23 dolog amit kiszelektalhatsz 2023-ban boritokep
Minimalizmus

23 dolog amit kiszelektálhatsz 2023-ban

Bizonyára sok minden eszedbe jut, amit kiszelektálhatsz az év elején. Valamiért év elején szinten mindenkit utolér a nagy kiszelektálási, rendszerezési és az ezzel járó alapos takarítási időszak. Új lappal szeretnénk kezdeni az évet, benyomjuk az újraindítás gombot, vagy csupán csak ekkor van több időn a lakással, a belső tereinkkel foglalkozni. 

Olyan dolgokat is kiszelektálhatsz amelyekre szerintem nem is gondoltál. Éppen ezért a lenti listában a megszokott és felhalmozásra kerülő fizikai dologokon túl, a digitális tereinkre és a lelki, bennünk végbemenő dolgokra is fokuszálunk. Következzenek a tippek, nem fontossági sorrendben.

23 dolog amit kiszelektálhatsz

Kozmetikai termékek, amelyeket nem használsz

Rengeteg kozmetikai, ápolási, szépítő termékeket tudunk vásárolni, amelyeknek valójában csak kis részét használjuk. A legtöbb nem tetszik, nem vált be, nem nekünk való. Kiszelektálhatsz bátran olyan termékeket, amelyekről már rég lemondtál, de valamiért még tartottad őket.

A jövőben viszont próbálj kevesebb ilyen terméket felhalmozni, tudatosan vásárolj ezek esetében is. 

Gyógyszerek

Kiszelektálhatsz olyan gyógyszereket, amelyeknek a szavatossága lejárt, vagy már régen felbontottad. Nézd át az otthoni gyógyszertáradat és szabadulj meg a fölöslegtől. Elméletileg minden gyógyszertár el kellene fogadja ezeket a kidobásra került, viszont veszélyes anyagokat tartalmazó gyógyszereket.

Élelmiszerek

Év elején érdemes lehet átnézni az élelmiszerkészletünket. Mi az aminek a szavatossága lejárt, mi az ami ehhez közeledik. Próbáljuk elhasználni minél több meglévő, hamarosan lejáró élelmiszert, a felesleget ajándékozzuk valakinek.
A romlott, nagyon régi élelmiszereket dobjuk ki és a jövőben figyeljünk jobban oda és ne halmozzunk. 

23 dolog amit kiszelektalhatsz 2023-ban elelmiszerek
https://cdn-food.tribune.com.pk/gallery/images/All%20the%20essentials%20for%20your%20winter%20pantry/01.jpg

Toxikus takarítószerek

A nagy takarítási mánia, a szokásossá vált fertőtlenítés rengeteg környezetünkre káros tisztítószer használatával jár. Számos reklám és más külső hatás miatt a háztartásokban sok-sok nem környezetbarát tisztítószerek kerülnek bevetésre. Valóban szükséges ennyi toxikus, számunkra is veszélyes szereket használni? Próbáljunk környezetbarát alternatívákat választani, illetve készítsünk mi természetes anyagokból tisztítószereket.   

Konyhai eszközök, amelyeket nem használsz

A konyha tipikus olyan terület, amelyet aztán dugig lehet pakolni ilyen-olyan sok egyfunkciós eszközökkel. Mindenre van már eszköz, de abszolút mindenre, akár több változatban is. A legtöbbet viszont nem használjuk olyan gyakran, hogy megérje egyáltalán megvásárolni majd azt tárolni. Nézz át alaposan minden szekrényt, fiókot, tárolót és gondold át melyek azok, amelyeket valóban rendszeresen használsz. Kiszelektálhatsz olyan eszközöket, amelyeket párszor veszed elő egy évben, bosszantó a használata, nehezen tisztítható, nem hatékony meg hasonlók.

Különböző lakástextilek

Konyharuhák, ágyneműk, takarók meg hasonlók kerülhetnek ebbe a kategóriába. Ezeket nagyon is fel tudjuk halmozni. A texilek, főleg a jó minőségűek, sok-sok évet tartanak. Olyan gyorsan nem tudjuk őket elhasználni, mint amilyen gyorsan vásároljuk az újakat. Fölösleget ajándékozd el és így felszabadíthatsz rengeteg polcot, tárolót, átláthatóbbá teheted a meglévő dolgaidat. 

