kolozsvari zero waste bolt felfedezese boritokep
Low Waste

Kolozsvári zero waste bolt felfedezése

A kolozsvári zero waste bolt már régen felkeltette az érdeklődésemet, csak valahogy eddig még sosem jutottam el. A csomagolásmentes, hulladékmentes vásárlás egyre inkább teret hódított városainkban. Az alábbiakban bemutatom milyen volt ilyen módon vásárolni, miket találtam, miket tapasztaltam. 

Zero waste, csomagolásmentes, hulladékmentes boltokról

Az ilyen típusú boltok nagy előnye, hogy csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van, amit és amennyit szeretnénk. Nincsenek plusz reklámozási felületek, impulzustermékek, amelyek elcsábíthatnak és fölösleges költekezésekbe sodorhatnak. Igazából nem vagyunk buzdítva a túlvásárlásra. Tudatosabb vásárlásra van lehetőségünk itt, azzal, hogy előre eltervezzük mire van szükségünk és ezekhez magunkkal viszünk tárolókat, vászonzsákokat, régi megmaradt csomagolásokat.   

A zero waste boltok általában nagy kiszerelésben, visszaválthatós tárolókban, papírzsákokban kapják az árút. Vannak olyan tárolók, amelyeket a beszállítók újrahasználnak, ezeket hozzák és viszik minden árufeltöltéskor. 

Mivel csomagolásmentességről van szó a csomagolóanyag, csomagolási folyamat kimarad, így környezetbarátabb lesz az eljárás, kevesebb vagy nulla hulladékkal jár az ilyen termékek értékesítése. 

Kolozsvári zero waste bolt – Terrawell

A Terrawell nevet viselő kolozsvári zero waste bolt 2017 óta létezik. Missziója, hogy bárki számára elérhetővé tegye a műanyagmentes, természetbarát életmódot.  

Fizikai bolthoz kapcsolódik egy online bolt is, https://terrawell.ro/ így bárhonnan elérhetőek a termékek. Online rendelések esetében is figyelnek a csomagolásmentességre. Amit mindenképp csomagolni kell azt papírba, újrahasznosított anyagokba pakolják. 

A fizikai bolt Kolozsvár központjába található 1989 December 21 sugárút, 38 szám alatt. Egy kapualjba kell bemenni és máris ott a boltba vezető ajtó. A pontos cím alapján egyszerűen meg lehet találni.

kolozsvari zero waste bolt alapelelmiszerek

Csomagolásmentes vásárlásunk a kolozsvári zero waste bolt kínálatából

Valahogy még nem jutottam el ide, pedig már többször kinéztem, hogy majd arra megyek. Kicsit az általam megszokott és járt útvonalakon kívül esik, ezért sok ideig el is felejtettem. Csak az online webshopon néztem körül többször is. 

Végre körbenézhettem én is fizikailag a polcok között, megtapogathattam minden, megszagolhattam a termékeket és nyugodt hangulatban vásárolhattam. 

Nagyon csendes, tiszta, rendezett, szellős bolt. 

Nyugodtan körbenéztünk, felmértük a terepet. Sok ismert termékkel találkoztam, sokat már használok és van amit kinéztem, hogy egyszer majd vásárolok belőle. 

A polcokon kimérős száraz élelmiszerek, hüvelyesek, tésztafélék, magvak, fűszerek, kekszek, ropik sok-sok ízesítéssel, szárított gyümölcsök, kozmetikai termékek, kimérős tisztító és tisztálkodási szerek és még sok más található. A készlet egyre csak bővül, a vásárlók igényeinek megfelelően hoznak új, eddig még nem értékesített termékeket is.  

kolozsvari zero waste bolt kimeros reszleg

Olyan finomságokat is lehet itt vásárolni, amelyek értékes hulladékokat használnak fel, mint például zöldséghéjakból készült ropik. 

Jó volt a sok műanyag és csomagolásmentes terméket végignézni, megtapogatni. Minden kozmetikai termék esetében volt tesztelhető darab is. Végigszagoltam, megtapintottam a dezodorokat, így tudtam is választani magamnak jó illatú és állagú terméket. 

