szentimentalis targyak kezelese minimalizmus szempontjabol boritokep
Minimalizmus

Szentimentális tárgyak kezelése minimalizmus szempontjából

Szentimentális tárgyak mindenkit körülvesznek, különböző formában és mennyiségben. Elgondolkodtál-e már azon, hogy ezeket miért őrizgeted? Milyen jelentőséget tulajdonítasz ezeknek? Milyen emlékeket idéznek fel? Egyáltalán valami elindult benned, ha előveszel egy jópár éve elpakolt dolgot? Ezekre a kérdésekre és nemcsak próbálok választ adni a következőkben.  

A szentimentális tárgyak elég érzékeny kategória, amely esetében nem igazán vagyunk objektívek, reálisak, őszinték. Szentimentális tárgyak lehetnek olyan dolgok, amelyeket utazásaink során szereztünk be, valakitől ajándékba kaptunk, vagy egyszerű dolgok, amelyek eseményekre, személyekre emlékeztetnek és hasonlók. Rengeteg dolgot be tudunk sorolni ebbe a kategóriába és itt máris gond van, mert hajlamosak vagyunk mindent is besorolni ide. Ha minden szentimentális kategóriába esik, akkor valójában semmi sem az, semminek sem tulajdonítunk fokozott figyelmet és nincsenek határok.       

Ha hirtelen el kellene hagyd az otthonod, több mint valószínű, hogy nem a szentimentális tárgyaidat mentenéd ki. Kicsit kemény megközelítés, de vitathatatlan, az hogy semmivel születtünk és semmivel is távozunk. Halálunk után valaki át kell nézze az utánunk maradt dolgokat, ami másoknak többségében kacat. 

szentimentalis targyak gyujtemeny
https://lightenupgetorganized.files.wordpress.com/2019/01/picture2.jpg

Mit érdemes kezdeni ezzel a kategóriával? Hogyan álljunk hozzá? Valóban szükséges mindent fizikai formában megtartani, ahhoz, hogy emlékezni tudjunk az adott eseményre, személyre?

Szentimentális tárgyak kiszelektálása

Vedd elő az összes szentimentális tárgyadat és alaposan nézd át. Biztosan lesz olyan, amire nem emlékszel, nem idéz elő semmit, nem tudod miért tartottad meg, érzelmileg már nem kötődsz hozzájuk. Ezekről az emlékek kikoptak, valószínűleg nem voltak olyan fontosak, ezeket a tárgyakat nincs értelme tartogatni. 

Ha gyerekkori játékokat, plüssöket tartogatsz, próbáld a családodban lévő gyereknek továbbadni, vagy rászorulónak, vagy árvának, ők biztosan tudják is használni őket és örömöt szerzel nekik. 

Vannak olyan tárgyaink is, amelyek rossz emlékeket idéznek elő, ezeket nem érdemes megtartani. Gondolom nem akarunk elszomorodni a múltban történt dolgoktól, minden alkalommal, amikor találkozunk ezekkel a tárgyakkal. Ne kínozzuk magunkat fölöslegesen. 

Szelektáláskor gondolkozz el a következő kérdéseken:

Miért tartom ezt meg?
Elég lenne egy fotó róla?
Hagynám ezt másnak, hogy vigyázzon rá (ha már nem vagyok)?
Van valaki aki nagyobb hasznát venné neki?
Valójában miért akarom megtartani? 

Szelektálásnál, ahogy Mari Kondo mondja, köszönd meg a tárgyaidnak a szolgálatot és engedd el.

A szelektálást érdemes megismételni pár hónap elteltével. Ezzel a módszerrel lassan csak azok maradnak, amelyek valóban nagyon fontosak számunkra. 

Jó lehet akkor időzíteni a szentimentális tárgyak szelektálását, amikor már szelektáltál a lakás összes többi részén, így benne vagy a folyamatban, jobban megy a fölösleges dolgok kiválasztása. 

regi jatekok
https://www.fillingthejars.com/wp-content/uploads/2020/04/clearing-sentimental-clutter.jpg

Digitalizáld, amit tudsz

Régi újságokat, folyóiratokat, fotókat, leveleket meg hasonló papírformájú tárgyakat szkennelj be vagy fotózd be és tárold digitálisan. Az ilyen tárgyak fizikai változatban könnyen tönkremehetnek, ezzel a megoldással több ideig tudod őket nézegetni, nem foglalnak helyet.

Fotózd be más tárgyakat is és ha azt a bizonyos emléket akarod felidézni előkeresheted számítógépeden a fotókat róla. Fizikailag nincs annyi helyünk, hogy mindent megtartsunk, amit hajlamosak vagyunk szentimentális tárgyak kategóriába sorolni, ilyenkor jól jön a fotózás.  

