15 megoldas fast fashion elkerulesere boritokep
Fenntartható divat

15 megoldás fast fashion elkerülésére

Amint már megigértem a 10 ok, amiért nem vásárolok fast fashion termékeket bejegyzésben, ime itt van 15 megoldás fast fashion elkerülésére. Ha még nem vagy tisztába azzal, hogy mennyire nem kedvező a fast fashion a környezetünk számára, akkor ajánlom az előző írásomat.

Bonyolultnak tűnhet teljesen kivonni az életünkből a fast fashion termékeket, de megoldások után kutatva, rájöttem, hogy nem is az. A következő 15 megoldás a fast fashion elkerülésére leegyszerűsíti a ruhavásárlást, élvezhetővé teszi és nem mellesleg ezek gyakorlatba ültetésével kedvezhetünk környezetünknek.

Új ruhadarabot vásárlása esetén is találsz pár tippet lentebb, amire érdemes odafigyelni és amivel elkerülheted a fast fashion termékek vásárlását és támogatását.

15 megoldások a fast fashion elkerülésére

Tudatos hozzáállás

Tényleg szükséged van annyi ruhára? Egy év még mindig 365 napból áll! Nem kell mindennap új ruhába megjelenni, mindennap többször átöltözni. Gondoljunk bele inkább abba, hogy mennyi kárt okoz minden egyes új ruhadarab. 

Használd amid van

Használd minél tovább saját ruhadarabjaidat. Ha megunod, add el, add tovább valakinek, csereberélj, így tovább tudod növelni a ruhadarab élettartamát. Akár átalakíthatod, átvarrhatod régi ruháid.

Vigyázz a ruháidra

Mosd a ruháidat ritkábban, megfelelő programmal és szárítsd természetesen teraszon, kint, ruhaszárítón. 

Cserélj a barátaiddal

Ne dobd ki, amit már nem akarsz viselni, hanem mutasd meg barátaidnak, nekik lehet tetszeni fognak. Sőt ők is mutathatnak számodra érdekes darabokat.

Vásárolj másodkézből

A turkáló jó megoldás a ruhák élettartamának megnövelésére, azzal, hogy megvásárolod csakis azt, amire szükséged van és gyakran viseled.

Adományozz

A megunt, de még használható ruhadarabjaidat adományozd el. Rengeteg begyűjtő pont, egyesület van, ahol szívesen fogadnak ilyen jellegű adományokat. Ennek köszönhetően örömöt szerzel valakinek és a ruhád tovább használják, nem kerül szemétdombra, égetőbe.

Keress újrahasznosítási lehetőséget

Ha már tényleg nem lehet tovább használni az adott ruhadarabot keress olyan begyűjtőpontot, ahol textilek újrahasznosításával foglalkoznak. Emellett még te is új életet adhatsz ezeknek a tönkrement ruhadaraboknak. Szabd át, varrj valamit belőlük, használd törlésre, takarításra, konyharuhának, ajándékok csomagolására stb.

Ne vásárolj x ideig kihívás

Időnként vegyél részt ilyen kihívásokban. Akár te is kitalálhatod a kihívás időtartamát, azt, hogy mit nem vásárolsz és ezt ismerőseiddel, családtagjaiddal közösen teljesítheted. Nagyon jó és hasznos szórakozás. Ajánlom!

Új ruhadarab vásárlása esetén:

Vásárlás előtt tedd fel magadba a következő kérdéseket:
Van már hasonló darabom?
Viselni fogom a kiszemelt ruházatot legalább 30 (vagy több) alkalommal?
Tudom viselni meglévő ruháimmal társítva?
Tényleg az én stílusom?

Csakis tudatosan vásárolj

CSAK azt vásárold meg, amire tényleg szükséged van és többször tudod viselni. Kapszulagardrób, avagy a minimalista ruhatár kialakítása egy remek megoldás lehet számodra is.  

Azt vásárold meg, ami tetszik neked

Szeresd, amit megvásárolsz, ne a divat miatt vásárolj, ne hagyd, hogy befolyásoljanak a reklámok és mások véleményei. Te vagy a fontos, ha te jól érzed magad a ruháidba, akkor ezt a jó érzést adott tovább a környezetednek.

Vásárolj helyit

Támogassunk a helyi fenntartható márkákat, termékeik megvásárlásával.

Keresd a slow fashion termékeket

Keress olyan márkákat, amelyek a slow fashion modellt követik.

Informálódj

Olvass utána, vagy kérdezd meg az eladót, hogy honnan származik az adott termék, milyen az összetétele. Keresd az organikus anyagokból készült ruhákat. Nagy segítségedre lehet ha ismered a ökocímke jelöléseit. Ezeket összeírtam a Mit takarnak a textilek ökocímke jelölései? című bejegyzésbe.

Ellenőrizd a minőséget

Fordítsd ki a ruhadarabot és ellenőrizd a varrás minőségét.

Számolj az ár/viselés alapelvével

Gondolj úgy a ruháidra, mint egy könyvelő és mérd fel mennyi a költsége az adott termék egy viselésének. Így, az árcimke nem fog sokat elárulni.
Ha egy minőségi, fenntartható darab árcímkéjét megnézzük, hirtelen meghátrálunk, de ha kiszámoljuk az ár/viselés értékét, akkor máris másként állunk hozzá.
Hiába olcsó egy darab, ha az minőségtelen, sokkal kevesebb alkalommal tudod viselni, mielőtt tönkremenne, mint egy drágább, de jó minőségű darabot.

Innen inspirálódtam:
https://www.uselesswardrobe.dk/wrapping-up-2020wehaveplenty-how-much-clothes-did-i-actually-buy/

Még szintén kedvelheted...