15 minimalista celkituzesem 2021re boritokep
Minimalizmus

Az én 15 minimalista célkitűzésem 2021-re

Az alábbiakban bemutatok néhány minimalista célkitűzésem amelyet 2021-ben szeretnék megvalósítani. Remélem ezzel kellőképpen inspirállak és te is összeírsz egy hasonló listát, vagy a már meglévő listádat kiegészíted minimalista célkitűzésem egyikével. Kezdjük motiváltan az új évet, természetesen figyelve magunkra és a környezetünkre.

15 minimalista celkituzesem 2021re boritokep

15 minimalista célkitűzésem a következő évre, véletlenszerű sorrendben:

Reggeli rutinom kialakítása

Szeretem rutinnal indítani a napomat, úgy érzem sokkal hatékonyabb is vagyok és ha jól indul a napom, a teljes nap jónak igérkezik. Mentálisan, érzelmileg és fizikailag is jól lehet elkezdeni a napot egy kialakított rutinnal. Ebbe a rutinba előnyös 5-6 egészséges reggeli tevékenységet beépíteni. Ilyen például a megágyazás, olvasás (napi ige, motivációs olvasmányok), teázás, smoothie-zás, arcápolás, nyújtási gyakorlatok végzése. Te látod mi az ami neked működik reggel a legjobban. A reggeli rutin relaxáló és élvezhető.

Nem költekezek kihívás teljesítése

Ennek a kihívásnak a lényege, hogy egy hónapig nem költekezel egy bizonyos kategóriában. Sokan például egy teljes hónapig nem költekeznek ruházatra. Ezt nekem többször sikerült megvalósítanom 2020-ban, persze a körülmények nagyon megkönnyítették a dolgom. Egy hónapig nem költekezek ruházatra kihívást mindenképp szeretném 2021-ben is megvalósítani, akár többször is.

Havonta megtakarítok x összeget

Ezt a célkitűzést az előző kihívás leegyszerűsíti, ezért érdemes mindkettőt bevezetni az új évben. Ha szeretnél valamit megvásárolni ami nagyobb összegbe kerül, vagy csupán csak takarékoskodni szeretnél, a jövődre gondolni, tűzd ki magadnak egy konkrét reális összeget, amit félre tudsz tenni minden hónapban. Adományozás, jótékonykodás lehet egy nemes cél, amiért érdemes megtakarítani bizonyos összeget.

Évi többször lomtalanítok a lakásba

Nagyon sok eszközt tudunk felhalmozni rövid idő alatt. Ezt szeretném megelőzni azzal, hogy többször átnézem a dolgaimat és kiszelektálom amit biztosan nem használok és nincs szükségem rá. A konyhába, fürdőbe és a többi szobába is kerülnek olyan dolgok, amelyek egyértelműen feleslegesek.

Rendszeresen szelektálok a ruhásszekrényemben

Mindenképp a rendszeresen van a hangsúly. Eddig is szelektáltam, de voltak olyan évek amikor csak egyetlen egyszer tettem meg, így komoly erőfeszítést igényelt az egész folyamat.

Minőségi termékeket vásárolok

Sok dolog esetében tényleg fontos az, hogy a minőségi változatot válasszuk. Így biztosan sokáig tudom majd használni és ha elromlik, kezd tönkremenni még meg lehet javítani és az élettartamát megnövelni. Például cipők esetében számomra érdemes egy jó minőségit vásárolni, amely több szezont kibír. Engem nem zavar ha ugyanazt a cipőt hordom mindennap. Megpróbáltam olcsóbb változatot vásárolni cipőkből, de ezek kivétel nélkül maximum két szezont bírtak, aztán kukába kerültek.

Bullet journal-t vezetek

Nem kell valami költséges határidőnaplóra, tervezőre gondolni. Igazából ez egy sima füzet is lehet amibe beírod a teendőidet pontokba szedve. Nem kell konkrétan megtervezni, időre pontosan, hogy egy nap mit mikor szeretnél elvégezni. Ez a napló/füzetecske segít összeszedni a gondolataidat, eredményesebb lesz a napod ha követed és semmi sem marad ki, semmit sem felejtesz el. Én már ősszel elkezdtem egy ilyen füzetet vezetni és tényleg segített rendszerezni a gondolataimat, teendőimet és napomat produktívabbá tudtam tenni. Vigyázz arra, hogy ne legyen kényszeres az egész, ha nem tudsz mindent megvalósítani az adott nap, átteheted más napra, ne érezz emiatt szorongást, mert akkor nem jól alkalmazod ezt a módszert.

bullet journal pelda
Forrás: https://ar.pinterest.com/pin/377246906278381086/

Havonta legalább egy könyvet elolvasok

Minimum egy könyvet el szeretnék olvasni. Ez számomra egy minimalista szórakozás, foglalkozás, kikapcsolódás. Szeretek olvasni, mert úgy érzem kicsit kiléphetek a valós világból, főleg ha detektívregényeket olvasok és lelassulhatok. Ha egy tudományos, szakmai könyvet olvasok attól meg úgy érzem tanulok és fejlődök minden egyes oldal elolvasása után.

Idegen nyelvet tanulok

Nekem sosem ment egyszerűen egyetlen idegennyelv tanulása sem. Most sem mondhatom, hogy kellően elsajátítottam egy idegen nyelvet, de azért időnként gyakorolok. A nyelvek tanulása jó tréning az agyunknak, ezért futok neki többször is egy évben.