Használd el, használd fel

Olyan tárgyakat, amelyeket tudsz aktuálisan használni, nem érdemes őrizgetni. Ruhadarabokat, fogyótermékeket meg sok-sok más tárgyat használd bátran, hiszen az elpakolt tárgyak is tönkremennek, fölöslegessé válnak egy idő után. Használd amíg tudod, mert a jövőben lehet szemétdombra kerül.  

Tárold ezeket a használható tárgyakat valahol látható helyen, így nagyobb valószínűséggel nyúlsz hozzájuk.

szentimentalis targyak kezelese bogre gyujtemeny
https://4.bp.blogspot.com/-F8POtNXM90c/T7EqSgnaSII/AAAAAAAAF_I/n2Tmr7fc5lQ/s1600/IMG_4343.JPG

Alkalmazd, építsd be

Próbáld meg lakásod, helyiségeid dekorációjaként használni egyes szentimentális tárgyat. Így hasznát is veszed, megmosolyogtat amikor ránézel és nem foglalja a helyet valahol egy szekrényben, dobozban.

Alakítsd át, kicsinyítsd le

Ha csak egy részét is elég megtartani az adott tárgynak, miért tároljuk továbbra is a teljes dolgot? Például egy műsorfüzet első lapja lehet elég az emlékek felidézéséhez és nem érdekelnek a további tartalmak, a benne lévő reklámok. 

Készíts valami mást belőle, valami kisebbet. Például ruházati elemekből varrj valami apróságot, akár párnahuzatot, kis terítőt, macit. Légy kreatív! 🙂

Alakíts ki egy emlékes dobozt

Nevezz ki egy dobozt, amibe a szentimentális tárgyaidat teszed. A szelektálás, digitalizálás után megmaradt tárgyak kerüljenek ide. Ezt a dobozt legalább évente nézd át. Próbáld a méretét megtartani és lehetőleg sose töltsd meg teljesen.  

szentimentalis targyak kezelese emlekes doboz
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0552/9934/2489/articles/Sentimental_Box_tidyspot_1000x.jpg?v=1616957899

Új mentalitás gyakorlatba ültetése

Ne gyűjtsünk sok szentimentális tárgyat a jövőben, mert hajlamosak lehetünk a felhalmozásra. Inkább a pillanatokat éljük meg, akár készítsünk pár képet/videót (de ebből se túl sokat) és emlékünkbe tároljuk el

Szuvenírek átgondolása

Ha utazásaidról fontosnak tartod, hogy magadnak és szeretteidnek szuveníreket szerezz be, akkor válassz például helyi élelmiszereket, innivalókat, kozmetikai termékeket, vagy más fogyóterméket, így nem terheled magad és másokat esetleges kacatokkal. 

szentimentalis targyak kezelese hutomagnes gyujtemeny
https://live.staticflickr.com/2414/2495214326_481d07819b_b.jpg

Környezetvédelem és a szentimentális tárgyak kapcsolata

Rendezvényeken például elveszünk egy műsorfüzetet, programfüzetet, szórólapot csak azért, hogy emlékbe megmaradjon nekünk. Kinyomtatunk belépőjegyet, repjegyet stb. csak azért, hogy legyen fizikai bizonyítéka az adott eseménynek. Ezek egy idő után értékét vesztik, összegyűrődnek, eláznak, lekopik az írás róluk és már nem is fognak semmire emlékeztetni. 

A sok ajándéktárgy, amit csak azért gyűjtünk, költünk rá pénzt, hogy emlékezzünk egy utazásunkra, fontosabb eseményekre. 

Minél több kacat annál több szemét, szennyezés a környezetünk részére. Sok esetben nem is megalapozott bizonyos tárgyak megtartása, megvásárlása, elfogadása. Próbáljuk környezetünkre is gondolni, amikor a tárgyakat szentimentális kategóriába sorolunk és tartogatunk.  

Szentimentális tárgyak – záró gondolatok

A szentimentális tárgyak elengedése, kiszelektálása általában hosszú folyamat. Szentelj több időt neki, hagy gondolkodási időt, ne stresszelj rá és gondolkozz reálisan, higgadt fejjel. 

Az emlékeket az agyunkba tároljuk. 

A tárgyaknak valójában nincs értelmük, jelentésük, ezeket csupán mi adjuk nekik. 

Egyszerűen lehet akár függőséget kialakítani a tárgyak iránt, ami terhet is jelenthet számunkra, negatív irányba visz minket, hátráltat és figyelmünket leköti.

Próbálj új élményeket gyűjteni és a régiekkel ne foglalkozz túlságosan sokat. 

Még szintén kedvelheted...