Ruhák, cipők, kiegészítők amelyeket nem viselsz

Sok-sok olyan ruhát, cipőt, kiegészítőt tartunk, amelyeket biztosan nem fogunk már viselni. Ezektől is ideje megszabadulni és könnyen előfordulhat, hogy mások nagyobb hasznát veszik ezeknek.

Elromlott, tönkrement és javíthatatlan tárgyak

Ilyen kategóriába tartozó termékei szerintem mindenkinek vannak. Ezeket tartogatjuk, hogy talán majd egyszer valamit kezdünk a még ép, használható részeivel, csak az a bizonyos idő/alkalom nem jött még el. Add inkább oda valakinek, ha még valamire használható, ha nem akkor helyezd a megfelelő kukába. 

23 dolog amit kiszelektalhatsz 2023-ban elromlott termekek

Elromlott elektronikai termékek

Ide tartozhatnak a régi, nem működő telefonok, számítógépek, töltők, laptopok, háztartási gépek meg hasonlók, amelyeket már nem lehet vagy biztosan nem fogod megjavíttatni. Az előző pontba leírt módon járj el ezekkel is. A majd egyszer használom, szétszedem nagy valószínűséggel nem fog összejönni, így nem érdemes tovább tartogatni, kerülgetni őket.

Könyvek, amelyeket biztos nem fogsz elolvasni, újraolvasni

A polcainkon biztosan vannak olyan könyvek, amelyek annyira már nem érdekelnek, ezek közül van amit már olvastunk, de van ami még a várólistán lehet, ennek is a legutolsó pozíciójában. Az ilyen könyveket ideje továbbadni, így biztosan marad idő, energia az igazán érdekes darabokra. Nem fog tovább zavarni minket az a gondolat, hogy nem olvastuk el ezeket és nem fogják fölöslegesen foglalni a helyet.

Papírok, dokumentumok, számlák, minden ami nyomtatott

A háztartásokban is eléggé felgyűlhetnek a papírok. Nem kell számlákat évekre visszamenőleg tartani és amit megtartunk belőlük próbáljunk digitalizálni, így még kevesebb papírt kell kerülgetnünk, illetve biztonságosabban is tudjuk tárolni őket. 

https://suehawkes.com/wp-content/uploads/2021/02/clutter-Copy.jpg

E-mailek kiszelektálása, törlése

E-mailekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, viszont azok is foglalnak tárhelyet, ezáltal fölösleges energiát is fogyasztunk. Válaszd kategóriákra, küldő nevek alapján szűrj vagy kulcsszavakra keress rá és egyszerre több oldal kiválasztásával, pár kattintással, törölheted a felgyűlt e-maileket. Ahhoz, hogy a további nagy mértékű felhalmozást elkerüld, iratkozz le kéretlen hírlevelkről. Így sokkal átláthatóbb lesz az e-mail fiókod és biztosan meglátod a fontos dolgokat.

Feliratkozások, előfizetések

Ideje kiszelektálni az online térben használt dolgokat. Nézd át mire fizetsz rendszeresen, melyek azok a szolgáltatások, amelyeket nem használsz és vagy nincsenek jó hatással rád. Takaríts a feliratkozásaid között is. Gondolok itt a közösségi média követésekre, csoportokra, amelyek tagja vagy, videómegosztó csatornákon közzétett tartalomgyártókra, meg hasonlókra.

Telefonon applikációk, üzenetek, fotók/videók

Teljesen meglepett amikor rájöttem, hogy mennyi fölösleges dolgot gyűjtöttem fel a telefonomba. Több száz applikációval, ezekben tárolt adatokkal, fotókkal, videókkal tömjük meg a telefonunkat, aztán csodálkozunk, hogy lelassult, nem működik úgy mint régen. Ideje egy alapos szelektálást végezni a telefonunkba is.

Digitális fotók

Időnként nézd át a régi digitálisan tárolt fotóidat és szelektálj. A kevesebbnek jobban tudsz örülni, élvezhetőbb lesz a fotók nézegetése és nem kell plusz tárolóhelyet, tároló eszközöket vásárolj.