Havonta egy új dolgot tanulok meg

Ez nem egyértelmű célkitűzés, viszont tudom, hogy szeretnék mindenképp folyamatosan tanulni. Megtervezem jó előre, hogy mit szeretnék tanulni a következő hónapba. Ez bármi lehet, amit élvezel és sikerélményt ad neked. Én például szeretnék tanulni többet az anyagokról amelyekből a ruháink készülnek, a fenntartható divatról, az egészséges étkezésről, ugyanakkor szeretnék új varrás technikákat elsajátítani meg sok más dolgot, amelyekről beszámolok majd itt.

Havonta 4 új receptet próbálok ki

Szeretek főzni és új ételekkel kísérletezni. Igazából nem vagyok nagy recept követő, sok esetben változtatok a receoteken annak függvényében, hogy milyen alapanyagom van a lakásban. Ideje, hogy komolyabban vegyem a recepteket és kövessem azokat. Természetesen olyan recepteket fogok kiválasztani amelyekhez nagyon extra alapanyagok szükségesek. Figyelek arra, hogy szezonális zöldségekből, gyümölcsökből meg tudjam főzni.

Havonta 2 alkalommal kipróbálok egy-egy új alapanyagot

Ez kötődik az előző ponthoz, szerintem sok esetbe együtt fogom teljesíteni. Kíváncsi vagyok sok gyümölcsre, zöldségre amit még eddig nem kóstoltam. Szeretek a nagyobb boltokba a különböző országok termékeit felfedezni, csak eddig nagyon ritkán vásároltam valamit ezekről a polcokról. Új ízeket akarok felfedezni, persze azért figyelni szeretnék arra, hogy ne messziről utaztassák az adott terméket. Elsősorban hazai termékeket választok, biztos sok van amit még nem próbáltam.

Vásárlás előtt saját élelmiszer készletemet nézem át

Sajnos számos alkalommal újravásároltam valamit ami már ott lapul a polcomon, csak én nem vettem észre. Így egy idő után lassan nem fértem a tágas kamrába, ami durva, mert simán négy személyre van kialakítva s mi csak ketten vagyunk. Vásárlás előtt ezentúl átnézem miket tárolok és mit tudok felhasználni. Így nem fogok vásárolni valamit, amire igazából nincs is szükségem, mert vagy már van nekem, vagy nagyon hasonló élelmiszerem rég feldolgozásra szorul. Ez a módszer segít abban, hogy a régebbi alapanyagokat elhasználjuk megromlás, szavatossági idő lejárása előtt.  

Rangsorolni fogom a dolgokat

A járványhelyzet miatt több időt töltök az online térben. Utóbbi időben rohamosan megnövekedett a tartalmak mennyisége. Valamikor a nyáron határoztam el, hogy priorizálnom kell a dolgokat, mert folyamatosan kifogytam az időből, a 24 óra pillanatok alatt eltelt. Már nyomasztó volt a sok tartalom és ekkor elkezdtem szelektálni. 2021-ben időnként szeretném rangsorolni a dolgokat, mi érdekel engem, mire mennyi figyelmet szenteljek. Természetesen ez a rangsor többször fog változni egy év alatt, viszont az, hogy leírod magadnak a dolgokat fontossági sorrendbe segít téged a rengeteg tartalom szelektálásában. Például ha családod fontosabb, mint a közösségi média görgetése, akkor máris tudod, hogyan alakítsd az idődet. Meg kell találd az egyensúlyt és akkor az idődet is hasznosabban tudod beosztani.

Aktív életmód gyakorlására figyelek

Eddig nem igazán volt fontos számomra a mozgás, sportolás, viszont amióta itthonról tevékenykedek és nem kell kötelezően sehova sem menjek jóval kevesebbet mozgok. Már egy ideje elkezdtem és folytatni szeretném jövőben is az itthoni sportolást. Megtervezem, hogy melyik nap mit fogok elvégezni. Legtöbbször applikációt használok, ami nagyon leegyszerűsítette a dolgom. Egyértelműen megmutatja mit kell elvégezni, időre vagy gyakorlatszámra megy az egész program. Itthoni sportolásra nem is kellenek eszközök, vagy meg lehet oldani itthon található dolgokkal, például pár vízzel töltött palack máris nagyszerű súlyzó eszközök lehetnek. Több applikációt is letöltöttem, ami különböző testrész megmozgatására, illetve nyújtásra is alkalmasak.
Természetesen még mindig a természetben eltöltött mozgás a legjobb számomra, viszont sokszor nincs rá alkalmam, ezért jó az otthoni opció.   

Számomra nagy segítség ez a néhány minimalista célkitűzésem összeírása. Látva a listám leírva sokkal motiváltabb vagyok ezeket megtartani, gyakorolni. Próbáld ki te is. A minimalista célkitűzésem lehet az év során változni fog, mindenképp nem csökkenteni, hanem inkább kiegészíteni szeretném.
A lista nem egy kőbe vésett dolog, amit sosem lehet megváltoztatni, csupán egy irányt ad számunkra, ami mentén haladhatunk.

Lelassulni, átgondolni, megtervezni és élvezni. Ezt ajánlom neked is.


Egészségben, boldogságban, megvalósításokban gazdag minimalista, low waste, fenntartható új évet kívánok nektek!

Innen inspriálódtam:

https://youtu.be/_35224KJwhA 
https://youtu.be/mqr8bK0EmgY

Még szintén kedvelheted...