15 tipp viztakarekossagra boritokep
Low Waste

15 tipp víztakarékosságra. Ünnepeljük a vizet mindennap

Mivel március 22.-én volt a víz világnapja, ezért íme 15 tipp víztakarékosságra. Olvass tovább és megtudod, hogy is fontos a vizünkre figyelni, milyen bevált módszerek segítségével tudunk a pazarlás ellen tenni.  

Miért fontos a vízfogyasztásunkra figyeljünk?

A víz messze a legfontosabb minden élőlény számára. Olyan erőforrás, ami nélkül nem tudunk élni, még napokat sem. Mindenkinek szüksége van rá!
Olyan megszokott és normális, hogy a csapból bármennyi vizet kaphatunk. Gond nélkül tudunk bármit tenni a vízzel, nem kell beosszuk. Ezzel nagyon elkényelmesedtünk.
Sajnos a vízforrásunk is véges!
A Földünk 97%-a sós víz, 2%-a jéghegyek formájában van és 1%-a folyékony friss víz. Erre az 1%-ra vagyunk utalva. Ennek a legnagyobb része a földfelszín alatt van, amit nagy nehézségek árán lehet elérni. A kisebb része folyók, tavak formájában fellelhető, amelyekre jelen pillanatban nagyon támaszkodunk. Ezért van az, hogy a Föld népességének 90%-a él 10 kilométernél kisebb távolságra egy friss felszíni vízforrástól. 

Egyre többen vagyunk a Földön, így egyre többen pályázunk arra az 1%-ra. Nem feltétlenül a népességrobbanás a nagy gond, hanem az, hogy hogyan használjunk egyen-egyenként a vizet.
Ivás, kézmosás és wc lehúzás csupán az éves vízfogyasztás 8%-át teszi ki. 70%-a mezőgazdaság, 22%-a ipar használja el. 

1 üveg Coca Cola előállítására 28 liter szükséges alapanyagként és 7 liter a csomagolásra.
1 pohár sörre 75 liter vizet használnak el
1 csésze kávéhoz 130 liter
1 pamut pólóra 2500 liter
1kg hamburger húshoz 15,000 liter víz szükséges.
1 kék pamut farmer előállításához 54000 liter vizet használnak fel.

A meggondolatlan vízfogyasztás szembesítésére a következő összeállítást ajánlom:

15 tipp víztakarékosságra

Zárd el a vizet fogmosás közben.

Ezzel akár 18 liter vizet is megtakaríthatsz, az 504 palack víznek felel meg. 

Zárd el a vizet kézmosás közben

A szappanozás idején zárd el a vizet.

Zuhanyozz fürdés helyett

Akár 45 liter vizet is megtakaríthatsz, emellett 25% energiát is takarítasz meg, mivel nem kell annyi vizet felmelegíteni.
A következő fokozat, az hogy meghatározott ideig zuhanyozol. Leméred az időt, például egy-két kedvenc zeneszámot hallgatsz meg zuhanyzás közben és kész. Nagyon elterjedt az 5 perces zuhanyzási kihívás. Ennek lényege kialakítani és megszokni egy gyors, bár nagyon hatékony tisztálkodást.

Akkor moss, amikor tele a mosógép

Teljes kapacitással moss. Sokkal jobb egy tele mosógéppel mosni, mint két félig megpakoltal. Ezzel 80 liter vizet takaríthatsz meg.

Mosogatógépet is csak tele indítsd el

Mosogatógépet is pakold meg lehető legjobban és használj eco programot. 23 liter vizet takarítasz meg. A mosogatógép használata során 5x annyi vizet tudsz megtakarítani, mint a kézi mosással.

Kézi mosogatáskor egyszerre mosogass

Kézi mosogatás esetében is gyűjtsd fel a mosogatni valót és lehetőleg naponta egyszer mosogass el. Így sok vizet tudsz megtakarítani. A mosogatást ne folyton folyó víz alatt végezzük. Időnként zárjuk el a vizet vagy töltsük meg a kagylót vízzel és abba mossuk az edényeket. 

Javítsd meg a csöpögő csapokat

Figyelj a csöpögő, szivárgó csapokra, csövekra. A csöpögő csapokkal évente akár 5500 liter vizet is elpazarolsz.

Használj víztakarékos csaptelepeket

Víztakarékos csaptelepeket, zuhanyzó fejeket helyezd előnybe a következő ilyen termék vásárlásakor.

Vásárolj kevés vízzel hatékonyan működő eszközöket

Vásárolj, olyan eszközöket, amelyek kevés vízfelhasználással is teljesen hatékonyak.

Gyűjtsd össze az esővizet

A csatornából gyűjtsd össze a vizet egy tárolóba. Ezzel virágokat öntözhetsz, autót moshatsz, ablakokat tisztíthatsz, akár wc-t is leöntheted. 

Öntözz a kertben locsolóval

Öntözz a kertben locsoló kannával csöves rendszer helyett. Öntözz kora reggel vagy késő este, így kevésbé párolog el a víz és takarékoskodhatsz vele.

tipp viztakarekossagra kepekben
Forrás: https://dulcesalerno.org/wp-content/uploads/2017/11/water-conservation-1030×541.jpg

Zöldségek, gyümölcsök mosásakor gyűjtsd össze a vizet

Gyümölcsök, zöldségek mosásánál felhasznált vizet gyűjtsd össze egy tálba, edénybe és használd fel ezt a vizet másra is.

Fogyassz kevesebb húst

Például nevezz ki egy napon a héten, amikor nem fogyasztasz te és a családod húst. Ha ez könnyen megvalósítható, akár több napot is húsmentesíthetsz.

Vásárolj kevesebb ruhát

Használd amid van, cserélj másokkal, kereskedj vagy vásárolj használtat. Ezzel is támogatod a már legyártott termékek használatát és nem járulsz hozzá egy új darab gyártásához.

Melegben az innivaló csapvizet hűtőbe tárold

Ha hideg vízre vágysz és amúgy csapvizet fogyasztasz, akkor tarts egy üveggel a hűtőbe. Így nem kell sokáig folytatni a vizet amíg számodra megfelelő hőmérsékletűvé válik.

A víztakarékosság mellett fontos figyelnünk a víz megóvására is. 
Ennek érdekében válasszunk természetes anyagokból készült tisztító- és takarítószereket, kozmetikumokat, kerüld a mikroszálas termékeket. 

A víz lesz a következő kőolaj. A jövőnk a csapból kifolyó vízen alapszik. Fel kell ismernünk a víz fontosságát és azt, hogy ez az erőforrásunk is véges, mielőtt már túl késő lesz.
Ennek a 15 tipp víztakarékosságra bejegyzésnek a megírásával rájöttem, hogy mennyire sokat kell változtatnom én is az életmódomon, milyen területek a problémásabbak és javításra szorulnak.

Forrás:
https://youtu.be/5J3cw4biWWo
https://youtu.be/je6SHSsjIvM

Még szintén kedvelheted...