minimalista karacsonyi ajandekozas boritokep
Minimalizmus

Minimalista karácsonyi ajándékozás

Minimalista karácsonyi ajándékozás gyakorlásával idén tegyük egyszerűbbé és környezetbarátabbá az ünneplést. A következőkben a minimalizmus elvét követve mutatom be, hogyan ajándékozhatunk úgy, hogy közben az ünnep valódi értékeire tudunk összpontosítani. 

Ebben az időszakban szerintem sokkal fontosabb, mint máskor a minimalizmus, tudatosság fő szempontjaira figyelni és ezek szerint élni. Minden évben a téli ünnepek után megígérjük magunknak, másoknak, hogy többet ennyit nem hajtunk, halmozunk, vásárolunk. Valahogy ez az ígéret egy év leforgása alatt feledésbe merül és ugyanabba a helyzetbe kerülünk minden karácsonykor. Éppen ezért fontos időben bizonyos elveket, szabályokat meghatározni és ezeket követni az ünnepek előtt, alatt és utána.  

Tavaly a karácsonyi időszakhoz köthető túlzott ajándékozást környezettudatosság szempontjából jártam körül. A környezetbarát és a minimalista ajándékozás között nincs olyan egyértelmű különbség, ezért több dolog ismétlődhet.

Minimalista ajándékozás alapelvei

Ezek az alapelvek nekem segítenek az eltervezett úton haladni és elkerülni a megszokott hibákat. Nem minden alapelvnek kell feltétlenül egyidőben megfelelni. Az alábbi elvek személyenként változhatnak, ez csupán egy példa, útmutatóként használhatod. 

Ne halmozzunk

Ajándékozásnak nem az a lényege, hogy rengeteg mindennel elhalmozzuk az ajándékozandó személyt.

Kevés de minőségit

Keveset, de jót. Ezt az alapelvet érdemes követni, egész évben. Ajándékozáskor még inkább figyelj oda a minőségre. 

Téged jellemezzen

A megajándékozott tudja, hogy tőled van, sokáig emlékezzen rá és jussál eszébe arról a dologról.

Figyelj a ajándékozott igényeire, szükségleteire

Mindenképp ne ajándékozz fölöslegeset. Nem szeretnénk senkinek plusz kínt, nyűgöt adni.

Vonatkoztass el és lépj ki a megszokott ajándékok világából

Ideje újítani. Próbáld meg ne a megszokott zoknikat, pizsomákat, ékszereket, csokikat és társait ajándékozni.

Időben készülj el

Így elkerülheted a nem kívánt izgalmakat, az impulzusvásárlásokat és a túlzott költekezést.

karacsonyi low waste ajandekcsomagolas

Tippek ajándékozásra vagy meglepetésre

Ajándékozd az idődet

Nem megszokott, de annál is hasznosabb ajándék lehet. Mindenki maga látja kinek, hogyan, miben tud a segítségére lenni.

Közös nyugodt beszélgetés

Ez hidd el sokkal jobb, mint a fizikai ajándék. Napi rohanásban nyugodt, időhöz nem kötött, beszélgetés egy nagyon jó karácsonyi meglepetés lehet.

Segíts valakinek a karácsonyi készülődésben

Karácsony előtti időszak valahogy minden évben nagyon zsúfolt és megterhelő. Nagyszerű lehet, ha te mész el rokonodhoz, közeli ismerősödhöz, esetleg beteg személyhez és neki/nekik segítesz a takarításban, főzésben, sütésben.

Adományozz

Tudom, hogy Karácsonykor adományoznak a legtöbben és az év minden napján szükség lenne a segítségre, viszont valamiért mindig Karácsony körül ismerhetünk meg olyan eseteket, alapítványokat, amelyeknek tudunk adományozni. Ezeket jegyezd meg és adományozz máskor is.  

Önkénteskedj

Menj el például egy árvaházba, idősek otthonába, állatmenhelyre. Az önkénteskedéssel is pont az a helyzet, mint az adományozással. Ezekre a tevékenységekre egész évben szükség van és jó ha rendszeresen megyünk valahova önkéntes munkát végezni. 

minimalista karacsonyi ajandekozas boritokep

Vásárolj helyi kisvállalkozóktól ajándékot

Ha fizikai ajándékban gondolkodsz, szerintem mindenképp ismerd meg a helyi kézművesek, vállalkozók portékáit. Ezeket megnézheted Facebookon, Instagramon, akár saját weboldalakon, vagy helyi vásárokban, helyi termelők, kézművesek csoportjaiban. Támogasd tevékenységeiket és hidd el nagy élmény lesz neked is ilyen emberektől vásárolni. Megörvendeztetnek téged is, te is örömöt szerzel nekik és persze a megajándékozottnak.

Készítsd el te az ajándékot

A dekorációs ajándékokon túl, készíthetsz például finom falatokat, tea keverékeket, fűszereket, egyéb hasznos tárgyakat, mint például környezetbarát takarítószereket, újraszalvetát. Rengeteg féle saját készítésű ajándékot lehet összeállítani. 

Vásárolj amúgy is vásárlásra kerülő dolgokat

Vásárolj ajándékba olyan termékeket, szolgáltatásokat, amelyeket tudod biztosra, hogy a megajándékozásra kiszemelt személy meg kell vásároljon. Ez most lehet bonyolultnak tűnik, de egyszerű dolgokra kell gondolni, mint például fogkrém, fogkefe, sampon, szappan, egyéb tisztálkodási szerek, alapélelmiszerek: rizs, tésztafélék, lisztfélék, zabpehely, magvak, gyümölcsök és zöldségek minden mennyiségben.  

Minimalista karácsonyi ajándékozás gyakorlásával tegyük a szeretet ünnepét igazán meghitté. Törekedjünk a lényeges dolgokat előtérbe helyezni és kevés időt fordítani a többire. Áldott felkészülést és ünneplést neked!

Még szintén kedvelheted...