turkalasi trukkjeim boritokep
Fenntartható divat

Turkálási trükkjeim. Hatékony turkálási útmutató neked

Annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjunk használt ruhákat vásárolni, összegyűjtöttem az én turkálási trükkjeim. Biztosan sokat ismersz már ezek közül, de lehet találsz számodra újakat is. Ismerd meg őket és ha aktuális próbáld ki a gyakorlatba is.

Már többször említettem, hogy a használt ruhavásárlás környezetbarátabb megoldás. Azzal, hogy már egy használt darabot választasz, nem járulsz hozzá direkt egy új ruha gyártásához, megnöveled a már forgalomba levő darabok élettartamát, megelőződ (egy ideig) ezeknek a ruháknak a szeméttelepre kerülését. A másik nagy előnye, hogy egyedi, vintage darabokat tudsz találni, kreatívabb lehetsz az öltözködésedben. 

Ahhoz, hogy tényleg jó darabokat vásárolj, olyanokat amikre szükséged van, beépíthetőek a ruhatáradba és ne csak egy feleseleges x.-ik darab legyen, fontos néhány szempontot figyelembe venni. Azért, hogy a teljes folyamat egyszerűbb legyen neked íme az én bevált turkálási trükkjeim.  

turkalasos kep
https://pawprintsweeklycom.files.wordpress.com/2019/08/scannable-document-2-on-aug-22-2019-at-11_17_31-am-e1566605133712.png?w=685

Turkálási trükkjeim neked, mert kész élmény a turkálás

Készíts listát

Írd össze indulás előtt, hogy mit szeretnél vásárolni. Így lehet a vásárlásod átgondolt, tudatos és persze hatékony is. Csak azt keresed, amiért mész, nem kóborolsz a sorok között.
Persze a turkálás esetében bonyolultabb konkrét céllal keresgélni, viszont fontos jól megválasztani a darabokat.

Vásárolj tudatosan

Használt ruhák vásárlásakor hajlamosak vagyunk lazítani a szabályainkon és bevállalni nem feltétlenül működő darabokat. Ezzel nincs semmi gond, addig amíg, ezt be tudod ruhatáradba valahogy építeni és gyakran fogod viselni. Ami, vásárlás után, csak a gardrób mélyébe kerül és rövid időn belül feledésbe merül, az már problémásabb eset. Próbáljunk tudatosak lenni és ne túlzásokba esni. 

ruhakupac
https://ydn-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/12/Roxanna-Andrade_Thrifting_Contributing-online.png

Kerüld a túlvásárlást

Ha fölöslegesen vásárolsz, saját tapasztalatból tudom, hogy csak meggyűjtöd magadnak a munkát. Mivel vásárlás után kimosod a szerzeményeket, elpakolod, aztán sok ideig kerülgeted. Addig foglalja a helyet, amíg elhatározod, hogy megszabadulsz tőle. Aztán, ha jó állapotba van lefényképezed és továbbadod (eladod vagy elcseréled), elajándékozod, vagy textil hulladéktárolót keresel és leadod. Leírni is az egész folyamatot hosszadalmas volt, gondolj bele gyakorlata mennyire bonyolult és időigényes.      

Kövesd, mikor jön az új áru

Érdemes követni, mikor kapnak a turkálók új árut és rendszerint mielőtt jön az új adag ruha, készletet ürítenek, ami nagy akciókat jelent. Az új áruk megjelenésének köszönhetően nagyobb eséllyel találsz magasabb minőségű darabokat, megfelelő méretben és persze nagyobb is a választék, mindezek magasabb ár ellenében.

Csapj le a nagy akciókra

Bizonyára találkoztál már a mondhatni tipikus turkálós árazással, amikor is minél közelebb van a készletfeltöltés, annál alacsonyabbak az árak. Mivel a készletürítés a cél, ezért közben nem tesznek ki “új” termékeket.
A hét vagy a kampány első napján van a legtöbb termék aztán fokozatosan fogy az áru. Az utolsó nap már a sokszor átválogatott és otthagyott termékek maradnak, amelyek persze a legolcsóbbak.

akcios ruhavasarlas
https://i.pinimg.com/originals/58/e5/ed/58e5ed007c91116884461c5bc6fea29e.jpg

A legolcsóbb napon turkálj az anyagokért

Az akciós hét legutolsó napján általában nincsenek már nagyon jó, méretben megfelelő darabok. Előfordul, hogy találsz kincseket, de kisebb az esélye. Ilyenkor én általában az anyagok miatt megyek be. Ágyneműk, függönyök, nagy méretű ruhák mind alkalmasak lehetnek egy-egy ruhavarráshoz vagy átalakításos projekthez. Persze nem kell túlzásba esni. Ilyen esetben is érdemes céltudatosan keresni azt az anyagot, ami a tervezett projekthez szükséges.