Sok ajándéknak ideális terméket is lehet itt találni, kezdve a már megszokott bevásárló szatyroktól, egész teljes kozmetikai, ápolási szettekig.   

kolozsvari zero waste bolt kinalata

Az ott dolgozó lány nagyon kedves volt, segített a lemérésben, kiszolgált minket, információkkal látott el.   

A boltban lehet vásárolni tárolókat, papírzacskókat, üvegeket, ha esetleg a vásárló nem vitt magával saját szatyrot, befőttes üveget, tisztítószeres üveget, tárolót. Persze a legjobb, ha felkészülve érkezik ide az ember, hiszen pont ez a lényeg és így nem kell fölöslegesen pénzt költeni plusz tárolókra.

Zero waste boltok vs szokványos boltok árazása

Az árakról nehéz egyértelműen kijelenteni valamit. A kolozsvári zero waste bolt kínálatában vannak olyan termékek, amelyek bizonyos esetekben drágábbak, vannak olyanok is amelyek viszont lehetnek olcsóbbak. Manapság, a rohamosan változó árak időszakában, nehéz az összehasonlítás. Mindenki személyesen tudja megtapasztalni, saját igényei, lehetőségei szerint, hogy számára mi kedvezőbb.

Az én korábbi megfigyeléseim alapján a következőket mondhatom el:

Általánosan a csomagolásmentes boltokban magasabb az árak, mint a nagy hipermarket, szupermarket (nagyon ritka) kimérős részlegein. Anyagilag az is gazdaságosabb megoldás, ha nagy mennyiségben rendelnénk, bizonyos alapanyagokat, online boltokból, viszont akkor a csomagolásmentesség nem oldható meg.  

Abban az esetben, ha nem nagy mennyiségről beszélünk, akkor már nem érzékelhető annyira az árkülönbség, illetve megéri az esetleges plusz összeget, mivel mégis csomagolásmentesen jutunk a termékekhez és zero waste boltban folytatott vásárlasunkkal támogatunk egy környezetbarátabb megoldást. 

A kolozsvári zero waste bolt polcain találhatók olyan termékek is, gondolok a kekszekre/aprósütikre, amelyeket máshol nem igazán lehet megtalálni, főleg nem csomagolásmentes változatban.

kolozsvari zero waste boltban vasarlasunk

Összességében

Az élelmiszerek, alapanyagok származási helye nagyon változó. Sok közülük messziről, más kontinensről érkezik. Mint ahogy már megszokhattuk, semmi sem fekete vagy fehér. A kolozsvári zero waste boltban található termékek ökológiai lábnyoma is lehet magas. 

Jó olyan vállalkozásokat támogatni, amelyek igenis gondolnak a környezetünkre. 

Mivel te magad választod ki, veszed ki és méregeted a termékeket, ezzel egyfajta lelassulást tapasztalhatsz. A vásárlási folyamat bizonyára lassabb, ugyanakkor tudatosabb is. 

Érdekes hangulatban és mosolyogva jöttem ki a boltból. Megvásároltam, amire szükségem volt, a saját kis újrahasználható textil szatyorkáimba.

Viszonylag későn tapasztaltam meg milyen egy szinte teljesen hulladékmentes boltban vásárolni. Maga a csomagolásmentes vásárlás viszont nem volt ismeretlen számomra. Nagyobb boltok kimérős részlegein már többször volt alkalmam vásárolni saját újrahasznosított szatyrokba. Gondolom te is tudtál már így vásárolni.

Nem kell megvárni amíg eljutunk egy kifejezetten zero waste boltba, ahhoz, hogy csomagolás és műanyagmentesen tudjunk vásárolni. Több ilyen alternatíva létezik a környékünkön, akár külön boltok, akár külön részlegek boltokon belül. Bizonyára te is találsz, ismersz otthonodhoz közel ilyen környezetbarátabb bevásárlási lehetőségeket. Időnként, ha teheted ilyen helyekről vásárolj.    

Még szintén kedvelheted...