textilek okocimke jelolesei boritokep
Fenntartható divat

Mit takarnak a textilek ökocímke jelölései? Miért előnyösek?

Ruhavásárlásunkat megnehezíthetik a címkék olvasása. Rengeteg különféle jelölés van, szabvány, rövidítések, amelyeket nehezen értünk meg. Ennek ellenére fontos, hogy a címkéket is megnézzük vásárlás előtt.
Miért olyan fontosak a textilek ökocímke jelölései?
Az ilyen jelölésű termékek megvásárlásával tudjuk támogatni a fenntartható divatot, fair trade-t, azaz a tisztességes üzletet és a normális munkakörülmények, előnyös juttatások előteremtését.

Ahogy a 15 megoldás fast fashion elkerülésére bejegyzésben említettem vásárlás előtt mindenképp informálódj az adott ruhadarabról. Miből készül, hogyan készül, honnan származik. Mindez kiderül a termékeken levő címke elolvasásával.

Nagy fejtőrést okoz, nekem is, a boltokban megérteni a címkéket. Ezért összegyűjtöttem pár olyan címkét, amelyekkel nagy valószínűséggel találkozhatunk.

Itt vannak azok a textilek ökocímke jelölései, amelyeket szoktam keresni:

OEKO-TEX Standard 100

OEKO-TEX standard 100 logo

Az Öko-Tex Standard 100 címkével rendelkező termékeket komoly teszteléseknek és ellenőrzéseknek vetik alá annak érdekében, hogy kiderítsék biztosan nem tartalmaznak káros anyagokat. Az ilyen védjeggyel ellátott termékek előállítása során nem használtak veszélyes anyagokat és gyártása is fenntarthatóan történt. Világszerte elismert jelölés. 
  

OEKO-TEX Made in Green

OEKO-TEX made in green logo

Az ilyen címke arra mutat rá, hogy káros anyagokkat nem alkalmaznak, figyelnek a fenntarthatóságra és rendes munkakörülményeket is biztosítanak a gyártók. Nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, a vegyszerek kerülése mellett, az energiafelhasználást is optimalizálják

OEKO-TEX Leather Standard

OEKO-TEX leather standard logo

Az ilyen minősítéssel ellátott bőrből készült termékek nem tartalmaznak káros anyagokat.

További információkért látogasd meg a hivatalos weboldalukat: https://www.oeko-tex.com/en/

Sokan azt állitják, hogy az Öko-Tex jelölésű termékek, az egyetlen olyan ökotudatos termékek, amelyeknek az áruk nem magasabb, a többi szokványos, nem fenntartható változatoknál.

Global Organic Textile Standard – GOTS

Global Organic Textile Standard

Környezeti hatásai mellett a társadalmi és gyártási szempontokra is figyelnek az ilyen minősítéssel rendelkező vállalatok. Egyik legátfogóbb és legszigorúbb minősítés.

Hivatalos weboldal: https://www.global-standard.org/

Better Cotton Initiative

better cotton initiative

Környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is fenntarthatóbb pamutból készült termékeken lehet megtalálni ezt a jelzést. Ezt a jelölést, ahogy a neve is mutatja, kizárólag pamuttermékekre használják.

Hivatalos weboldaluk: https://bettercotton.org/ 

Ide tartozik a külön címkével ellátott afrikai pamut is:

Cotton made in Africa (CmiA)

Cotton made in Africa

Ezzel a jelzéssel ellátott termékeket Afrikában, fenntartható módon termesztett gyapotból állítják elő. Nemzetközileg elismert szabvány. Szociális, gazdasági és környezeti hatásai vannak ennek a kezdeményezésnek. 

Fenntarthatóbb módon történik a gyapot termesztése.
Az afrikai munkások megélhetését, ugyanakkor kisebb farmokat lehet támogatni ilyen termékek vásárlásával.
Ha növekszik a kereslet, akkor egyre több afrikai fog a jövőben fenntartható, hatékony gyapot termesztéssel foglalkozni.
Egyértelműen szociális előnyei is vannak az ilyen gyapotból készült termékeknek.

Azok a vállalatok, akik ezt a kezdeményezést támogatják, gazdasági és mezőgazdasági képzéseket tartanak a helyieknek. Tulajdonképpen tanítják őket környezetbarát, profitábilis üzletre. Fenntartható termesztési módszerek alkalmazásával, ezek a gazdaságok kevésbbé vannak kitéve a klímaváltozásnak és az árak ingadozásának.

