minimalizmus tippek es technikak
Minimalizmus

Bevált tippek és technikák a minimalizmus elkezdéséhez

Érdekel a minimalizmus, elgondolkodtál már rajta, eljátszottál azzal a gondolattal, hogy bevezeted mindennapjaidba a minimalizmust? Ha igen akkor nagyon jó helyen vagy. Az alábbiakban bemutatok néhány tippet, a fő motivációról is lesz szó és néhány érdekes gondolattal zárok.

Miért minimalizmus?

Először is tedd fel magadban a nagyon fontos kérdést: Miért? Miért szeretnél ezen az úton elindulni, miért látod ebben a megoldást. 

Remélem az előző írásomból, Mi a minimalizmus? Mit jelent számomra?, kiderült számodra mi is ez az életmód, mivel jár és milyen előnyei vannak. Ezekből az információkból meg tudod válaszolni a magadban feltett kérdést. Ezzel kiderítheted az, hogy mi motivál téged, mit szeretnél elérni, mit szeretnél megvalósítani. 

Jegyezd meg! A minimalizmus személyfüggő. Ami másoknak jól bevált, az nem garantált, hogy neked is előnyös lesz. Sok tapasztalás és gyakorlat szükséges, ebben segíthetek neked érdekes tudnivalókkal és saját tapasztalataimmal.

Tippek a minimalista életmód kialakításához

1. Kutass és informálódj

Ebben máris jó úton haladsz, mert itt vagy és ha továbbolvasod, akkor már meg is valósítottad ezt a pontot.

2. Tanulj meg visszautasítani

Tanulj meg nemet mondani, elutasítani a sok ingyenes terméket, mintákat, zacsikat, különböző akciókat és mindent amire nincs szükséged.

Összpontosíts arra ami bejön a lakásodba, életedbe. Szabadulj meg, már a gondolat síkján, a sok fölösleges és túlértékelt új terméktől.

3. Válassz alternatív megoldásokat új vásárlások helyett

Ne vásárolj olyant, amire nincs is szükséged!

Kérj kölcsön ismerősöktől vagy bérelj. Például szeretnél egy lyukat furrni a falba, de nincs mivel és tényleg lényegtelen lenne most egy fúrógépet vásárolni, vagy szeretnél sátrazni, de nincs sátrad és nem használnál ki egy sajátot, akkor kérj kölcsön vagy bérelj.

Ha mégis vásárlásra kerül sor:

Próbáld meg elhalasztani az adott dolog vásárlását, például két hétre vagy akár egy hónapra. Csak akkor vásárold meg, ha az idő elteltével még mindig úgy látod, hogy szükséged van rá. Én sokszor beláttam, hogy nincs is igazán szükségem az adott termékre, csak kellett nekem idő átgondolni. Ezért mondják sokan, hogy a döntés előtt aludj rá egyet, én kicsit több alvást javasolok.  

Kutass és olvass utána mielőtt vásárolnál, így biztosan a számodra megfelelőt fogod választani, amelyet sokáig és sokszor tudsz használni. 

Vásárolj minőségit. Tovább tart, így kevesebbet és ritkábban kell vásárolj.

Készíts a megvásárolt terméknek helyet. Ez akár azt is megkívánhatja, hogy valamitől megszabadulj. Így nem fogod felhalmozni az új szerzeményeket. 

4. Kezdj kis lépésekben

Alakíts ki szekciókat, területeket, amelyeket át akarsz nézni. Nagy területek lehetnek a lakás helyiségei, mint például konyha, fürdő, hálószoba stb. Ezen belül még szűkítheted a szekciókat, akár szekrények, polcok szerint is. Így ha valamelyik résszel kész vagy sikerélményed lesz, amitől új erőre kapsz és lelkesen tudod folytatni.

A lomtalanítás nemcsak azt jelenti, hogy kidobsz egy csomó mindent, hanem ezzel visszakapod a tereket, mint fizikai, mint mentális tereket. Azzal, hogy nincs sok fölösleges dolgot, nem fárasztod le az agyad a sok ingerrel stb. így sokkal nyugodtabb is lehetsz.

Nem kell mindentől megszabadulj egyik napról a másikra. Előfordulhat, hogy véletlenül kidobsz valamit amire későbbiekben szükséged van. Amiben nem vagy biztos, hogy fogod használni, azokat tedd félre egy következő szelektálásig, akkor majd eldöntheted mi legyen a sorsa.

Szelektáld ki azokat a tárgyakat amikből több van.

Nézd át a ruhatárad legalább évi kétszer, a szezonváltásokkor.

Ha sikerül megszabadulnod az olyan tárgyaktól, amelyek csak a figyelmedet vonják el, meglátod, hogy a kedvenceid újra előtérbe kerülnek és jobban tudod őket értékelni.

Szelektáld ki amire nincs szükséged. Adományozd el, hasznosítsd újra vagy végső esetben dobd a megfelelő kukába.

Minél többet lomtalanítasz, annál jobb leszel benne, csak el kell kezdeni a folyamatot. Ne keress kifogásokat és ne halogasd el.

Forrás: https://www.greystar.com/blog/becoming-a-minimalist

5. Értékeld át a szentimentális tárgyaidat

Ebbe a kategóriába azok a tárgyak tartoznak, melyekhez érzelmileg kötődünk. Annak érdekében, hogy ezeket a fizikai tárgyakat ne halmozd fel ime néhány nekem bevált tipp:

Helyezd az élményeket előtérbe. Próbálj meg ezentúl ne tárgyakat vásárolni és gyűjteni, hanem élményeket.

Ha készen állsz rá szelektáld ki mindazt amit eddig gyűjtöttél. Hogyan? fotózd le és adományozd el vagy dobd ki.

A megmaradt tárgyakat helyezd egy különleges dobozba. Ezeket időnként nézd át és gondold át mi az ami még mindig örömöt okoz. Ami már nem igazán indít el benned semmit itt az ideje megválni tőle.

A szentimentális tárgyak kiszelektálása nem kell benned bűntudatot keltsen. Amiért túlteszel rajta nem azt jelenti, hogy elfelejted az adott emlékeket.

6. Türelem, türelem és türelem

Légy türelmes magaddal és másokkal is. Neked, családtagjaidnak, barátaidnak, ismerőseidnek lehet nem fog olyan könnyen menni ez az új életmód elsajátítása és gyakorlása. Akik érzelmileg kötődnek minden egyes tárgyukhoz idő kell ennek megváltoztatásához.

Ne feledd ez egy folyamat. Nagyon is dicséretes ha már elkezdtél a dolgaiddal foglalkozni és más szemmel nézni rájuk. 

Néhány záró gondolat

A minimalizmus nem mondja ki, hogy maximum 100 terméket birtokolhatsz, minden csak fekete fehér legyen meg hasonló butaságokat.

Ezzel a folyamattal helyet biztosítunk az igazán lényeges dolgoknak, az egészségnek, a családnak, a különböző kapcsolatoknak.

A minimalizmus egy utazás, aminek nem a végcél a lényege, hanem a teljes út. Nem arról van szó, hogy lomtalanítasz, szelektálsz s aztán kész. 

A végső cél a saját boldogságod elérése. 

Forrás:

Még szintén kedvelheted...