Oldal kiválasztása

Nap mint nap több ezer akár még több logót látunk. Meglepőnek tűnhet ez a szám, viszont tényleg igy van. Legtöbb logót amivel találkozunk nem is tudatosítjuk, nem tudjuk számon tartani. A vállalatok, brandek rengetek energiát fektetnek logójuk tervezésében, kivitelezésében. Végeredményben nagy hatással van vásárlási/fogyasztási döntésünkre.

Related image
Forrás: https://www.packaginginnovation.com/product-packaging/food-packaging-2/10-inspirational-food-packaging-logos/

Kíváncsi vagy mi a különbség a Coca-Cola, a Snapchat, a KFC, Giorgio Armani között? Itt megtudhatod:

Kérlek néz most körbe és számold meg hány logót látsz. Ugye van egy pár közvetlen közeledben is.

Az elméleti írásokban 7 logó típust említenek:

 • Betűjel vagy monogram
 • Szó jel/felirat
 • Képi jel
 • Absztrakt jel
 • Maszkóta
 • Kombinált jel
 • Embléma, jelkép

7-types-of-logosForrás: https://99designs.com/blog/tips/types-of-logos/

Sorban bemutatom ezeket a típusokat és válaszolok a fő kérdésre, a logók különbségével kapcsolatban.

 1. Betűjel vagy monogram
  betujel
  Az IBM, CNN, HP, HBO stb. mind betűjelet alkalmaznak.
  Ezek között is természetesen sok különbség van például betűtípust, betűvastagságot, alkalmazott színt illetően. Megfigyelhető, hogy:
  fashion márkák vékony, tiszta, elegáns betűtíípusokat használnak például: Giorgio Armani, H&M
  állami szervezet már erősebb, vastagabb betűtípus alkalmaznak például: NSW (környezeti és örökségi iroda)
 2. Szó jel/felirat
  szojel
  Visa, Coca-Cola, Google, betűtípusokon alapuló logók, amelyek vállalati névre fókuszálnak. Maga a név már megfog és megjegyezhető, ezt párosítják egy jó betűtípussal és máris a vizuális emlekezést is erősítik. A logó fontos vizuális identítás a brand/a márka számára.
  Új üzeletek számára előnyös ez a fajta logó, mivel még nem ismerik az emberek a nevet, viszont ez a típus csak rövid név esetén ajánlott.
 3. Képi jel
  kepi-jel
  Sok lehetőség van megteremteni egy ilyen fajta logót pl: John Deere a névvel játszott el, vagy egy mélyebb értelmet tulajdonított a Snapchat logójának, meghatározta, hogy milyen terméket ajánl, vannak olyan logók melyek érzelmet közvetítenek, mint például a WWF.
  A képi jel típusú logók 
  ikonok, grafikai design elemek.
  kepi-jel-logok
  Gondolom nem is kell megnevezzem a fenti logókat. Ugye mennyire könnyen fel lehet ismerni őket, persze ezt egy új, kezdő vállalkozás, márka esetében nehéz elérni, sok-sok év kell hozzá amíg ilyen szintre kerül el egy logó.
 4. Absztrakt jel
  absztrakt-jelek
  Az absztrakt jelek/logók a képi jelek egy típusa ahol nem egyértelműen felismerhető alakzatokat használnak, pl nem egy alma, egy szellem, egy szarvas stb. Igy teljesen egyedi logók keszíthetők, teljesen te találod ki az értelmét és a hozzá tartozó érzelmeket te határozod meg, például: British Petrol, Pepsi, Adidas.
 5. Maszkóta
  maszkotak
  Maszkóták, rajfilmes, vicces hangulatú logók amelyek esetében sokszor egy embert, egy személy alkotnak meg márkák identitására, például: KFC, Michelin, Mailchimp.
  A maszkóták a márkád nagykövetei, ajánlatosak az ilyen típusú logók olyan esetekben amikor családok, gyerekek az adott márka célcsoportja.
  Könnyebb interakciót kiváltani ezekkel a maszkótákkal, a felhasználók könnyen elbeszélgetnek a maszkótákkal közösségi médiákban és ezzel rengeteg értékes információra lehet szert tenni.
 6. Kombinált jel
  kombinalt
  Ezek a típusú logók a betűjelet, szójelet, képi jelet, absztrakt jelet és a maszkótát kombinálják.
  Például: Doritos, Burger King, Lacoste – kép és szöveg kombinálása.
  Az emberek így tudják a neved asszociálni a képi jeledhez, maszkótádhoz.
 7. Embléma, jelkép
  emblema
  Ezek a logók betűtípusokat tartalmaznak szimbólumokon, ikonokon belül, például jelvények, címerek.
  Nagyon bonyolultak és nehéz őket tökéletesen megjegyezni, nehéz lerajzolni emlékezetből.
  Szükeséges ezeknek egyszerűsített változatot is létrehozni.

Kezdjetek alkotni, nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos egy kész vizuális identítás elkészítése vállalkozásod, márkád számára, természetesen ebben a logó előkelő helyet kap. A logó köré építheted teljes promoválásod, bármilyen kampányod és logóddal fognak az emberek asszociálni, logód által fognak felismerni. Ha elkészült a logód használd bátran, tűntest fel lehetőség szerint mindenhova, hogy ismerjenek meg az emberek.

Forrás: https://99designs.com/blog/tips/types-of-logos/


Warning: file_put_contents(/var/www/html/wp-content/plugins/ewww-image-optimizer/debug.log): failed to open stream: Permission denied in /var/www/html/wp-content/plugins/ewww-image-optimizer/common.php on line 8746