Próbálj meg holtidőbe menni turkálni

Ha időd, napirendet engedi probálj meg holtidőbe menni, hisz így sokkal kényelmesebb a turkálás. Biztosan nem kell a próbafülkénél sorban állnod és senki sem kerül hozzád annyira közel, hogy bármi gondot okozzon. 

boltok latogatottsaga

Erre egy nagy segítség lehet a Google Maps, ahol a legtöbb bejelölt turkáló esetében megnézheted pontosan mikor nincs csúcsidő.

Kilós turkáló választása

Itt nagy előnyt élveznek a vékony nagyon könnyű ruhadarabok, amelyek a más típusú turkálókban sokkal többe kerülnének. Engem többször meglepett a kasszánál a végösszeg, jó értelemben.

Színek szerinti gyors szelektálás

Ha tudod milyen színek állnak jól rajtad, mit szeretsz viselni, mit szeretnél az adott turkálásnál vásárolni, akkor gyorsabb tudsz lenni. Sok turkálóban színek szerint vannak rendezve a ruhák, ez egy nagy segítség. Én szeretem az ilyen turkálókat, sok időt megspóroltam ezekben és sokkal hatékonyabb volt a vásárlásom. 

Anyagok szerinti gyors szelektálás 

Általában szezononként és ruhatípusonként van különválasztva a kínálat. Ha anyagok szerint akarsz vásárolni kezdetben át kell tapogasd a ruhákat. Egy idő után már szemmel is fel tudod ismerni az anyagok típusát és máris hatékonyabb lesz a turkálásod. Ha kialakult ez a képességed jól működhet ez a fajta szelektálás. 

Keress típusonként

Ha többféle ruhát keresel, előnyös egyszerre csak egy típusra koncentrálni. Például keresel egy kabátot, egy pulcsit és egy ujjatlant, akkor próbálj először csak kabátot keresni, addig amíg megtalálod a számodra ideálisat, vagy biztosan nem találod abban a boltban és akkor tovább haladhatsz más ruhadarabokkal. 

Ellenőrizd a termékek állapotát

Ha van címke rajta nézd meg milyen állapotban van, ez elárulja hogy mennyire használt az adott darab. 

Az anyag minőségét ellenőrizd tapintásra. Figyeld meg, hogy ne legyen kikopva, elvékonyodva az anyag.  

Márkákat is nézhetsz és ha ismered minőségi besorolásukat, akkor meg tudod állapítani mennyire tartósak, meddig használhatóak még. 

Bolyhosodást mindenképp figyeld meg, ha olyan anyagról van szó. Amiért ki van valamennyire bolyhosodva, még nem azt jelenti, hogy nem lehet használni. Egy éles borotvával le lehet vágni ezeket a részeket. Azt mindenképp számítsd be, hogy ettől vékonyodik az anyag. 

Nézd meg, lehetőleg természetes fénynél, hogy mennyire tartotta meg a ruha a színét. Ne legyen kifakulva és a hónalj, nyak, térd résznél ne legyen elszíneződve az anyag. 

Ellenőrizd azokat a részeket amik jobban kitettek a kopásra, elhasználódásra. Ilyen részek lehetnek: a térd, fenék, nyak, hónalj, könyök. 

ruhak valfan
https://www.suelovesnyc.com/wp-content/uploads/2017/04/susan_fengler_suelovesnyc_blog_sue_loves_nyc_kleiderschrank_ausmisten_tipps.jpg

Első olvasásra lehet bonyolultnak tűnhetnek a turkálási trükkjeim, viszont szerintem a legtöbb már automatikus jön neked is, amint meglátsz/megfogsz egy ruhadarabot. Próbáld ki te is a turkálási trükkjeim egy hatékony, eredményes ruhavásárlás érdekében. Jó keresgélést!

Még szintén kedvelheted...