10 ok amiert nem vasarolok fast fashion termekeket boritokep
Fenntartható divat

10 ok, amiért nem vásárolok fast fashion termékeket

Napjainkban az, hogy a fast fashion márkák mennyire etikusak, fenntarthatóak nagyon vitatott téma. Én a következőkben a személyes véleményemet osztom meg. Bemutatom azokat a tényeket, amelyek miatt én úgy dönöttem, hogy nem vásárolok fast fashion termékeket. Ha ezzel felkeltettem érdeklődésedet itt van 15 megoldás fast fashion elkerülésére. Ezekkel a megoldásokkal, ötletekkel egyszerűen el tudjuk kerülni a fast fashion termékeket.

Az utóbbi években nagyon sok olyan dokumentumfilm, cikk, beszélgetés jelent meg, amely a fast fashion negatív hatásait emeli ki. Ezekre válaszolva a márkák elkezdtek környezetkímélő „megoldásokat” bevezetni, kisebb nagyobb sikerrel. Azt, hogy mennyire kényszerből csinálták és nem saját indíttatásból, vagy mennyire valósak ezek a törekvések, az egy másik téma. Egyenlőre én úgy látom, ha nem vásárolok fast fashion termékeket, csak jót teszek a környezetünknek.  

Mi is a fast fashion?

A fast fashion egy rendkívül nyereséges üzleti modell, amelynek alapja a kifutókon bemutatott, vagy hírességek által viselt divatmárkák termékeinek másolása és ezek gyors tömegtermelése, alacsony áron.

Olcsó, folyamatosan változó, tömeges gyártás, gyenge alapanyagok, rövid élettartam, folyamatosan szükséges újravásárlás jellemző erre az üzleti modellre.

Lényeg, hogy a márkák minél gyorsabban és olcsóbban juttassák el a termékeiket a boltok polcaira. 

Fast fashion és a vásárlóik

Olcsó és „menő” ruhák

Tényleg sokan nagy előnyként látják a fast fashion termékeket, mivel nagyon olcsók. Figyelem, a termékek tulajdonképpeni ára a címkéken túlmutat! 

Divatkövetőknek bejön

Aki szeretné követni ezt a gyorsan változó divatot és nincsen lehetősége komoly összegeket áldozni rá, annak jó megoldásnak tűnhet a fast fashion. Sajnos ezzel nagyon sokan így vannak, sokan ebbe a kategóriába tartoznak és ezt a cégek ki is használják. 

Fast fashion cégek profitálnak

Sok olyan márka van, amely tulajdonképpen egy cégcsoporthoz tartozik, csak épp különböző célcsoportoknak hirdetik a termékeiket.
Rengeteg új márka jelenik meg a piacon, de sajnos szinte egytől-egyig fast fashion üzleti modellt követnek.
Annak érdekében, hogy a márkák minél nagyobb profitot termeljenek minden héten új ruhákat tesznek ki a boltokba, csak azért, hogy a vásárlók gyakrabban látogassák az üzleteket fizikailag és online. A divatkövetők, és nemcsak, újravásárlásra kényszerülnek, amit amúgy legtöbben nem kényszerhelyzetnek, hanem sajnos lehetőségnek, jó szórakozásnak fognak fel.

Csomó ruhánk van de mégsem tudunk felöltözni

Több, mint valószínű te is kijelentetted a ruhásszekrényed előtt, hogy nincs amibe felöltözz, nem tetszik egyik ruhadarabod sem, nem vagy velük megelégedve. Hát pontosan ezt teszi a fast fashion őrület. Megvásárolunk egy csomó ruhát, de igazából nagyon keveset viselünk belőlük, kevés alkalommal és csupán néhány tetszik ezek közül hosszútávon. Egy mókuskerék, amiből csak vásárlási szokásaink megváltoztatásával tudunk kijutni.  

10 ok, amiért nem vásárolok fast fashion termékeket

Legszennyezőbb iparág

A divatipar napjaink egyik legszennyezőbb iparága. Üzemanyagipar és mezőgazdaság mellett a divatipar is a topban van, megelőzve az élelmiszeripart, a szállítást, építőipart stb.

