kapszulagardrob kialakitasa boritokep
Fenntartható divat

Kapszulagardrób, avagy a minimalista ruhatár kialakításának módszere

Túl sok ruhád van, már nem férsz a ruhásszekrényben? Szeretnéd valamilyen szinten a minimalizmust bevezetni a ruhatáradba is? Környezettudatosabb akarsz lenni a ruházati cikkek esetében is? Elárulom, hogy a kapszulagardrób kialakítása minden előbb említett problémádra, igényedre jó megoldás lesz.  

Rengeteg ruhánk van. A nők többségének kétszer, akár háromszor is több ruhája van, mint amit viselni tudna. Biztosan neked is vannak olyan darabjaid, amikről nem is tudod pontosan mikor vetted fel utoljára. 

Általában nekem a szezonváltási szelektálásban kerülnek elő az olyan darabok, amiket egyáltalán nem viseltem, a sok alternatíva között teljesen elvesztődtek. 

Sok olyan ruhadarabom van, amit egyszerűen nem tudok változatosan társítani, így kevés alkalommal veszem fel. Ezek nálam általában a mintás, extrább szabású darabok. 

kapszulagardrob kialakitasa boritokep

Mi is a kapszulagardrób?

Egymással jól társítható meghatározott számú, jól megválasztott ruhadarabokból álló gardrób. Tulajdonképpen az a lényeg, hogy egy ruhadarab ami a ruhatáradban van vagy később kerül be minél több meglévő ruháddal párosítható legyen.
Konkrét számú ruhadarabok tulajdonlásának és kombinálásán az alapja ez az eljárás. 

30-40 egymással kombinálható ruhadarabot ajánlanak. Ebbe beletartoznak a cipő és táskák is, de a fehérneműk nem

Egy kapszulányi gardróbban minden darab gondosan ki van válogatva, egyenlő mértékben hordják, és demokratikusan látható ugyanúgy, mint minden másik darab. Más szóval egy kisebb gardrób azt az érzetet kelti, hogy tele van jobbnál jobb hordható cuccokkal.

Bea Johnson

Hogyan alakítsd ki

1. Találd meg saját stílusodat és színpalettádat

Tudd meg neked mi áll jól, miben érzed jól magad. Ebben nagy segítségedre lesz a rólad készült képek átnézése. Így kiderült számodra mi az ami jobb, előnyösebb, komfortosabb.
A neked megfelelő színek, szabások meghatározására felkereshetsz szakértőket, vagy egyszerűen utánaolvashatsz, utánanézhetsz és próbálgatod magadon a különböző variációkat. Kérd ki mások véleményét is, a saját meglátásunk nem tud objektív lenni.

Lehetőleg hasonló színű, egymást kiegészítő darabokat válogass össze. Egyszerű lehet csupán csak a semleges színekben gondolkodni. Ezek nem hívják fel a figyelmet és gond nélkül lehet őket variálni.
Mindenképp mielőtt kiválasztanád a kapszulagardróbod színét járj utána neked milyen tónusú színek állnak jól. 

Nyár típusnak ajánlott színek:  tengerészkék, kadétkék, szürkéskékek, grafitszürkék, burgundivörös stb.

Ősz típusnak ajánlott színek: sötét csokoládébarna, kávébarna, rozsdabarna, khaki, olívazöld, tengerészkék, drapp stb.

Tavasz típusúaknak: tengerészkék, világosabb aranybarna, khaki, bézs, teveszőrszín, drapp stb.

Tipp: Fehér, fekete, navy színek tiszta vonalat hoznak be és minden színtónusnak jól állnak.

2. Gondolkozz évszakokban

Minden évszaknak legyen egy megfelelő kapszulagardróbja. Így változatosan tudsz öltözködni, időszaknak megfelelően és ruháid a minőségét is megőrzik, mivel pár hónap viseléstől még nem mennek tönkre. 

Tipp: Válassz olyan darabokat amelyek rétegezhetőek, így egyik évszak gardróbjából átveheted a másikba.

Tipp: Lehet több kapszulát is kialakítani, ha erre szükség van. Például ha a munkahelyeden más ruhát kell viselj, viszont az nem egyezik meg a stílusoddal, a mindennapi viseleteddel.

