30 dolog amit nem vasarolok 2021-ben boritokep
Low Waste Minimalizmus

30 dolog amit nem vásárolok 2021-ben

Az új évre vonatkozó célkitűzéseim összeírása után készítettem egy listát azokkal a dolgokkal amit nem vásárolok meg ebben az évben. Természetesen ez a lista nem teljes és nem fontossági sorrendbe van írva. Szerintem ennél sokkal több dolgot nem vásárolok az év során, de kezdetben ezek jutottak eszembe.

Palackozott víz

A csapvizet egyszerűen vízszűrő kancsó segítségével hatékonyan meg lehet szűrni és biztonságosan fogyasztani. Én így járok el már régóta és ebben az évben sem szeretnék változtatni ezen. Ennek köszönhetően nem kell műanyagot vásároljak és cipeljem a sok palackozott vizet.

Csészék

Már van elég csészém és a többségét nem is használom. Régebb hajlamos voltam sok számomra érdekes mintájú csészét megvásárolni, viszont ezzel csak halmoztam a fölösleges csészéket. Gondolom te is sokszor láttál különleges csészéket és többször nem is tudtad a boltba hagyni. Idén én biztos nem vásárolok új csészét.

Túlságosan sok élelmiszer

Ez egy általános pont, viszont mindenképp nagyon fogok figyelni, hogy csak mértékkel vásároljak élelmiszereket is. Nem szeretném sokáig tartani az ételt hűtőben, fagyasztóban, kerülgetni ezeket. Sokszor el fog romlani az élelmiszer ha felhalmozod őket.

Egy funkciót ellátó konyhai eszközök

Olyan kisebb eszközökre gondolok, amelyek csak egy dolog elkészítésére alkalmasak. Például tejhabosító, citrusfacsaró, diótörő, különböző reszelők stb. Ezek funkcióját nagy valószínűséggel meg tudod valósítani a már meglévő eszközeiddel. Például kávéfőzőnek lehet tejhabosító funkciója, citrusféléket kézzel és egy evőeszközzel ki lehet facsarni, diót kalapáccsal is lehet törni és elegendő egy általános reszelő egy konyhába.

Papírtörlő

Textil konyharuhákat használok. Ez környezetbarát megoldás és mellesleg nem kell pénzt kidobni papírra. Egyetlen egy papírtörlő gurigám van, amit már évek óta használok és még van belőle, de miután elfogy nem vásárolom újra.

Salátaöntet

Egy ideje kerülöm a műanyagba csomagolt előre elkészített salátaöntetek vásárlását. Saját magamnak készítek önteteket, legtöbb esetben azokból az alapanyagokból, amit éppen találok otthon. Így változatos önteteket tudok elkészíteni, kísérletezek az ízekkel és felhasználom a maradék alapanyagokat. 

extrem fogyasztoi tarsadalom pelda
Kerüljük a túlvásárlást!
Forrás: http://floreysbooks.blogspot.com/2015/06/pacifica-culture-club-discussion-topic.html

Smink termékek

Az utóbbi időkben csak néhány alkalommal sminkeltem, vagy legalábbis próbálkoztam vele. Így csak néhányszor vásároltam ilyen termékeket, amiket persze messze nem használtam el. Én szeretem a természetes arcbőrt a maga hibáival, tökéletlenségeivel együtt. A maszk most úgy is eltakarja szinte a teljes arcunkat, fölöslegesnek látom a sminket.

Körömlakk

Egy ideje nem szeretem a festett körmöket. Még van tavalyról pár színes lakkom és egy átlátszom, ennyi elég nekem, nincs szűkségem újakra.

Parfüm

Már említettem a 15 dolog amelyből egyet tartok bejegyzésemben, hogy nem igazán szeretem befújni magam és a tavaly jártam szinte sehova, ezért az az egyetlen régi parfümöm még mindig nem fogyott el.

Különböző arctisztítók

Viszonylag sokat teszteltem az évek során és úgy érzem sikerült megtalálni azt ami megfelel nekem. Idén nem szeretnék újakat tesztelni.  