Óriási széndioxid-termelés

Egy famernadrág elkészítése során annyi széndioxid kerül a légkörbe, mint 80 km autózás során.
Rengeteget utaztatják az alapanyagokat a gyárakig és aztán a kész termékeket szerte a világba. Leggyakrabban a gyapotot az Amerikai Egyesült Államok területén termesztik, innen szállítják Távol-kelet valamelyik országába, ahol a ruhadarabokat legyártják és innen meg a világ összes pontjára. Így, a ruhadaraboknak óriási az ökológiai lábnyoma.

Rengeteg hulladéktermelés és szennyezés

A divatipar évente több, mint 92 millió tonna hulladékot termel, az ipari vízszennyezés 20%-ért felel és több, mint 79 milliárd liter vizet fogyaszt. A megunt, vagy megmaradt ruhadarabokat elégetik, harmadik világbeli országba viszik, vagy szeméttelep csúcsán köt ki. Szóval még tovább szennyezi a talajt, vizeket és a légkört.

Vegyi anyagok használata és terjesztése

Különböző vegyi anyagokkal a levegőt, a talajt és az vizeket is szennyezik. Kezdve a termőföldeken használt károkozók elleni vegyszerektől, egészen a gyárban az anyagok fehérítésére, majd ezek színezésére használt vegyszerekig. Az ivóvizek szennyezettsége miatt rengeteg ember betegszik meg, a farmokon és a gyárakban dolgozók is rövid időn belül súlyos tüneteket mutatnak.

Erőforrások túlhasználtsága

Túlságosan feléljük az erőforrásainkat, amelyek nem végesek. Rengeteg vizet igényel egy ruhadarab legyártása, kezdve a gyapot termesztésétől, egészen a színezési folyamatig. Energia igénye is hatalmas az előállítástól elkezdve minden egyes ruhadarab otthon végzett mosásáig.

Embertelen munkáltatás

Rengetegen dolgoznak a divatiparban, viszont a legrosszabb helyzetben a varrodákban dolgozók vannak. A munkások napi több, mint 12 órát is dolgoznak, embertelen körülmények között, olyan alacsony fizetéssel, hogy még a napi alapvető élelmet sem tudják megengedni maguknak. Sokszor gyerekeket foglalkoztatnak, mivel a kvótát kell tartani és már ők is tudnak dolgozni. 

Indokolatlan mennyiségű ruházat

Sokkal több ruhánk van, mint amit valójában fel tudunk venni. Gondolkozzunk el ezen!

Manipulálnak

Óriási marketing kampányokkal befolyásolnak minket. A vállalatok, azt az érzetet akarják kelteni bennünk, hogy mi nem vagyunk teljesek az a bizonyos ruhadarab nélkül, nem lehetünk boldogok, fiatalosak, stílusosak stb.  

Az egészből csak néhány ember profitál

Ha azt gondoltad, hogy jó-jó, de ez az iparág rengeteg embert foglalkoztat és milyen jól tudnak élni sokan a munkáiknak köszönhetően, hát ez sajnos nem teljesen így van. Az egész üzleti modellben a márkák vezetői, tulajdonosai gazdagodnak meg. Másoknak a láncban nincs nagy hasznuk az egészből. Sajnos a lánc összes többi munkása indokolatlanul alacsony bérezésben részesül, minél lentebb vannak a hierarchiában, annál kevesebbet keresnek. 

ezert nem vasarolok fast fashion termekeket
Forrás: https://realiteedotblog.files.wordpress.com/2020/01/img_1344.jpg

A fő ok, amiért úgy döntöttem, hogy változtatok vásárlási szokásomon és nem vásárolok fast fashion termékeket, az a környezetre gyakorolt pozitív hatás. Mi, mint fogyasztók, fizetőképes vásárlók, igenis tudunk tenni a környezetünkért. A divatipar, az ahol igazán meg tudjuk egyen-egyenként mutatni az erőnket. A mi igényeinket akarják kielégíteni a divatmárkák, ezért a mi igényeinket kell megváltoztatnunk. Saját pénzünkkel szavazunk egy üzleti modell mellett vagy ellen.

Szerintem a divatiparra nem fektetünk elég nagy hangsúlyt. Sok esetben inkább figyelünk a csomagolásmentességre, környezetbarát eszközöket vásárolunk. Saját magamon látom, hogy a divatipar elrontja az én törekvéseim egy minél környezetbarátabb életmód kialakításában.

Innen inspirálódtam:
https://www.youtube.com/watch?v=ghNYMEckdXM
https://youtu.be/5r8V4QWwxf0

Még szintén kedvelheted...