lomtalanitas 20 elfelejtett terulete boritokep
Minimalizmus

Lomtalanítás 20 elfelejtett területe. Te szoktál ezek között lomtalanítani?

Lomtalanítás szükséges folyamat mindannyiunk lakásában. Ez egy olyan tevékenység, ami a sok fölöslegtől megszabadít, segít átnézni a meglévő dolgaidat és akár teret ad új, hasznosabb dolgoknak.

Sokszor csak a látható, felszínen lévő dolgokat szoktuk lomtalanítani, így számos terület kimarad. Miket szoktunk kihagyni a lomtalanításból? Továbbiakban találsz egy listát ezekről a területekről/dolgokról.

Lomtalanítás 20 rejtett területe:

Digitális képek és videók

Hányszor jutott eszedbe lomtalanítás során átnézni a képeket és videókat? Na igen, pedig itt aztán rengeteg fölösleg felhalmozódhat. Ha olyan vagy, mint én és szeretsz rengeteget fotózni/videózni, számos nem túl sikeres változat is készülhet, amit nincs értelme tárolni. 

Számítógép/laptop és külső adathordozók

Egy időben rengeteg érdekességet, olvasnivalót, infografikákat töltöttem le és tároltam. Rövid idő után rájöttem, hogy böngészőben egyszerűbb a keresés, sokkal több mindent találok és teljesen fölösleges letölteni a dolgokat.

lomtalanítás számítógép
https://i.imgur.com/9O1RlCn.png

Telefonos applikációk

Természetesen a telefon sem maradhat ki a lomtalanításból, habár ezt ki szoktuk a legtöbbször hagyni. Nézd át az applikációid és amit nem használsz töröld le.

E-mailek

Ha nehezedre esik törölni tömérdek mennyiségű régi e-mailt, akkor legalább csak rendszerezd külön mappákba, ez is sokat fog segíteni a jövőben.  

Hírlevél feliratkozások

Nézd át honnan kapsz hírleveleket és ami már nem érdekel iratkozz le.

Újrahasznosított vagy környezetbarát termékek

Amikor elkezdtem sokkal jobban figyelni a környezetbarát életmódra, rengeteg alternatívát szereztem be. Sok esetben nem volt rá szükségem vagy még volt nekem hasonló és így számos dolog felhalmozódott. Ezeket sajnáltam kiszelektálni, mivel környezetbarát termékek. Gondolom sokan vagyunk így. Egy jó megoldás lehet ezeket elajándékozni. 

Könyvek

Számos olyan könyv lehet a polcunkon, amelyeket biztosan nem fogunk újraolvasni. Add tovább ezeket. Lehet mások örülni fognak neki.

lomtalanitas konyvek
https://i.pinimg.com/originals/46/df/a1/46dfa19ae3989123a38b57a087d8a9cf.jpg

Régi határidőnaplók

Ezt a szentimentális tárgyak közé sorolnám és éppen ezért nem jut eszünkbe lomtalanítani. Én is megőriztem évekig a határidőnaplóm és azt vettem észre, hogy sosem vettem elő, sosem nosztalgiáztam és csak foglalta a helyet, ezért megváltam tőle.  

Fűszerek, amiket nem használsz

Csomó fűszert tudunk felhalmozni. Megvásároljuk, felbontjuk, egyszer-kétszer használjuk, aztán elfelejtjük.

Nem kényelmes, nem funkcionális párnák

Minél több párna annál jobb. Sokszor hallottam ezt. Szerintem nem a mennyiség fontos, hanem inkább az, hogy kényelmes legyen. Ki a régi, rossz párnákkal.

lomtalanítás párnák
https://i.pinimg.com/736x/7f/c3/84/7fc384c09724f3967e7f5be60d73f013.jpg

Kalapok, sapkák, sálak

A legtöbben ezeket amúgy sem használjuk olyan gyakran, hogy megérje rengeteg darabot tartani belőlük. Én inkább a funkcionalitásra figyelek és nem a ruhák kiegészítésére. 

Páratlan fülbevaló

Lehet kreatívkodni a páratlan fülcsikkel, de csak akkor ha szükséged van rájuk, időt tudsz szentelni nekik. Ha ne akkor ki velük.

Régi szemüvegek, napszemüvegek

Ha már biztosan tudod, hogy nem fogod használni, van sokkal jobb, akkor nincs értelme tovább tartani őket.

Elhasznált elemek

Ezeket nem ajánlott tárolni, mivel mérgező anyagokat tartalmaznak. Szinte minden üzletben, bevásárlóközpontban le lehet ezeket adni. 

Ajándékzacskók, csomagolópapírok

Fokozatosan használd el a meglévőket és a továbbiakban ne gyűjtögesd. 

Töltők, kábelek amelyeket nem használsz

Volt már olyan, hogy nem tudtad kitalálni az a bizonyos kábel, töltő mihez jár, de azért megtartottad és végül is sosem volt szükséged rá? Itt az ideje lomtalanítani itt is.

Régi iratok, számlák, nyugták

Sok évre visszamenőleg nem szükséges megtartani őket. Tegyél rendet köztük, így biztosan, következő alkalommal, gyorsan megtalálod, amit keresel.

fölösleges iratok, számlák, nyugták
https://suehawkes.com/wp-content/uploads/2021/02/clutter-Copy.jpg

Bútorok

Érdemes végignézni a meglévő bútorainkat lehet nincs szükségünk mindenre. Ha lecseréltél bútorokat és megtartottad a régieket, akkor szelektálj azok között is. Igényeink gyakran változnak, ami régebb hasznos volt, az lehet most épp gátol valamiben.

Növények

Igen, most biztos furcsának tűnhet ez a felsorolásban, de ha belegondolunk ezeket is, mint minden mást, megunhatunk vagy felhalmozhatunk. Nem igazán szoktunk szelektálni a növényeink között, viszont időnként érdemes lenne. Vannak a csere-bere, adományozó, örökbefogadó akciók, próbáljuk ki ezeket.

Minden termék, amelyeket nem tudtál eladni

Nézd át őket újra, áruld akciósan, ajándékozd el, de ne tartsd évekig.

Remélem ezzel a listával sikerült téged kicsit más irányba is terelni, olyan területekre felhívni a figyelmedet, amelyekre nem gondoltál még. Jó lomtalanítás neked!

Még szintén kedvelheted...