bea johnson 5R alapelve boritokep
Low Waste

Bea Johnson 5R alapelve a mindennapjaimban

Végre eljutottam én is oda, hogy elolvassam Bea Johnson Zero Waste otthon – Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet könyvet. Ha nem is olvastad a könyvet Bea Johnson 5R alapelve már annyira elterjedt, hogy lehet hallottál már róla.

Nagyon érdekes könyv, ajánlom neked is. Saját tapasztalatát, saját bejárt útját mutatja be, egy low waste otthon kialakításában. Nagy segítség lehet neked is ha egy ilyen életmódot akarsz kialakítani. Sok teszteléstől, kipróbálástól, tapasztalástól megkímél.  

Bea Johnson szerint nem lehet teljesen zero waste módon élni. Ebben teljes mértékben egyetértek. Ezért is használom inkább a low waste kifejezést. A kevés hulladéktermelés elérése reális, megvalósítható célkitűzés. A zero waste fogalom menőbb, jobban hangzik, ezért találkozunk többször ezzel a kifejezéssel.  

Mi is Bea Johnson 5R alapelve?

Öt r betűvel kezdődő angol szóból tevődik össze: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot
Magyarul megfelelői ezek lennének: Utasítsd vissza, Csökkentsd a fogyasztást, Használd újra, Hasznosítsd újra, Komposztálj.

Ismerjük meg Bea Johnson 5R alapelve lényegét. Mit értünk ezek alatt, én hogyan tudtam eddig a mindennapjaimba beépíteni.

Refuse  – Utasítsd vissza

Ez az első lépés annak érdekében, hogy ne termeljünk rengeteg hulladékot és szemetet. A visszautasítást nemcsak a vásárlás folyamatában kell gyakorolni, hanem rengeteg más helyzetben is.

Amivel én szoktam találkozni és törekszem ezeket mind visszautasítani:

Szóróanyagok, nyomtatott reklámfüzetek. Régebben vettem el ezekből, viszont fölösleges volt, mivel otthon online meg lehet nézni ezeket. A majd úgy is szelektív kukába dobom gondolat nem helyes, mivel a szelektív hulladékgyűjtés nem ideális megoldás. 
Konferencián kapott anyagok, mappák papírokkal megtöltve, írószerek. Ezekkel csak meggyűlt a bajom.
Névjegykárták, ajánlatokat ismertető lapok, további reklám papírok. Bankos vagy más hivatalos ügyek intézésekor rengeteg papír mellett nem kérek fölösleges szóróanyagokat.
Hirlevélek. Leiratkoztam a különböző boltok, márkák hirleveleiről. Nem gondoltam volt, de tényleg pozitív hatása van ennek az egyszerű visszautasításnak. Nincsenek felesleges e-mailek, plusz információk, impulzus vásárlásra serkentő tartalmak.
Műanyag zacskók. Saját textil szatyrokba vásárolok, pakolok dolgokat. Párszor nem volt nálam textil szatyor, de még ekkor sem kértem műanyagot, inkább begyúrtam a táskámba a dolgokat és kézbe zsonglörködtem hazáig. 
Egyszer használatos evőeszközök. Ha tudom, hogy kint étkezek pakolok evőeszközöket egy kis textil szalvetába vagy hordozóba és ezeket használom.

Azt vettem észre, mióta rendszeresen gyakorolom a visszautasítást, hogy nincs annyi kacat a lakásba, nem kell olyan gyakran kiüríteni a hulladéktárolókat. A visszautasítás már természetessé vált számomra. Kezd el te is gyakorloni ezt!

Reduce – Csökkents a fogyasztást

Amit nem lehet teljesen visszautasítani, mert szükségünk van rá, az ebbe a kategóriába kerül.
A minőséget tartom fontosabbanak a mennyiséggel szemben. Ezzel a meggondolással sok terülteten tudtam csökkenteni a fogyasztást. Gondolok itt az élelmiszerekre, ruházati cikkekre, elektromos termékekre, kozmetikumokra, egyéb kellékekre, használati cikkekre. 

Amit lecsökkentettem: 

Autózást. Gyalog teszem meg a rövid távokat, városon belüli tömegközlekedést választom. 
Élelmiszervásárlást. Tisztába vagyok azzal, hogy naponta rengeteg élelmiszer kerül szemétbe. Ezt mindenképp el szeretném kerülni, kevesebb és ritkább vásárlással.  
Ruhavásárlást. Elsősorban azt használom amim van, ameddig csak lehet. Csak azért, mert valami hirtelen megtetszik nem kerül a kosaramba. 
Csomagolásban értékesített termékek vásárlását. 
Műanyag csomagolású zöldségek, gyümölcsök vásárlását.