A https://cottonmadeinafrica.org/en/  hivatalos weboldalon olvashatsz többet az egész kezdeményezésről.

EU Ecolabel

Európai Unió tagállamainak közös ökocímkéje. Az ezzel ellátott termékek/szolgáltatások környezetre nem annyira károsak, újrahasznosítottak, újratölthetőek, kevés erőforrás felhasználásával készültek és nem tartalmaznak káros anyagokat. Ezek a termékek kisebb mértékű terhelést jelentenek a környezetünkre.

Hivatalos weboldal: https://ec.europa.eu/environment/ecolabel/index_en.htm 

Blauer Engel

Blauer Engel

Első ökocimke a piacon, 1978-ban jelent meg. A fogyasztó és a környezet érdekeit képviseli, nagy hangsúlyt fektet az egészség védelmére

Weboldaluk: https://www.blauer-engel.de/en 

Fairtrade

Fairtrade

Az ilyen minősítésű vállalatok az emberi jogokra, egészséges és biztonságos munkakörülmények, minimálbérnél magasabb juttatások megteremtésére helyezik a hangsúlyt. A teljes előállítási, kereskedelmi láncban résztvevők méltányos árat alakítanak ki, gazdasági, ökológiai és szociális körülményeket figyelembe véve.
Emellett, ezek a cégek figyelnek a kémiai anyagok elkerülésére és arra, hogy minél több organikus anyagot használjanak.

További információkat itt találsz: https://www.fairtrade.net/

Fair Wear

fair wear foundation

Az ideális munkakörülmények megteremtésére és az előnyös bérezésre figyelnek, ezzel a minősítéssel ellátott vállalatok. Ennek a címkének az esetében már a környezetre gyakorolt hatások háttérbe szorulnak. 

Weboldaluk: https://www.fairwear.org/ 

Sok gond van még Kínában, ami a kényszer/rabszolga munkát illeti és sajnos a pamut termékek többsége innen származik. Azzal, hogy a fair trade, fair wear címkéjű termékeket keresünk és vásároluk, elkerülhetjük a kényszermunka támogatását.

Nordic Ecolabel (Swan)

nordic ecolabel

Mint nevéből is lehet sejteni egy skandináv közös környezetbarát termékcímkéről van szó. Törekednek a környezetre gyakorolt negatív hatások csökkentésére és a környezetbarát megoldások népszerűsítésére.

Itt olvashatsz többet: https://www.nordic-ecolabel.org/

Forest Stewardship Council (FSC)

Forest Stewardship Council

Forest Stewardship Council (FSC) legnagyobb erdőgazdálkodás ellenőrző és igazoló szervezet a világon. Fenntartható erdőgazdálkodás kialakítása a cél, amely során a közösségekre és a környezetre nagy figyelmet fordítanak. Ezzel a tanúsítvánnyal rendelkező termékeket környezettudatos és társadalmilag felelős módon állították elő. Ökológiai egyensúlyra, biológiai fajgazdaságra, lakosság és a dolgozók jogaira is mind odafigyelnek. 


3 típusa létezik: 

FSC 100% – az adott termék teljes mértékben megfelel az FSC előírásainak.
FSC Mix – a termék FSC tanúsított alapanyagot, újrahasznosított vagy más ellenőrzött forrásból származó anyagot tartalmaznak.
FSC Recycled – a termék nagyrészt újrahasznosított anyagból készült, kevés első felhasználású anyagot is tartalmazhat.

Weboldaluk: https://fsc.org/en

Minél divatosabb a fenntarthatóság, annál többen használják ki ezt a témát. Így született meg rengeteg olyan márka, szabvány és ezzel sok új címke, ami azt hirdeti, hogy fenntartható ruházatról van szó. Sok esetben sajnos átverés és csak a trend kihasználása miatt vezetik félre a vásárlókat. Vannak a hatóságok és különböző felülvizsgálati egységek részéről törekvés, hogy ezeket minél jobban meg tudják szűrni.
Mint láthattad van jó néhány olyan tanúsítvány, ami megbízható és érdemes őket keresni. Jegyezz meg a textilek ökocímke jelölései közül egy párat és vásárláskor tudatosan keresd őket!  

Forrás:
https://corporate.lidl.ro/sustenabilitate/textile/cmia
https://tudatosvasarlo.hu/termekcimke/
https://hvg.hu/kkv/20210118_Mit_jelentenek_a_ruhak_cimkein_levo_fenntarthato_jelolesek

Még szintén kedvelheted...