david attenborough idezet
Low Waste

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon – érdekes gondolatok

A globális hanyatlás története

Földünk hanyatlik! Egyértelműen gyors változtatásokra van szükségünk, ha szeretnénk a természet adta erőforrásokat, lehetőségeket továbbra is élvezni. Nagyvonalakban erről szól a David Attenborough: Egy élet a bolygónkon Netflix film. 

A változtatást egyen-egyenként saját életünkbe is be tudjuk vezetni, ezzel is elősegítve a teljes folyamatot. Újra fenntarthatóan kell éljünk, ahogyan régen is élt az emberiség.   

Természetesen lehet ezt a tanúvallomásnak nevezett filmet kritizálni, a sarkított példái, az előrejelzések pontatlansága stb. miatt, de szerintem már rég nincs helyen az ilyen jellegű tartalmak kritizálására. A film első részében kegyetlen bemutatást láthatunk, viszont a második felében a remény sugarai tűnnek fel, ezért is érdemes végignézni és úgy alkotni egy összképet. 

david attenborough idezet

David Attenborough mondta:

Kiírtam pár érdekes gondolatot, amelyek a film különböző részeiben hangzottak el. Engem megindítanak, elgondolkodtatnak és cselekvésre késztetnek. Remélem nálad is hasonló hatást érnek el.

„A természet a legnagyobb szövetségesünk és a legnagyobb inspirációnk.”

„Ha gondoskodunk a természetről, a természet is gondoskodik majd rólunk.”  

„Már valóban globális nyomot hagyunk. Hatásunk pedig igen mélyreható. A bolygónk elleni támadásunkkal nem kevesebbet, mint az élet alapjait változtattuk meg.”

„Ez a bolygó már a miénk. Emberek által az emberekért működtetve. Kevés maradt a többi élőlénynek.” 

„Minél tovább halogatjuk, annál nehezebb lesz tenni ellene.” 

„Az orrunk előtt volt a megoldás mindvégig. A stabilitás helyreállítása érdekében a biodiverzitást kell növelni, pontosan azt a dolgot, amit eltüntettünk. Ez az egyetlen kiút a válságból, amelyet előidéztünk. Vissza kell állítani a természetes állapotot!” 

„A változások, amelyeket eszközölnünk kell, mindannyiunk hasznára lesznek majd.” 

„A bolygó nem képes ellátni több milliárd húsevőt. Egyszerűen nincs erre hely.” 

„Ha mindannyiunk étrendje főként növényi alapú lenne, a most megművelt területek pusztán felére lenne szükségünk. És mivel a növénytermesztésre fordítanánk az energiáinkat, fenntartható módon növelhetnénk a termelést.”  

„Újra fel kell fedeznünk, hogyan éljünk fenntarthatóan és ne eltávolodjunk a természettől, hanem újra a részei legyünk.” 

„Végre meg fogjuk tanulni, hogy tudunk a természettel együttműködni mintsem ellene.”

„Ez nem a bolygó megmentéséről szól. Ez a saját magunk megmentéséről szól.”

„Azért jutottunk idáig, mert mi vagyunk a legértelmesebb lények, melyek valaha éltek. De a folytatáshoz az intelligenciánál többre lesz szükségünk. Nem másra mint bölcsességre.” 

„Sok különbség van az emberek és a többi földi faj között, de az egyik igen lényeges, hogy csak mi tudjuk elképzelni a jövőt. Sokáig én magam és talán te is rettegtem ettől a jövőtől, de mostanra nyilvánvaló, hogy nem feltétlenül lesz rettenetes. Van lehetőségünk helyrehozni a dolgokat, hogy a fejlődés útjának végére érjünk, kezeljük a hatásunkat, és újra egy természettel egyensúlyba lévő fajjá váljunk. Ehhez csak akaratra van szükség. Most megvan a lehetőség, hogy létrehozzuk a tökéletes otthont magunk számára, és helyrehozzuk a gazdag, egészséges és csodálatos világot, amit örököltünk. Képzeljétek csak el!”

Még szintén kedvelheted...