8 tipp a minimalizmus kovetesehez boritokep
Minimalizmus

8 tipp a minimalizmus követéséhez a vásárlási őrületben

A nagy minimalizmus trend alábbhagyott, de időnként vissza-vissza kell nyúljunk hozzá. Elkezdődött az az időszak, amikor mindenhonnan reklámok és más vásárlásra ösztönző impulzusok érnek minket, naponta, megszámlálhatatlan alkalommal.

Nagyon zavar, hogy sok cég kéretlen dolgokat próbál erőltetett módon állandóan eladni. Az utóbbi időben, úgy érzem már túl sok az a mennyiségű hirdetés, amit kapok. A legnagyobb gond, viszont a rejtett reklámokkal van, amelyeket az influencerek, véleményvezérek gyakorolnak előszeretettel. 

Halloween, Fekete Péntek (Black Friday), (hálaadás), Mikulás, Karácsony és még ki tudja mennyi alkalom van még ebben az évben, amikor el akarnak adni nekünk valamit. 

Úgy gondoltam összegyűjtöm, hogyan lehet a minimalizmus elvének hű maradni és tudatos lenni a nagy vásárlási időszakban.

Ismerd fel mi a megalapozott és mi a kitalált igény/szükséglet

Minden értékesítő igyekszik, hogy igényt teremtsen termékeire és szolgáltatásaira. Ezek észrevétlenül beépülnek a tudatunkba, mint szükséglet. Addig vannak a fejünkben, amíg aztán beadjuk a derekunkat és megvásároljuk. Sajnos csak ezután jövünk rá, hogy nem is érte meg megvásárolni, nem tudjuk hogyan vehetjük hasznát és csak foglalja a helyet.

Meg tudod indokolni miért akarod megvásárolni?

Ha nem tudod egyértelműen megindokolni miért akarod megvásárolni, akkor inkább mondj le róla, gondolkozz el újra rajta. Sokszor valamilyen késztetést érzünk egy termék vagy szolgáltatás iránt, de nem tudjuk miért. Egyszerűen nem tudjuk megindokolni, hogy miért is van szükségünk rá. Itt jön képbe az előző pontban említett befolyásolás. 

Kívánságlista alapján vásárolj

Egy alaposan átgondolt kívánságlistát tarts állandóan. Itt láthatod mire van igazán szükséged, alakíthatod a listádat, megadhatod magadnak a megfelelő gondolkodási időt. Én nagyon szeretem, ezt a módszert. Működőképes, hasznos és az ajándékozást is egyszerűvé teszi. 

Gondoljunk a Földünkre

Döntésünkbe immár próbáljunk bevezetni környezetvédelmi szempontokat is. Járjunk utána miből készült, ki készítette, honnan származik, mibe van csomagolva az adott termék. Mérlegeljünk ezek a szempontok alapján is. 

Ismerjük fel mi készült reklám céljából

Kezdetben mindenről feltétetelezzük, hogy reklám és ilyen szemmel nézzük az adott tartalmakat. Lehet ez negatív megközelítésnek látszik, viszont segít gyorsan felismerni, hogy valóban milyen célból készült az adott tartalom. Sajnos hazánkba még nincs arra törvény, hogy minden szponzorált tartalmat előre, láthatóan jelezni kelljen.

vasarlasi hajsza
https://www.yellowheadinc.com/wp-content/uploads/2018/11/Holiday-Marketing-Tips.png

Jegyezd meg! Az influencerek is pénzért dolgoznak

Már rég nem abban a világban vagyunk, amikor a véleményvezérek önszorgalomból, tiszta tapasztalatból, semmi szándék nélkül, bemutatnak nekünk egy terméket/szolgáltatást. Most már az esetek nagy többségében ők is fizetve vannak cégek/márkák által, hogy az ő portékájukat ajánlják. Ez a munkájuk, ők ezért kapnak pénzt, ebből élnek meg, nem kell dühösek legyünk az influencerekre, inkább időben fel kell ismerjük ezeket az eseteket. 

Ismerjük fel mi akciós és mi átverés

Black Friday mára már nagyon átalakult és mindenki azon van, hogy eladásait növelje, de ne kelljen sokat az eredeti árból engednie. Kezdetben évi egy különleges pénteki napról volt szó. Amerikából indult ez az őrül vásárlási nap és ott hálaadás utáni napon volt megtartva. 
Mára szinte minden ország átvette, ezt a nagy eseményt és évről-évre egyre többet tart a Black Friday időszak. Az egy napot felváltotta egy hétvége, aztán egy hét, aztán több hónap. Idén már 3 hónapos Black Friday kampányt is láttam. Persze ebből is egyértelműen kikövetkeztethető, hogy ennyi ideig nem lehetnek jelentős akciók, csupán néhány termék akciós és sokszor azokat sem reális leárazások.  

Ellenőrizd az árak alakulását erre szakosodott weboldalakon

Légy tisztába azon termékek és szolgáltatások árával, amelyeket szeretnél megvásárolni, melyek a kívánságlistádban szerepelnek. Az árak ellenőrzésére és az időbeni alakulására több weboldal is alkalmas. Így tudni fogod melyek a reális akciók. 

bevasarlasi rohanas
https://image.shutterstock.com/image-vector/group-runners-people-shopping-carts-260nw-1721326825.jpg

Ebben az időszakban kell legyünk, messzemenően, a legtudatosabbak. Hányszor jártál úgy, hogy bementél egy boltba pár termékért és kijöttél egy teljes bevásárlókocsival vagy dugig megtömött zacskókkal. Vagy online vásárlás során mást is megrendeltél, pluszba, pedig az nem volt betervezve és végül nem is voltál megelégedve vele. 

Még egy plusz érv az impuluzsvásárlás elkerülésére. A termékek keresésének folyamata sokkal több boldogságot okozhat, mint maga a termék.

Vegyük elő a minimalizmus elvét és cselekedjünk helyes, saját, mások és a Földünk érdekeit szem előtt tartva. Tudatos vásárlást neked, ebben az időszakban is!

Még szintén kedvelheted...