Oldal kiválasztása

Gondolom már mindenki hallotta a Despacito dalt, ha nem akkor több mint valószínű, hogy nem ezen a bolygón élsz. A kérdés a következő: hogyan lehet ekkora sikere egy áltlagos dalnak? a következőkben erre próbálok választ adni.
despacito-coverForrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/it/b/ba/Despacito.PNG

Nem értettem, hogy lett ilyen felkapott a szám, ezért próbáltam kicsit utánanézni, a hogyant akartam megválaszolni. Különösnek tartom, hogy egy ilyen szám, amely azért meg kell hagyni nem túl profi zenei mű, átlagos hanggal rendelkező pasik előadásában, hogy is lett ilyen felkapott?

  • Először is a Puerto Rico-i zene hangulatából adódóan nagyon füllbemászó. Felemelő érzést, boldogságot, felszabadultságot közvetít. A videoklipp is ezt a jó hangulatot mutatja be, persze a szexi lány nem hiányozhat a képből és az átlagon felüli kinézetű énekes pasik is segítenek, akik egyikei a legnagyobb latin sztároknak. A “néznivalót” mindkét félnek megteremtik. A buli, a tenger, a nyár, a szép színek mind jó hangulatot keltenek. Mikor először megnéztem a videoklippet valahogy teljesen magával ragadott, személy szerint a táj, a sok szín, az ottani hangulat volt érdekes, habár látszik a szegénység is, de igy felért egy jó turista körbevezetéssel.
    despacito-taj
  • Globalizált dallamról, hangzásról is beszélhetünk, amelyben megjelenik a hagyományos gitár, a reggae, a rap, a spanyol nyelv, a füllbemászó dallam, a ritmusos zene. Ez a dal működik nagyon sok körben, például háttérzenének, vezetés, szaladás, edzés közben is passzol és persze az esti bulikba, klubbokban is gyorsan bevállt hisz nagyon táncolható.
  • Justin Bieber Despacito feldolgozása és angolosítása is nagyot dobott a sikeren. Egy ilyen ikonikus sztár is felfigyel rá az már jelent valamit és elképzelhetetlen mekkora közönséghez jut el a Bieber effekt. A közös éneklések, koncertezések, megjelenések a siker megerősítéséhez vezettek.

  • Lejátszási hatásokról is beszélhetünk. Egyik országban a siker instant lehet siker egy másik országban, országok között nagyon erős a befolyásolás. A zenei vállaltok gyorsan rájöttek, hogy a Puerto Rico-i siker más, a saját országukban is nagy bevételeket hozhat. Igy egy levinaeffektus indult be.
  • Számos nyelven jelent meg feldolgozás, hogy mindenki megértse miről is szól a dal, persze minket elsősorban a magyar változat érdekel, itt is van:

Végezetül más 20 különböző nyelvű Despacito összeállítás nektek 🙂

Ami a siker kulcsát illeti nem tudok pontos választ adni mi is lehet, de talán a sok tényező együttes hatása miatt sikerült rövid idő alatt ilyen eredményeket elérni. Ti mit gondoltok?

Forrás:
http://www.newstatesman.com/culture/music-theatre/2017/07/despacito-why-popular
https://www.quora.com/How-did-the-song-Despacito-became-so-famous