentenék ki a lakásból egy katasztrófa esetén, a felsorolást nem tudtam volna befejezni. Ma már nagyon el kell gondolkozzak, mi az ami igazán fontos számomra és annyira kötődök hozzá, hogy kimenteném.


Az emléktárgyak kategória, az ami sokunkat jobban elgondolkoztat. Ezek az egyetlen olyan dolgok, amelyeket nem lehet pótolni, újravásárolni. Én úgy próbálom módosítani ezt a részét a dolgaimnak, hogy ezentúl inkább az élményekre fektetem a hangsúlyt. Ezeket az élményeket képek, videók formájában megörökítem és tárolom őket. Ez személyesebb is és jobban felidézi azokat az értékes pillanatokat. Persze most nem mondok le minden tárgyról, egyenlőre még megvásárolom azt az egy hűtőmágnest egy kirándulás alkalmából, tudom, hogy fölösleges és nem is néz ki túl jól a hűtön, de még mindig okoz nekem annyi örömöt, amennyiért megéri megvásárolni és kitenni.

Olvasd el az eddigi irományaim és inspirálódj belőlük!

Érdekelhetnek ezek is: