low waste termekeim boritokep
Low Waste

Low waste termékeim konyhától a fürdőszobáig

Utóbbi időben tudatosan figyelek arra, hogy a low waste termékeim használjam és szükség esetén még többet beszerezzek. Úgy látom, hogy ezek az alternatívák segíthetnek nekünk egy minél környezetbarátabb életmód folytatásában

Low waste termékeim természetesen nem fogják a környezetünket megmenteni, viszont minden kis lépés valamennyire, valahol számít. Engem jó érzéssel tölt el és szeretem elővenni, használni low waste termékeim. Sok esetben ezek jobban is néznek ki a polcokon, tárolókban, szóval esztétikai előnyei is lehetnek.

Miket sorolok low waste termékeim közé?

Egy low waste termék szerintem tartós kell legyen, hogy sokáig lehessen használni.  

Környezetbarát, újrahasznosított vagy lebomló anyagokból készüljön.

Amikor a terméket már nem lehet tovább használni, ez lehessen új funkciójú termékké általakítani, vagy szelektív hulladékként újrahasznosítani.  

A legtöbb termék esetében nekem fontos, hogy több funkciót töltsön be, így a minimalista életmódba is be lehet építeni. 

Low waste termékeim

Kulacs és vagy termosz

Mindig fontos, hogy legyen nálam megfelelő folyadék. Télen termoszba meleg ital, nyáron kulacsba víz. Ezért számomra egy termosz és egy kulacs elengedhetetlen használati tárgy, amit újratölthetek, tartós és strapabíró.

Vászon bevásárló szatyrok

Hálós textil szatyrok gyümölcsök, zöldségek, kimérős dolgok vásárlására. Más nagyobb méretű textil szatyrok vásárlások szállítására.

Konyhai low waste termékeim

Vízszűrő kancsó

Már említettem, hogy a csapvízet átszűröm és azt fogyasztom. Ebbe a vízszűrő kancsóba időnként csupán a szűrő betétet kell kicserélni. Ezzel megelőzőm a sok PET palackozott ivóvíz vásárlását.

Luffa szivacs

Luffatök megszárítása után szivacshoz hasonló lyukacsos állagúvá válik. Mosogatásra alkalmas, víz hatására puhább lesz és a kissé durvább felületének köszönhetően jól lemosható minden ételmaradék. Sokáig lehet használni.

Cserélhető fejű kefe

Ennek a kefe részét, szükség esetén, lehet cserélni. Ez is jól használható mosogatásra, felületek tisztítására.

Üveg mosogatószer tároló

Én nagyobb mennyiségben vásárolok mosogatószert, így is próbálom csökkenteni a műanyagvásárlást. Innen töltöm meg az üveg tárolómat.

low waste termekeim konyhai eszkozok

Üveg tároló dobozok

Mikrohullámsütőbe, sütőbe és fagyasztóba is használhatók. Egyszerűen tisztíthatók, tartósak. Sokszor a műanyag dobozoknál láttam, hogy a karcolásokba felgyűl a piszok, amit rövid használat után nem lehet teljesen megtisztítani. Az üveg esetében biztos vagyok benne, hogy nem kerül semmi nem kívánt anyag az ételbe.

Fém tányérok

Ezeket elsősorban utazásra, kempingezésre vásároltam, de végül itthon is használom. Jól lehet rágcsikat, gyümölcsöket tárolni bennük. Könnyen tisztíthatók.

Termosz élelemnek

Irodai munkavégzésre ideális egy ilyen termosz használata. Sokáig megtartja az élelem melegét, ha reggel megmelegíted indulás előtt, ebédszünetben még meleg az étel.

Textil szalvéták

A hagyományos szalvétákhoz hasonlóan szendvicsek és egyéb csemege tárolására, szállítására alkalmasak. Egyszerűen letörölhető a belsejük, vagy akár teljesen is ki lehet mosni mosógépben.

Textil snack zacsik

Mivel ezeket le lehet zárni, apróbb rágcsik szállítására is lehet használni őket.

Konyharuhák

Ez szerintem mindenkinél van. Nekem a változatos funkciója miatt is fontos és sokmindenben segít. Törlés mellett én saláta szárítására, különböző zöldségek nedvesen tartására, törékeny dolgok csomagolására is használom.

Méhviaszos vagy repceviaszos textil csomagolók

Ezek fedélként lehet használni azok az edények, dobozok esetében, amelyeknek nincs fedele vagy teteje. Emellett megkezdett élelmiszereket, gyümölcsöket is be lehet vonni ilyen csomagolókkal, így nem száradnak ki.

low waste termekeim evoeszkozok

Fém evőeszközök és szívószálak

Evőeszközei természetesen mindenkinek vannak. Én azért sorolom fel ebbe a listába, mert igyekszem evőeszközöket pakolni, amikor tudom, hogy szükségem lehet rá, így elkerülhetem a műanyag változatok használatát.

Textil evőeszköz tartó

Nagyon praktikus evőeszközök szállítására. Én az enyémet még régebb kézzel varrtam. Egyszerűen kivitelezhető, hasznos tároló.

Fürdőszobai low waste termékek

Újrahasználható textil korongok

Arctisztításra, sminklemosásra, fertőtlenítésre lehet ezeket a korongokat használni. Használat után nem kell szemétbe dobni őket, hosszú ideig újrahasználható. Egyszerűen mosógépben lehet őket mosni, gyorsan száradnak. Puha, természetes anyaguk kellemes érzést nyújtanak. Én varrtam egy textil tárolót is nekik, így nincsenek szétszórva.  

Szappan és fogkefetartó

Ezeket egy évvel ezelőtt vásároltam. 100% organikus műanyagot imitáló folyékony fából készül. Ez az anyag formálható és úgy megszilárdul, mint a műanyag. Tényleg tartós, egy év mindennapi használat után nem látok elhasználódásra utaló jeleket.

Szilárd szappan

Sok márka tusfürdőikkel azonos szilárd szappanokat értékesítenek, szóval nem is kell lemondani a már bevált tisztálkodási termékekről.

Fa vagy bambusz fogkefe

Ezeknek nagy előnyük, hogy lebomló anyagokból készülnek, komposztba is be lehet őket tenni. Kezdetben nekem furcsa volt az az érzés, hogy nem egy teljesen sima, csúszos műanyag felület ér a számhoz, de pár használat után megszoktam.

Ezek az én low waste termékeim, amiket összeszedtem és úgy gondoltam érdemes bemutatni. Emellett még biztosan van néhány, amit használok évek óta és nem is tudatosítottam, hogy low waste termék. Mint írtam már én azért használom ezeket a környezetbarát alternatívákat és azért helyezem előtérbe mivel jól esik nekem maga a tudat, hogy környezetbarátabb életmódot folytatok. Légy nyitott te is a low waste termékekre, biztosan találsz számodra is hasznosat.

Még szintén kedvelheted...