Hobby kellékek

Mindannyian szeretünk több hobbit kipróbálni, belefogni valami új projektbe, aztán valahogy nem tetszik már nekünk, nem szánunk ezekre elég időt és egy idő után csak a felgyűlt kellékeket kerülgetjük sok-sok éven át. Logikusabb ezeket elajándékozni, továbbadni és ha majd évek múlva újra hozzákezdenénk ezekhez a hobbikhoz, majd fokozatosan beszerezzük, igényeknek megfelelően, a szükséges dolgokat. 

Már kiszelektált dolgok, amelyeket félretettél, gondolkodtál rajtuk

Ha valaha is foglalkoztál szelektálással, szortírozással, akkor szerintem biztosan nálad is lehet olyan kupacot, tárolót, szekrényt találni, ahova a kiszelektálásra került dolgok vannak félretéve. Ideje ezzel a kupaccal megbírkózni.

23 dolog amit kiszelektalhatsz 2023-ban teendok
https://www.telegraph.co.uk/content/dam/health-fitness/2022/04/21/sun-BRAIN-DELCUTTER-v2_trans_NvBQzQNjv4BqU3VVWObEDmZwygxhFkDQ0VMtVUrznt3KhjR-QJ5LkDQ.jpg

Fejedben tárolt teendők

Rengeteg információt tárolunk a fejünkbe és van amikor már nem is tudjuk hogyan írjuk felül a fontos dolgokat az annál is fontosabb dolgokkal. Teendőink, amelyeket halasztgatunk nagyon le tudnak terhelni. Amit ma megtehetsz ne halaszd el. Például meg kell vásárolj valami fontosat, kell egy időpontot foglalj, információt kell szerezz valamiről. Fokozatosan old meg a teendőidet és ne halmozd fel őket. 

Szokások, amelyek rossz hatással vannak rád

Szokások, amelyek hátráltatnak, nem tesznek jót neked, sőt romboló hatással vannak rád. Ilyenek lehetnek például a késői telefonozás, éjszakába nyúló sorozatozás, kevés vízfogyasztás, kevés mozgás, kevés természetben, szabadban töltött idő, kevés olvasás, meg hasonlók. Fokozatossan szokj le ezekről a rossz szokásokról.

Korlátozások a mindennapokban

Számos korlátot tudunk felgyűjteni mindennapjainkban. Gondolok itt az étkezésre, sportolásra, olvasásra, tanulásra, képernyidőre meg sorolhatnám. Ezek tömege leterhel minket és nehezebbé teszi az életünket. Tartsuk meg csupán csak azokat a korlátozásokat, amelyek valóban szükségesek számunkra, jót tesznek nekünk.  

felhalmozas negativ hatasai
https://mystorageplus.com/wp-content/uploads/2019/09/clutter.png

Célkitűzések, amelyek nem reálisak

Főleg év elején nagyon szeretünk célkitűzéseket megfogalmazni, anélkül, hogy valóban átgondolnánk őket. Ezek többsége reálisan nem elérhető célok és egyértelműen nem tudjuk megvalósítani ezeket. Az egész folyamat frusztráltságot okoz. Fogalmazzunk meg számunkra reális, tényleg megvalósítható célkitűzéseket és felejtsük el azokat amelyek csak leterhelnek, sehova sem vezetnek. 

Önszabotálás

Nem vagyok elég jó, nem vagyok elég produktív, nem tettem eleget ma, nem tartottam be a fogadalmam és még sorolhatnám miket szoktunk saját magunkhoz vágni. Legyünk hálásak minden apróságért és szabaduljunk meg ezektől a rossz gondolatoktól.

Félelmek

Nagyon is tisztába vagyunk saját félelmeinkkel, viszont nem szeretünk velük foglalkozni. Ismerjük fel őket, járjunk utána mi okozza/okozta, hívta elő ezeket, majd szelektáljunk és hagyjuk hátra lehetőleg minél több félelmet. A legtöbb félelmünk alaptalan, eltúlzott, mások hatására alakult ki. Ideje kiszelektálni az összegyűjtött félelmeinket.  

Ez lenne az a 23 dolog, amit kiszelektálhatsz. Remélem ezzel a listával tudsz majd ebben az évben foglalkozni. Újrakezdeni, új szokásokat bevezetni nemcsak év elején lehet. Tisztítsuk ki az életterünket, a digitális tereinket, a fejünket, a lelkünket és figyeljük az igazán fontos dolgokra. Hajrá!

Még szintén kedvelheted...