csomagolasmentes vasarlas szupermarketekben megvalosithato-e boritokep
Low Waste

Csomagolásmentes vásárlás szupermarketekben megvalósítható-e?

Csomagolásmentes vásárlás már többször volt írásaim központi témája. Időnként jobban törekszem a csomagolások elkerülésére, fokozottabb figyelmet szentelek erre vásárlásaim során. Az alábbiakban bemutatom, hogyan szoktam eljárni, milyen alternatívák vannak és hol lehet beszerezni. Tarts velem és válaszoljuk meg együtt a felvetett kérdés.    

Közelmúltban a városunk melletti szeméthegyek közelében autóztunk át és amit ott láttam nagyon meglepett. Többek között a helytelen tárolás miatt sok kilométeres körzetben a réten, dombokon, fákon műanyag zacskók és más szemétdarabok voltak. Sajnos itt a szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás csak elméletben, papíron működik, a valóságban mindent összekevernek és a szeméthegy tetejére ürítik. 

Én nem szeretném a saját szemetemmel még inkább terhelni a környezetet. Ha sokat nem is számít az én törekvésem, legalább a lelkiismeretemen segít. Ezért is időnként még inkább figyelek a szeméttermelésemre és amikor tehetem elkerülöm a csomagolást. Ez a melegebb hónapokban egyszerűbb, mert bő választék van szezonális élelmiszerekből. 

Sokunk számára nem mindennap elérhető egy zero waste, teljes mértékben csomagolásmentes bolt. Meglehet, hogy egyáltalán nincs is még hasonló bolt sem abban a városban, településen ahol lakunk.

Itt írtam a kolozsvári zero waste boltról és itt a temesváriról

Mi legtöbbször nagyobb bevásárlásainkat, heti beszerzésünket nagyobb boltokba, szuper- és hipermarketekben ejtjük meg. Annyira nem kedvelem ezeket az óriási üzleteket, viszont azt figyeltem meg, hogy ezekben nagyobb eséllyel lehet csomagolásmentes változatokat találni

csomagolasmentes vasarlas kimeros termekek

Csomagolásmentes vásárlás – tippek

Csomagolásmentes vásárlás a zöldség és gyümölcs részlegen egyszerűen megvalósítható. Egyszeri kis befektetést kell eszközölni, amikor is megvásároljuk a hálós kis textil szatyrokat, amelyek, már minden nagyobb boltba megtalálhatók. Ezeket szinte a végtelenségig lehet használni. Az enyémeket lassan már 5 éve használom és még semmi bajuk sincs. Egyszerűen moshatóak, könnyűek, kis helyen elférnek a táskában. Persze a már meglévő műanyag zacsikat is újra lehet használni, addig amíg csak lehet. 

A másik részleg ahol el lehet kerülni a csomagolást és szinte minden boltban megtalálható az a pékáru stand. A péksütik, kenyérfélék megvásárlására én ugyancsak textil zsákot használok, de ez már nem lyukacsos, nem hálós. Kifejezetten ilyen termékekre volt kigondolva. Ezt én készen vásároltam egy hobby boltban, viszont otthon is lehet varrni ilyent. Ha csak a vásárlásra használjuk és amint hazaérünk áttesszük egy megfelelőbb tárolóba, akkor bármilyen textil számításba jöhet. Sokan készítenek olyan szpeciális zsákocskákat, amelyekben tárolni is lehet a pékárukat, mert ezekben nem száradnak ki, megtartják frissességüket. Én még nem használtam ilyent, de a későbbiekben lehet beszerzek egyet. Ha még akad otthon régi péksütis tasak, kenyeres zacsi, azokat is lehet, minél több ideig, használni és majd fokozatosan átállni textil zsákocskára.   

Csomagolásmentes vásárlás, nagyobb boltokban, a sajtok, más hasonló tejtermékek és a húsok, felvágottak esetében is megvalósítható. Aki ilyen terméket szeretne, az nagy választékból tud vásárolni, azoknál a hűtőknél, ahol kikérni kell a kívánt dolgokat. Saját tárolókba lehet kérni a termékeket, így nem visszük haza a csomagolást. Lehet furcsán fognak ránk nézni, de ha elmagyarázzuk, hogy nem szeretnénk több szemetet termelni, megértik és segítenek nekünk. Az itt folytatott vásárlásnak is az az előnye, hogy csak annyit vásárolsz, amennyire szükséged van

csomagolasmentes vasarlas kimeros elelmiszerek

Néhol, főleg a hipermarketekben, nagy szupermarketekben, még mindig lehet találni kimérős száraz tésztákat, hüvelyeseket, mogyoróféléket, aszalt gyümölcsöket. Ezeket is saját textil zsákocskákba vagy otthonról hozott megmaradt műanyag zacsikba is lehet vásárolni.     

csomagolasmentes vasarlas szupermarketekben megvalosithato-e boritokep

Észrevételek

Ahol működik a szelektív hulladékgyűjtés, ott sokkal több mindent lehet megvásárolni újrahasznosítható kiszerelésben, anélkül, hogy szemét termelődne. A fém dobozos kiszerelések, mint például konzervek, üdítők, az üveges kiszerelések, mint például a szószók, innivalók, fűszerek, mind jó alternatívái lehetnek a műanyag vagy más újrahasznosításra alkalmatlan csomagolású termékeknek.  

doboz megmentett zoldsegek gyumolcsok
Forrás

Néhány boltban találkoztam, olyan külön összeállított zöldség vagy gyümölcs dobozzal, amelyben a már kicsit régebbi, nem tökéletes kinézetű darabokat válogatják be és akár 50%-al is olcsóbban értékesítik. Egyszer sikerült vásárolnom ilyen dobozt és egyetlen egy darab zöldség kivételével az összes többi nagyon jó állapotban volt és nagyon olcsó is volt.   

doboz megmentett zoldsegek vasarlasom

A csomagolásmentes vásárlás gyakorlásával természetesen nem azt állítom, hogy most megváltjuk a világot és minden rendben lesz a környezetünkkel. Inkább személyes tapasztalatból, azért is látom jobbnak ezt a megközelítést, ezt a vásárlási módszert, mert így jóval kevesebb szemetet termelünk. Kevesebb szemét nekünk is kevesebb gonddal jár, ritkábban kell a szemetet elvinni és nem járulunk nagyban a szeméthegyek növekedéséhez. Csomagolásmentes vásárlás jó kihívás lehet és többszöri ismétléssel, akár megszokássá is válhat. Próbáld ki te is!

Még szintén kedvelheted...