kornyezetbarat ruhatar atalakitas otletek boritokep
Fenntartható divat

Környezetbarát ruhatár átalakítás. 10 konkrét ötlet

Egy idő után, hajlamos vagyok megunni a saját ruháimat. Szükségét érzem valami újnak, valami másnak, de nem szeretnék vásárolni. Ezért a környezetbarát ruhatár átalakítás nagyszerű megoldás számomra. Miért is környezetbarát? Miért is jó megoldás? Olvass tovább és megtudod ezekre a választ.

Környezetbarát ruhatár újítás megoldások

Időnként szükségünk van a változatosságra. Következő ötletek gyakorlatba ültetésével tudod feldobni ruhatáradat egyszerűen, nagyobb összeg ráfordítása nélkül, környezetbarát módon.

Lomtalaníts a gardróbodban

Egyszerű, de nagyon fontos megoldás lehet a szezononkénti lomtalanítás. Így átnézheted a ruháidat, átgondolhatod mit mivel tudsz felvenni és másként pakolhatod a szekrényedbe a darabokat. Biztosan találsz olyan darabokat, amikről teljesen megfeledkeztél. Én általában sok olyan ruhát találok, amit már rég nem viseltem. Ezeket előveszem és máris van újdonság a szekrényemben és ehhez nem is kellett vásároljak.

Inspirálódj és variálj

Sokszor láttam érdekes szetteket közösségi médiában, sorozatokban, egyéb képeken. Ezek inspiráltak abban, hogy kilépjek a konfortzónámból és különleges kombinációkat viseljek. Nem kell valami nagy extraságra gondolni. Elég csak egy pántos felsőt pólóra/ingre felvenni, vagy egy ruha alá polót venni és máris kész egy teljesen más szett. Ebben az esetben is a már meglévő ruháidat tudod használni és nem kell újakat beszerezni.

kornyezetbarat ruhatar atalakitas kombinaciok
Ilyen kombinációkra gondoltam

Kiegészítőkkel dobd fel a megunt darabokat

Statement kiegészítőkkel, azaz nagy, feltűnő darabokkal egyszerűen fel lehet dobni a megunt, szokásos szetteket. Néhány kiegészítővel teljessé lehet tenni az öltözetet, ki lehet emelik a ruhadarabokat és egyes testrészeket. Lehet már van is kéznél pár ilyen kiegészítő, de még igazán használtad.

Cserélj másokkal

Szezononként cserélj hasonló korú és stílusú családtagokkal, barátoddal, ismerősöddel. Akár körbenézhetsz cserebere csoportokba, ahol bárkivel cserélhetsz, akinek az ajánlata megtetszik.

Fedezd fel idősebb ismerőseid ruhatárát

Gondolom neked is feltűnt, hogy pár éve a 80-as, 90-es évek stílusa újra visszajött divatba. Trapéz, magas derekú nadrágok, játékos színek, pöttyös ruhák. Én, anyukám régi ruhái között találtam érdekes darabokat, amiket be tudtam építeni a ruhatáramba.

Kutass férfi ruhák között

Nézd meg férfi ismerősöd gardróbját, mert szerintem biztosan találsz számodra is érdekes darabokat. Mivel az oversized, azaz a nagy méretek, nem testhezálló darabok a menők, ezért egyszerűen be tudsz építeni öltözetedbe egy férfiinget, zakót, melegítő felsőt, pólót. Egy övvel vagy csupán magát a ruhadarabot megkötve deréknál egy teljesen új szettet alkotsz, vásárlás nélkül.

https://thepoweredbyplant.com/how-to-make-thrifting-part-of-your-sustainable-wardrobe-in-singapore/

Add el megunt darabjaid és vásárolj másodkézből 

Ha szeretsz kereskedni és keresgélni érdekes darabokat, akkor csak hajrá. Rengeteg csoport, oldal van ahol árulhatsz és vásárolhatsz használt ruhákat. Persze mindenképp tudatosan vásárolj. A kiszemlélt darabot tudd beépíteni a ruhatáradba, tudd több meglévő daraboddal társítani, sokáig és gyakran viselni. Gondolkozz kapszulagardrób kialakításában.

Szerezz és adj ingyen ruhákat

Sok olyan csoport is van, ahol a tagok ingyen felajánlanak megunt ruhákat. Ebben az esetben is fontos a tudatosság. Ne halmoz fel fölöslegesen ruhákat csak azért, mert ingyen vannak. Ajánlom neked, hogy ide te is tedd ki a megunt ruháidat, biztosan kerül valaki, aki tudja még használni és örvend neki.

Alakítsd át a ruhadarabjaidat

Átszabhatod, átvarrhatod ruháidat. Régi megunt, elnyúlt pólókat alakítsd át crop top, rövid felsőkké vagy változtasd az ujja hosszát, nyaknál a kivágás stílusát. Én például egy férfi ingből készítettem egy crop top, buggyos ujjú felsőt.

kornyezetbarat ruhatar atalakitas DIY

Egyszerű DIY átalakításokat végezz

Kreatív mivoltodat vedd elő és megunt ruhadarabjaidból készíts valami egészen újat. Kevés alapanyagból teljesen más ruhákat tudsz alkotni.
Sok lehetőség közül választhatsz:

Batikolás (tie-dye)
Egyszerű és látványos textilfestési technika. Rengeteg videót lehet találni erről a módszerről.

Textilfestés
Kész mintákat használhatsz, vagy akár szabadon rajzolhatsz és festhetsz valamit ruhadarabjaidra. Létezik sok technika, például a spriccolás, ami kevés időt, erőfeszítést igényel és a végeredmény mutatós, egyedi, játékos.

Textilre tehető minták
Vasalóval ráhelyezhető minták, vagy az előre hímzett, majd varrással rögzíthető minták, mind-mind egyediséget és változatosságot adnak a ruhadarabjaidnak.

Brossok és kitűzők
Válassz számodra érdekes brossokat, kitűzőket és egyszerűen, gyorsan változtasd meg a megszokott ruháidat.

Hímzés
Egyszerű mintákkal is fel lehet dobni egy áltagos darabot. Színt, játékosságot és egyediséget tudsz becsempészni. Ha te hímzel a végeredményre büszke is lehetsz.

Láthatod, hogy mennyi módon fel lehet dobni a megszokott, megunt ruhatáradat. A környezetbarát ruhatár átalakítás egy szórakoztató folyamat lehet, aminek végeredménye megörvendeztet téged is és a természetet is. Próbálj ne vásárlással újítani, hanem valamelyik említett környezetbarát megoldással.


Még szintén kedvelheted...