Tv

Elég sok monitorom és eszközeim vannak, amelyeket tudok használni, mint egy tv-t. Nincs kábel tv előfizetésünk s idén nem is szeretnénk, ezért fölösleges is lenne vásárolni egy televíziót. 

Elektromos kütyük

Ide sorolom az okos kütyüket, konyhai robotgépeket, takarító, légfrissítő eszközöket stb. Minden szükséges elektromos készülék már megvan és nem szeretnék fölöslegesen másokat vásárolni, remélem a meglévőket sem kell még kicserélni.

Elemek

Újratölthető akkumulátorok használatára akarok teljesen átállni és ezért nem szeretnék új (alkáli) elemeket vásárolni. Elhasználom a meglévő elemeket és fokozatosan állok át a környezetbarátabb megoldásra.

Gyenge minőségű bútordarabok

Azon a pár bútordarabon amit eddig vásároltam tapasztaltam, hogy mekkora különbség van a minőségi és a kevésbbé minőségű változatok között. Nekem nehéz feladatnak tűnik minden a szempontból ideális bútor kiválasztása és ha vásárolok akkor lehető legtöbb ideig szeretném használni. A minőségi darabok időtállóbbak és megéri többet fizetni ezekre.

Takarítási eszközök

Csomó hiper-szuper takarító eszközök vannak, mint például felmosó kellékek, seprűk, portörlők stb., viszont nem látom értelmét évente vagy akár gyakrabban megvásárolni az új változatokat. Nekem még a régi eszközeim nagyon is használható állapotban vannak, idén nincs szükségem másokra.

Olyan ruházat amiben nem érzem jól magam

Alkalmi ruhák általában nálam ebbe a kategóriába tartoznak. Ha nem tudok eddigi ruháimból semmiképp sem felöltözni, akkor mindenképp kényelmes darabot vásárolok, amit szívesen viselek bármikor.

Olcsó cipők

Mint már említettem az én 15 minimalista célkitűzésem 2021-re írásomban, úgy állapítottam az idők során, hogy előnyös számomra minőségű cipőt vásárolni, amit nem mellesleg ritkábban is kell cserélni

Fast fashion ruhadarabok

Ezek szinte kivétel nélkül gyenge minőségűek és pár mosás után már látható a használtság rajtuk. Valahogy egy mókuskerékbe vagy, ha fast fashion ruhákat vásárolsz, mert gyakran kell újra vadászatra indulj, mert gyorsan tönkremennek, vagy már nem divatosak és ez zavar téged. Előnyösebb jó minőségű, természetes anyagokból készült ruhadarabokat vásárolni, amelyek időtállóak, kényelmesek és nem feltétlenül követik az aktuális divatot, ami amúgy is csak pár napig tart. Alakíts ki magadnak kapszulagardróbot magadnak. Nézd meg itt mi is ez és hogyan lehet kialakítani.

fogyasztas rovid tortenete
A fogyasztás rövid története
Forrás: https://cdn.1millionwomen.com.au/media/large_image/Screen_Shot_2017-05-01_at_2.27.50_pm.png

Dekorációk

Nagyon is hajlamosak vagyunk az év bármely időszakában dekorációkat vásárolni. Én is ilyen voltam, viszont egy idő után már nem mutattak jól a túlzsúfolt polcok és terek. Megpróbáltam lecsökkenteni a dekorációkat a lakásban és nekem bejött ez a letisztult állapot. Belátom, hogy fölösleges dekorációkra pénzt adni.


+ Tipp: Hasznos dekorációs elemek lehetnek a növények. Jó hangulatot adnak, oxigént termelnek és kiemelik a tereket. A növények mellett számos kézzel készített, újrahasznosított alapanyagokból lehet dekorációkat előállítani.

Égősorok

Biztos te is találkoztál már többször ilyen-olyan égősorokkal, kis lámpásokkal sorba kötve, s számos más alakzatú fényforrásokkal. Ezeket egész évben árulják, mint dekoráció szobába vagy kinti terekre. Többsége elemekkel működik, ami gyorsan elhasználódik. Nekem is van egy ilyenem, két éve vásároltam és nem használtam, mert nem tűnik praktikusnak és nekem gondot jelent a kapcsolgatása. Karácsonyi égősorokat már vásároltunk, így idén biztosan nem kell ezekből sem vásároljunk.

