minimalizmus tapasztalataim 1 ev utan boritokep
Minimalizmus

Minimalizmus tapasztalataim 1 év után + tanácsok

Lassan egy éve már annak, hogy elkezdtem komolyabban foglalkozni a minimalizmussal. Minimalizmus tapasztalataim ez az egy év leforgása alatt gyűltek össze és ezeket írtam le ebben a bejegyzésben.

Számos minimalista szokást, praktikát fokozatosan vezettem be mindennapjaimba. Mindezeket igényeim, meglátásaim, tapasztalataim szerint változtattam. Nem vettem át egy az egyben valamelyik minimalista életstílusát. Ezt ajánlom neked is, így semmilyen drasztikus lépéseket nem kell megtegyél, nem kell annyira kilépj a komfortzónádból.

A minimalizmus megváltoztatta a felfogásomat, meglátásaimat és értékeimet. Másként tekintek a világra mint eddig. Igen, tudom ez közhelyesen és furcsának hangzik, viszont tényleg változott a szemléletem és a hozzáállásom. 

Íme az én minimalizmus tapasztalataim. Próbáltam rendszerezni a dolgokat, de valahogy csak özönlöttek írás közben belőlem ezek a gondolatok. Ajánlom, hogy olvasd el mindegyiket, ebből inspirálódhatsz és nagyobb eséllyel megtalálod, azt amire neked is szükséged lenne a mindennapjaidban.

Minimalizmus tapasztalataim:

Nagy általánosságban tényleg egyszerűbbek a mindennapjaim

Ha elolvasod a tapasztalataim megtudod miért is van ez így. 

Nincs rengeteg választási lehetőségem, így a döntések egyszerűbbek

Ha sok lehetőség közül kell választani, hajlamosak vagyunk sok időt és energiát eltölteni minden választási helyzetben. Ha kevesebb dolog közül kell választanunk nem fárasztjuk le magunkat, egyszerűbb lesz sok mozzanata a mindennapjainknak.

Logikusan tudok pakolni és rendszerezni

Minden a rendeltetésének megfelelő helyre kerülhet, nem kell további alternatív helyekben gondolkodni. Minden elfér, oda, ahova el kell férjen. 

Nincs sok porfogó a lakásba

Porfogó lehet akár dekoráció, akár bármilyen más tárgy, ami szem előtt van. Ezek sokban megnehezítenék a takarítást is és szerintem sok nem is nyújt olyan szép látványt, hogy megérje a fáradságot.

nem minimalista vs minimalista szoba
https://media.senscritique.com/media/000019813387/1200/The_Minimalists_Less_Is_Now.jpg

Esztétikailag sokkal letisztultabbak lettek a helyiségek

Rend és tisztaság könnyen tartható és a szemnek is kedvezőbb a sok, fölösleges ingerek nélküli helyiségek.

Könnyen és gyorsan megtalálok mindent

Átláthatóak a helyiségek, szekrények és polcok. Könnyen észbe tudom tartani, hogy mi hol van.

Könnyebben tudom tartani a rendet

Rendszerezésnek köszönhetően mindennek megvan a helye. Én törekszem arra, hogy mindent belső részeken, fedett tárolókban tartsak, így praktikus a tárolás és jól is néz ki a lakás. 

Egyszerűbb és gyorsabb a takarítás

Sok kósza dologtól megszabadultam így nem kell porszívózáskor, portörlékor csomó mindent megemelni és áttörölni.

A legtöbb dolognak megvan a funkcionalitása

Ezt nagyon szeretem és továbbra is törekszem, hogy mindennek meglegyen a funkcionalitása, akár egy tárgynak több is. Így biztosan használni is fogom ezeket.

A meglévő dolgaimat gyakrabban használom

Itt, elsősorban, elektronikai gépekre, konyhai eszközökre, ruházatra gondolok. Például egy ruhadarabot többször viselek egy szezon alatt, a konyhai gépeket meg előveszem és funkciójuk szerint használom is őket.

minimalizmus konyhaban

Nem kell sok fölösleges dologra figyeljek

A sok tárgy elveszi a figyelmünket. Én sokszor megfigyeltem minimalizmus korszakom előtt, hogy az íróasztalnál nem a munkára koncentráltam, hanem épp az előttem/mellettem lévő polcon néztem a dolgokat és elmélkedtem rajtuk. 

