Low Waste

10 tipp környezetbarát nyaralás megvalósításához

Immár június eleje van, lassan itt a nyár és biztosan sokan már a nyaralásban, kirándulásban gondolkodunk. Nyaralások során is figyelhetünk a környezetünkre, miközben élvezzük az egész folyamatot és ottlétet. Ebből a meggondolásból összeírtam pár tippet egy környezetbarát nyaralás megvalósításához. 

Válassz közeli desztinációt

Nem feltétlenül kell külföldre utazni, ahhoz, hogy egy jó nyaralásban legyen részed. Szerintem biztos vannak olyan helyek hazádban is, amelyek teljesen újak számodra és érdekesnek tűnnek. Gondolkodj el hol tudsz a közeledben túrázni, kerékpározni, úszni, evezni vagy olyan dolgokat végezni amelyeket te szeretnél. Rengeteg lehetőség van csupán pár óra utazásra. Ismerd meg jobban lakhelyedet, környékedet, országodat.

Csak a szükségeset csomagold be

Bizonyára már te is tapasztaltad, hogy voltak olyan ruhadarabok és más dolgok, amit egész nyaralásod során nem is használtál. Hajlamosak vagyunk fölösleges dolgokat pakolni, mert azt hisszük majd netán szükségünk lesz rájuk. Az esetek messzemenő többségében még a táskából elő sem vesszük ezeket a dolgokat. Pakolj okosan, csak azt tedd oda, amire valóban szükséged lesz. Könnyebb csomaggal egyszerűbb az utazás, pénzt takarítasz meg és környezeted is kíméled. 

kornyezetbarat nyaralas egyszeru pakolas
https://ml2u4ehjx9vm.i.optimole.com/sJT06ck.NixJ~2840f/w:1030/h:579/q:auto/https://japanandmore.com/wp-content/uploads/2018/02/packing.jpg

Utazz környezetbarát módon

A repülőutakat csökkentsd le és válassz környezetkímélőbb alternatívákat. Utazz vonattal, busszal vagy autóval. Ha környezetvédelem szempontjából helyes/helyesebb utazási módot választunk, akkor nagyban csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

Törekedj slow (lassú) nyaralásra

A nyaralásod célja nem a sok látnivaló, ismert hely kipipálása legyen. Sokan abba a hibába esünk, hogy ha már ott vagyunk mindent meg akarunk nézni, amit mások is láttak, ami felkapott lett közösségi médiában. A folyamatos rohanás helyett inkább lassuljunk le és élvezzük az ottlétet. Ismerjük meg a helyi szokásokat, vállalatokat, tömegközlekedést és az egész hely hangulatát. Azzal, hogy pár percet szánunk a látványosságokra és csomót utazunk odáig nem lesz jobb a nyaralásunk, sőt kimerítő, kevésbé élvezhető lesz.

Támogass helyi vállalkozásokat

Válassz inkább helyi panziókat, szállásokat, hotelek, nagy üdülők helyett. A hotelek és nagy szállások sokkal környezetszennyezőbb módon működnek. Állandóan mennek a légkondik, szobákat takarítják ha kell ha nem, óriási étel és energiapazarlás megy végbe. Támogassuk inkább a helyi embereket, azzal, hogy náluk vagy az általuk kiadott szállást vesszük igénybe.

Egy környezetbarát nyaralás során próbálj meg helyi forrásokból vásárolni élelmiszereket, egyéb termékeket és persze szolgáltatásokat.
Fogyassz helyi vendéglőkben, kávézókban.
Mindezekkel kipróbálhatod milyenek az ottani ételek, szolgáltatások, megismerheted a jellegzetes mesterségeket és ezek végeredményeit. 

kornyezetbarat nyaralas helyi kisvallalkozas tamogatasa
https://i.pinimg.com/originals/6e/00/0e/6e000e9d1f5699cbe21b5357d9833116.jpg

Figyelj az energia és vízfogyasztásodra

A szállásodon figyelj a víz- és energiafogyasztásodra. Itt találsz 15 tippet víztakarékosságra és itt találsz hasznos tippeket energiatakarékosságra.
Amit otthon megteszel, azt a szállásodon is tedd meg. Zuhanyozz, fürdés helyett, ezt végezd el minél rövidebb idő alatt, kapcsold le a villanyt, ha már nincs szükséged rá és húzz ki mindent az áramforrásból, ha már nem használod őket. 

Járj el helyesen a hulladékkal

Nézz utána hogyan kell a nyaralásod helyszínén gyűjteni a szemetet és hulladékot. Legtöbb helyen szelektíven gyűjtik a hulladékot. Tartsd be és járj el a helyi szabályoknak megfelelően szemeted és hulladékod gyűjtésében, leadásában.

Legyen mindig nálad újrahasználható palack

Meleg napokon nagyon fontos a hidratálás. Ha el akarjuk kerülni a sok műanyag palackos vizek vásárlását pakoljunk újrahasználható palackot, amelyet indulás előtt megtöltünk, illetve újratöltünk forrásoknál, mellékhelyiségekben.

Legyen nálad újrahasználható szatyor

Nyaralásod során is vásárolj saját szatyorba. Így nem vagy ráutalva az egyhasználati műanyag zacsik vásárlására. Egy textil szatyor nem foglal sok helyet és sokféle módon lehet használni.

A desztináción válassz környezetbarát közlekedési formát

A nyaralásod alatt az adott településen vagy közeli helyeken válassz autózás helyett sétálást, kerékpározást, tömegközlekedést. Ne járj mindenhova autóval, fedezz fel más környezetbarátabb közlekedési formákat. Ezekkel nagyobb élmény lesz az utazás és jobban megismered a környéket. 

Ezek nagyvonalban azok a tippek, amelyekkel egy a környezetbarát nyaralás megvalósítható. Tőlünk függ milyen szinten építjük be ezeket a tippeket. Kellemes nyaralást neked!

Még szintén kedvelheted...