minimalizmus a kevesebb tobb
Minimalizmus

Mi a minimalizmus? Mit jelent számomra?

Mi a minimalizmus?

A minimalizmus lényege a kevesebb tárgy birtoklása. Mindenből csak annyid legyen amit tudsz is használni és szükséged van rá. A túlvásárlás megelőzése, a sok szemét- és hulladéktermelés elkerülése a cél. Rendszerezés és átláthatóság, tisztaság és könnyedség így írnám én körül a minimalista életstílust.

Miminalizmus = megszabadulni olyan tárgyaktól, amelyeknek számodra már nincs hozzáadott értékük, vagy nem okoznak örömet neked. Ezek kiszelektálásának köszönhetően számos előnynek örvendhetsz, mint például jobb anyagi helyzet, sokkal kevesebb stressz, segít körvonalazni a érdeklődési körödet és felszabadít neked sok időt, amit eltölthetsz például családdal, barátokkal.

A minimalizmus előnyei

A minimalizmus egy olyan életstílus, életfelfogás, amit ha helyesen gyakorolsz megkönnyítheti, leegyszerűsítheti életed, szabadabbnak fogod érezni magad és persze rendszerezettebb is leszel. Felszabadultabb leszel, eltűnik az a folyamatos nyomasztó érzés

Ha jól elsajátítod ezt a életszemléletet kezedbe veszed az irányítást és többé nem téged fognak a különböző ajánlatokkal megfogni, hanem te döntöd el a te szükségleteid alapján, hogy mit vásárolsz és mit nem. Így elkerülheted a túlköltekezést, a később jelentkező esetleges bűntudatot és a fokozott szemét és hulladéktermelés. Mindez segít téged egy low waste életmód kialakításában is. 

Szabadulj meg a haszontalan dolgoktól!

Nyugodtan engedd el azokat a termékeket, szolgáltatásokat amelyeket már nem használsz. Ezek sokszor megnehezíti, szomorúvá teszi az életed, például olyan ruhadarabok amelyek már nem jönnek fel rád, elrepedt kedvenc bögréd, ajándékba kapott tárgyak.

Használd amid van!

Sokszor például sajnálok valamilyen terméket használni, mert szép és félek, hogy tönkremegy. Viszont ez butaság, mert így nincs funkcionalitása, nem élvezed az adott termék előnyeit. Fontos, hogy használd amid van és csak teljes elhasználódás után vásárold meg az új változatot. Bátran használd amid van rendeltetésüknek megfelelően. 

Szabadulj meg a birtoklási vágytól!

A modern kultúra azt hajtogatja, hogy minél többet birtokolsz annál boldogabb leszel. Hát én sokszor megpróbáltam, de sosem jött össze. A minimalizmus lényege a fogyasztói társadalomból való kilépés. Amint megtettem valamilyen szinten az első lépést, tényleg megváltozott a hangulatom.

Minőség az elsődleges szempont, nem a mennyiség!

Ezt sok esetben megtapasztaltam. Ha olcsó terméket vásároltam szinte mindig gyorsan tönkrement és muszáj volt újat vásárolnom, de másodszor már a magasabb minőségű opciót választottam. Simán megspórolhattam volna azt az első fölösleges vásárlást.

A másik ide tartozó tapasztaltom az, hogy jobb inkább kevesebbet de jó minőségű vásárolni és élvezni azt, mint túlvásárolni, gondolok itt az élelmiszerekre.  

Fontos, hogy minden terméknek legyen funkciója!

Mindig kérdezd meg magadtól egy adott termék vásárlása előtt, hogy tényleg szükségem van rá, hasznos lesz számomra, tudom mire fogom használni, milyen funkciót lát el az én tulajdonomban? Ez sokat fog segíteni a túlvásárlás csökkentésébe. Következő vásárláskor próbáld ki, beszélgess el magaddal.

Forrás: https://nosidebar.com/minimalism-quotes/

Spontán ne vásárolj!

Tudatosan menj egy adott dolgok megvásárolni. Készíts bevásárlási listát mindig, sokban segít a folyamatban és a tudatosságban. Ne menj éhesen vásárolni, de ne is légy jóllakva, így nem tud az adott állapotban levő hasad befolyásolni.

Légy hálás azért amid van!

Amikor megtanulsz boldog lenni azért amid van, értékelni a dolgaidat, a több birtoklásának igénye fokozatosan eltűnik.

Végső gondolatként elárulom, hogy a tárgyak nem okoznak tartós boldogságot számunkra. Hidd el nem előnyös számodra nagyon kötődni a tárgyakhoz, inkább helyettük keress más tartósabb boldogságforrásokat.

A kevesebb néha több. Kevesebb, de jobb. A kevesebb itt flexibilis, te állapítod meg magadnak számodra mit jelent a kevesebb.

Még szintén kedvelheted...