Marad időm a lényeges dolgokra

Felszabadult az időm takarításnál, döntéseid meghozatalánál, tárgyak keresésénél, rendezésnél stb. Ezt az időt fontosabb és számomra kedvezőbb dolgokra tudom fordítani, mint például egy hosszabb sétára, vagy egyszerűen csak egy beszélgetésre, olvasásra, pihenésre.

Jobban tudok figyelni az élményekre, kapcsolatokra

Már nem a szuvenírek, tárgyi dolgok veszik el a figyelmemet. Kapcsolatok, élmények, tapasztalatok sokkal jobban megmaradnak az emlékezetünkben, mint a dolgok. Biztosan tapasztaltad, főleg külföldi utazások során, hogy rengeteg időt töltesz azzal, hogy az otthoniaknak vásárolsz ajándékokat és éppen emiatt le kell mondj valamilyen programról, élményről. A szeretteid nem várják el az ajándékokat, szerintem ezek amúgy is nekik fölösleges dolgok, mutasd meg inkább a képeket és mesélj az ottlétedről.

Minimalizmus segített a fenntarthatóbb életmód kialakításában

Ezt már az oldalamon sokszor írtam, hogy a minimalizmus és a fenntarthatóság kéz a kézben jár. Sok fölösleges dolgot már a megvásárlás előtt visszautasítok.

minimalizmus tapasztalat mosogatas

Tudatosabb vagyok a vásárlásaimban

Minden vásárlás előtt átgondolom mire van igazán szükségem és listát írok. A nagyobb dolog vásárlása előtt több forrásból dokumentálódok, számos opciót megnézek és végül mérlegelek ezek közül. 

Kevesebbet költök haszontalan, fölösleges dolgokra

Az elmúlt egy évben dekorációt egyáltalán nem vásároltam és nagyon kevés ruházati cikket szereztem (legtöbbet használtan). Nem halmozom fel a dolgaimat és nem szeretek újat vásárolni, olyanból ami már van otthon, csak azért mert egy szebb változat került a boltokba.

Jobban tudok takarékoskodni

Anyagilag sokkal kedvezőbb ez az életmód és számomra nem is jár lemondásokkal. A megvásárolt tárgyi dolgok már nem is okoznak igazán tartós örömöt. Így ne ilyen módon keress boldogságot.

Hasznos és szükséges ajándékok beszerzésére törekszem

Törekszem csak olyan ajándékot adni, amely az adott személynek szükséges, valóban illő és hasznos lehet. Nem szeretnék valakit fölösleges dolgokkal ellátni. Ezért jó megoldás lehet kívánságlistát vezetni, legalább közeli rokonaid, barátaid, ismerőseid körében.

noveny vazaban
https://images.unsplash.com/photo-1471086569966-db3eebc25a59

Íme pár tanács is amelyet megfigyeltem:

Trendek gyakran változnak. Te is gyakran változol.

Minimalizmus egy trendy dolog. Sokan nem kitartóan csinálják, hanem csak ezt a divatos dolgot is meg akarják tapasztalni, aztán állnak tovább. Mostanában azt lehet tapasztalni, hogy a nagy minimalizmus trend kezd elmúlni.

A kezdeti lelkesedés el fog tűnni, mivel egy idő után már normálissá válik az ami kezdetben mind új volt. Amiért már nem olyan izgalmas a minimalizmus, attól a még az értékek megmaradnak. 

Lomtalanításhoz szánj időt. Ne hozz hirtelen döntéseket.

A lomtalanítás egy visszatérő folyamat. Ha ezt rendszeresen végzed, nem halmozod fel a fölösleges dolgaidat és nem lesz megterhelő az egész lomtalanítás. 

Légy türelmes szeretteiddel.

Családtagjaid, párod, lakótársad lehet nem úgy látja a minimalizmust, mint te. Ne erőltess rá senkire semmi olyant, amit ők még nem éreznek jónak, nem látják a pozitív oldalát. Természetesen mesélhetsz a tapasztalatidról, ahogy én is teszem itt. 

Minimalizmus nem határoz meg engem és téged sem.

Egyértelműen nem ez az egyetlen dolog ami engem érdekel, más dolgok is vannak a minimalizmus mellett. Minimalizmus egy módszer, megoldás de nem kell minden mozzanatát az életednek meghatároznia. 

Ezek lennének az én minimalizmus tapasztalataim az elmúlt évre. Ezzel a felsorolással nem teljességre törekedtem, csupán szemléltetni akartam, mennyi pozitív hatása van egy kis minimalista szemlélet bevezetésének. Én úgy érzem jó hatással volt rám az eddigi minimalista törekvéseim.

Még szintén kedvelheted...