Karácsonyi díszek

Most egyértelművé vált számomra, hogy van elegendő díszem a szeretet ünnepére. Nem tervezek minden évben új díszeket kitenni a lakásba és teljesen újakkal kidíszíteni a karácsonyfát. Nekem tetszenek a meglévő díszek és ez szerintem év végéig nem is fog változni.

Illatosítók

Nem is igazából szeretem a lakást illatosítani. Ha kedvem van illatosítani természetes, házi készítésű változatot használom. Vásároltam tavaly illatosítót, de annyira nem tetszett és nem is szeretnék mást vásárolni, tesztelni.

Gyertyák

A gyertyákat dekorációnak tartom, sőt én nem érzem biztonságosnak és a levegőnek sem tesz jót. Nem tartom egy szükséges elemnek az ünneplésekre vagy a jó hangulat keltésére. Az adventi koszorúra kerülő gyertyát több éven keresztül újrahasználom, tavaly kellett vásároljak, szóval idén biztos nem kell.

Varrógéphez kiegészítők

Miután meglett a varrógépem rövid időn belül vásároltam még kiegészítőket, mint például lábakat, tűket. Ezek többségét nem is használtam még, így egyértelműen fölösleges még pluszba halmozni ezeket. Idén szeretnék a meglévőkkel dolgozni, kísérletezni és megtanulni használni őket.

Rendszerezők

Tudom, hogy a rendszerezés fontos és megkönnyíti a mindennapokat, viszont a rendszerező termékek vásárlásátis túlzásba lehet vinni. Az utóbbi időkben egyre jobban terjednek ezek a termékek. A boltok gyakran vezetnek be új design-nal különböző tárolókat, akasztókat, rendszerezőket stb.. Idén nem vásárolok több rendszerezőt, elég amit eddig szereztem. Sokszor például egy újrahasznosított kartondobozzal is meg lehet oldani a rendszerezést. 

Vágott virágok

Többször mutatósnak tűntek nekem is azok a szép csokrok, amelyeket étkező asztalra lehet tenni, de nem vásároltam erre a célra. Ünnepi alkalmakkor, ajándékként vásároltam csokrokat, viszont nem nyerték el annyira a tetszésemet. Elhatároztam, hogy idén nem vásárolok vágott virágokat, inkább helyette valami más megoldást találok ki. 

Írószerek

Ebbe a kategóriába sorolom a következőket: golyóstollak, színes filcek, ceruzák, szövegkiemelők stb. Tavaly vásároltam színes ceruzákat, de igazából nem használtam sokat, s ezek kitartanak sokáig. Van elég írószerem és próbálom ezeket elhasználni. A másik nagy dolog, hogy nem fogadok el ingyenes, reklám céljából készült írószereket, ezzel is elkerülöm a felhalmozást.

Jegyzettömbök

Jegyzettömbök (öntapadós vagy egyszerű), jelölőcímkék meg hasonló termékeket egyre kevesebbet használok. Ha szükségem van ilyesmire miután elfogynak a már meglévő jegyzettömbjeim készítek magamnak újrahasznosítva a különböző papírjaimat. Egyre gyakrabban telefonba jegyzetelek, így egyhelyen, rendszerezve vannak a dolgok és mindig tudom hol kell keresni őket. Ajándékba sem szeretnék vásárolni másoknak ilyen termékeket.

Hurrá! Eljutottál az aktuális nem vásárolok listám végére. 🙂
Lehet, hogy kezdetlegesnek tűnt, de szerintem valahol el kell kezdeni. A nem vásárolok listánál is az a fontos, hogy le legyen valahova látható helyre írva. Én személy szerint így motiváltabb vagyok ennek betartásában és a lista kibővítésében.

Készíts te is magadnak listát. Az összeírás során átismételed mid van, mire van esetleg szükséged és mi az amit biztosan nem kell/ nem akarsz vásárolni idén. Hajrá!

Még szintén kedvelheted...