3. Válaszd ki a kedvenceid

Ha sikerült a saját stílusod és színed megismerni válaszd ki a meglévő ruháid közül azt ami passzol hozzád és amit szeretsz.

Fontos, hogy ne legyen az első lépésed a meglévő ruháid kidobása. Próbáld meg a már meglévőket használni és ezentúl odafigyelni, mit vásárolsz meg. Ha tényleg azonnali váltásra adod fejed, én ezt nem ajánlom, akkor a meglévő jó minőségű darabokat add el vagy adományozd el. Azokat amelyek már elhasználódtak vidd el szelektív gyűjtőpontokba, ahol remélhetőleg újrahasznosításra kerülnek. 

A kapszulagardrób kialakítása egy lassabb folyamat kell legyen, amiben van időd megismerni magad, meglévő ruháidat és újakat felfedezni. Idővel majd ki fog alakulni a számodra tökéletes gardrób.

Tipp: Adj időt magadnak és ruháidnak is!

4. Vásárolj új darabokat

Figyelj oda, hogy ezentúl mit vásárolsz meg.

Ha odajutottál, hogy szeretnél egy ruhadarabot beszerezni mindenképp az passzoljon a kialakuló félben levő gardróboddal. Vásárlás előtt gondold át mivel tudod társítani, hány teljes szettet tudsz kialakítani vele.
Egy ruhadarab tényleges megvásárlása előtt várj pár napot, akár egy-két hetet is és ha ezután is szükségesnek érzed, csak akkor vásárold meg. 

Tipp: Mindenképp minőségi darabokat vásárolj.

Tipp: Játszodj az anyagokkal, textúrákkal, formákkal és kiegészítőkkel, nemcsak a színekkel.

10×10 kihívás

Tökéletes gyakorlás lehet ez a kihívás. A lényege 10 egymást követő napon keresztül 10 előre kiválasztott ruhadarabot úgy kombinálj, hogy mindig különböző szettet alakíts ki. 

Ezzel a kihívással világossá válik számodra, melyek azok a ruhadarabok, amelyek jól működnek ebben a rendszerben. Megtalálod azokat a ruhadarabokat, amelyeket nem tudsz kombinálni egyáltalán, vagy nagyon kevés változatban, illetve felfedezel jól párosítható ruhadarabokat is. Jó szórakozást hozzá!

Kapszulagardób előnyei:

Egyszerűvé teszi az öltözködést.

Változatosan tudsz öltözködni.

Felgyorsítja a készülődést és végső sorban egyszerűbbé teszi mindennapjaidat.

Csak a számodra komfortos darabokat kell viselned. 

Egyenlő szinten kihasználod az összes ruhadarabodat. 

Tudatosan vásárolsz ruházati cikkeket.

Környezettudatosságod a minimalizmus irányában is kiterjeszted. 

Fast fashion termékeket háttérbe szorítod, többek között, mert fontos számodra a minőség.

Időt, stresszt, pénzt spórolsz meg. 

A kapszulagardrób és én

A kapszulagardrób kialakítását én egy hosszabb és lassabb folyamatnak látom. Érzem benne a kihívást és szeretném minden mozzanatát élvezni. Ezt ajánlom neked is!

Nem fogtam neki azonnal kidobni a meglévő ruháimat, csak már nagyon sokat kiszelektáltam. Ezeket a ruhadarabokat elajándékoztam, illetve amit már nem lehetett viselni többet azt szelektív konténerbe dobtam, amiből nagyon remélem, hogy egyszer majd újra ruhadarab lesz. 

Úgy gondolom a színekről nem fogok teljesen lemondani, nem is ez az elvárás, csupán probálom leszűkíteni a skálát.
Már tudatosan figyelek arra, hogy mit mivel társíthatok, minden ruhadarabomat átforgattam, újra megismertem és használom őket.    

Ez tényleg egy hosszú folyamat, még én is nagyon az elején tartok, de örvendek, hogy felfedeztem ezt a módszert. Így biztosan viselni fogom minden ruhadarabomat, környezetnek is kedvezek és az öltözködés nem lesz többé fejtőrés. 

Forrás:
https://stilusmentor.hu/
https://holyduck.hu/
https://www.youtube.com/watch?v=_L4t3kiJ2cE

Még szintén kedvelheted...