fenntarthato divat bemutatasa
Fenntartható divat

Mi a fenntartható divat? Mit jelent számomra?

Mi a fenntartható divat?

A fenntartható és etikus divat alatt egy teljes folyamatot értünk, amely a darabok tervezéstől, a gyártásig és eladásig mindent tartalmaz. A vállalatok nagy figyelmet fordítanak a ruhadarabok funkcionalítására, az alapanyagok természetes, bio mivoltára, ezek előállítása során a felhasznált víz csökkentésére és a káros anyagok elkerülésére, az állatok és a környezet védelmére. Ezek mellett a odafigyelnek megfelelő munkakörülmények megteremtésére és a versenyképes fizetések biztosítására.   

fenntarthato divat bemutatasa

A fenntartható divat, amint azt már gyanítod, egy komplex filozófia amelynek társadalmi, kultúrális, ökológiai és pénzügyi vetületei is vannak. A fenntartható divat egy kész rendszer kialakítását igényli

A fenntartható divat már a `80-as években alakult ki. Azóta egyre több cég figyel a fenntarthatóságra, többé nem használják ki a munkásokat, a természetvédelmet is előtérbe helyezik, a teljes divat körforgását is megváltoztatták. Ez egy lassúbb és költségesebb irányzat, napjainkban sajnos még mindig túlságosan a háttérbe szorul és az emberek az olcsóbbat, környezetszennyezőbb alternatívát választják.

Miért válasszunk ilyen divatcikkeket?

A legalapvetőbb ruhadarabot, mint például farmer, póló, gyártásához is több kiló gyapotot használnak fel és a gyapot a legnagyobb vízigényű alapanyag. Egy kiló gyapotszál élőállításához körülbelül 10 000 liter víz szükséges. 

A gyártás során számos vegyszer kerül a talajba és az ivóvízbe. A ruhadarabok színezését káros anyagok által valósítják meg.

A megunt, kidobott ruhadarabok a szemétdombon kötnek ki és így tovább szennyezik a környezetet.

A ruhadaraboknak óriási az ökológiai lábnyomuk. A divatcikkek többségét Távol-kelet valamelyik gyárában készítik, akár gyerekmunkások által. Ezekből az országokból szállítják a világ minden pontjára. 

Elgondolkodtál azon, hogy miért olcsóbb egy ruha, mint a napi ebédünk?
Az ázsiai munkásokat nem fizetik meg rendesen és a munkakörülmények katasztrófálisak. Ezek során sok költséget megspórolnak a gyártók. 

2013. április 24-én a bangladesi Rena Plaza ruhagyár összeomlása során 1134 ártatlan szegény munkás halt meg és több mint 2500 ember megsebesült. Ez a tragédia lett a Fashion Revolution kiindulópontja.

Mit jelent számomra?

A divatipar az egyik legszennyezőbb iparág. Úgy látom itt nagy hatást tudunk gyakorolni mi vásárlók, közösen, ennek az iparágnak az átalakulásában. A mi vásárlóerőnk dönt. Most nálunk a labda, mivel a cégek az emberek igényei szerint alakítják kínálatukat.

Előnyben részesítem a használt ruhák vásárlását, törekszem egy kapszula gardrób kialakításában (kevesebb ruhadarab, viszont változatos kombinációban lehet őket hordani), kerülöm az alkalmi ruhák vásárlását, amelyek tudom, hogy nem fogom kihasználni, feljavítok ruhadabokat, átvarrom őket stb.

Nem szeretem a divatot követni, fölöslegesnek tartok csomó ruhadarabot megvásárolni, mert jelenleg trendy, aztán egy szezon múlva már nagyon nem lesznek azok és már kényelmetlenül érzem bennük magam. 

Forrás: https://www.meniga.com/business/blog/sustainable-fashion-for-sustainable-growth

Hasznos tippek neked

A vásárlás a te ruhatáradba kezdődik. Egy új darab beszerzése előtt nézd át a ruhatáradat. Lehet, hogy megtalálod azt a darabot amit szerettél volna megvásárolni, csak épp időközben elfelejtkeztél róla. Így rátalálhatsz olyan darabokra is amelyeket nem viseltél, de nagyon jól fognak a mostani szezonban. Ugyanakkor így újra átnézed mid van és az esetleges új darabot mivel tudod majd társítani

Fontos elgondolkoni saját stílusodon. Mit szeretsz viselni, miben érzed jól magad. Nézz videókat, olvass cikkeket, vagy akár menj el workshopokra mindezek segítségével folyamatosan, lépésről lépésre kialakíthatod saját stílusodat. Érdemes megtanulnod milyen szabású ruhák állnak jól rajtad, milyen színek mutatnak előnyösen rajtad stb. Így elkerülheted a fölösleges ruhadarabok vásárlását, amelyeket rövid időn belül megunsz vagy már nem fognak tetszeni, nem fog már beilleni a ruhatáradba.

Ha vásárlásra kerül a sor részesítsd előnybe a használt, viszont még jó minőségű darabokat, vagy ha teljesen újat szeretnél akkor kerüld a fast fashion gyenge minőségű, nem fenntartható darabokat

Részesítsd előnybe az organikus, vagy újrahasznosított anyagokat.   

Ne fogyasszunk túl! Döntés a mi kezünkben van.

Forrás:

https://noizz.hu/big-stories/fenntarthato-divat-te-is-elhetsz-zoldebben/dhq3wpe

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fenntarthat%C3%B3_divat

https://www.holyduck.hu/hol-vasaroljak/

Még szintén kedvelheted...