Reuse – Használd újra 

Amit nem lehet visszautasítani és/vagy csökkenteni fogyasztását, azt ide soroljuk.
A használd újra elv nem egyenlő az újrahasznosítással. Újra fel tudjuk használni a meglévő termékeinket, új funkcióval látjuk el, de még nem tesszük a szelektív kukába.

Ötletek, amiket én is gyakorlatba ültettem:

Törlő rongyok/textilek régi, már nem használható ruhákból kiszabva.
Textil szatyrok használata vásárláskor, csomagoláskor.
Befőttes üvegek használata tárolásra, vagy akár pohárként is nagyon jól használható.
Megjavítása, megvarrása kilyukadt, méretben nem megfelelő ruháknak. 
Írószertartó konzervdobozból.
Cd-kből poháralátétek.
És rengeteg más kreatív felhasználási módszer.

Ide tartozik a használt tárgyak vásárlása. Az adott tárgyakat még használatba vesszük és nem kerül a szelektív tárolóba vagy a szemétdombra. Megnöveljük az élettartamát és addig használjuk, amig csak lehet.

Recycle – Hasznosíts újra

Amit a visszautasítás, csökkentés, újrahasználat alá nem tudsz besorolni az újrahasznosításra kerül, persze amennyiben lehet. Sokan úgy gondolják az újrahasznosítás teljesen jó megoldás egy hulladékmentes élet kialakításában. Régebb én is így gondoltam… Az újrahasznosítás viszont nem optimális megoldás. Ez az alternatíva csupán a már ismertetett három módszer után következhet. Az újrahasznosítás rengeteg energiát, időt, anyagi ráfordítást, logisztikát igényel és sok esetben a teljesen rendszer nincs megfelelően kiépítve, erőforrások hiányoznak.  Végül, sajnos, a szelektívbe gyűjtött hulladék is a szemétdombra kerül.    

Újrahasznosításkor ezekre szoktam figyelni:

Pontosan azt tegyem be a szelektívbe, amit elfogadnak.
Az előírtaknak megfelelő tárolóba helyezzem a hulladékot.
Mossam át mielőtt a szelektívbe tenném.
Válasszam el teljesen az alapanyagokat, például műanyagon vagy fémen ne maradjon papír.
Elektromos hulladékokat összegyűjtöm és megfelelő gyűjtőponthoz juttatom. 

Ajánlom, hogy néz utána nálad nálatok, hogyan gyűjtik a hulladékot, mit tudnak újrahasznosítani és mit nem szabad a tárolókba helyezni. Ezek településenként változhatnak, ezért érdemes helyi információkat keresni. Általában a hulladékgyűjtő vállalatok közzé tesznek ezzel kapcsolatos információkat. 

Rot – Komposztálj

Az összes többi, ami megmaradt komposztáld. A komposztálás szerves anyagok újrahasznosítása. Rengeteg féle komposztálási módszer, kész komposztálók léteznek, igényekhez alakítva. Akinek lehetősége van kertben, udvaron kiépíteni egy komposztálót, annak könnyebb dolga van. Viszont manapság számos megoldás létezik benti komposztálásra.
Már egy ideje foglalkoztat a komposztálás engem is, de még keresem a megfelelő alternatívát.
Mióta több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok megnövekedett a szerves hulladéktermelésem. Ezt fájó szívvel még mindig a kommunális szemetesbe dobom. Ez sajnos a szeméthegyeken nem tud lebomlani, legalábbis nem olyan hatékonyan, mint egy komposztálóban.

Bea Johnson 5R alapelve egy jól felépített rendszer, amit be lehet építeni a háztartásokba. Én is törekszem minél jobban követni ezeket az elveket. Az eddigi megvalósításaim is látványos eredményeket hozta. Lelkesít ennek a folyamatnak a még jobb elsajátítása, gyakorlatba ültetése. Tökéletességre nem pályázok, hiszen nem ez a célom, de szeretnék minél kedvesebb lenni a környezetünk számára. Próbáld ki te is, szerintem élvezni fogod! 

Még szintén kedvelheted...