hogyan tanuljunk meg minimalistanak lenni 8 tipp boritokep
Minimalizmus

Hogyan tanuljunk meg minimalistának lenni – 8 tipp

Tanuljunk meg minimalistának lenni és változtassuk meg a véget nem érő vásárlási, fogyasztási szokásainkat. A minimalizmus sokszor felkeltheti az érdeklődésünket, de valahogy a kipróbálás után nem sikerül hosszútávon fenntartani ezt az életmódot. Íme néhány tipp, amely segítségével elsajátíthatjuk a minimalizmus lényegét és megérthetjük az előnyeit. 

Minimalizmusnak rengeteg jó oldala van és nagy eséllyel jó irányba mozdíthatja a te éltedet is. Előnyeiről többször írtam már, ugyanakkor példákat is osztottam meg, arról, hogy én hogyan alkalmazom. Itt olvashatsz többet.

Kiszelektálás és tudatosság

Maga a kiszelektálás jó kezdés egy minimalistább életmód kialakításában. Ezzel csomó fölösleges dologtól tudunk megszabadulni és többek között tapasztalni tudjuk, hogy kevesebb tárgy kevesebb munkával, fejtöréssel jár, kevesebb lesz a zavaró tényező körülöttünk.

Meglátod mennyi dolgod van, mennyit halmozol fel és mennyit nem is használsz a meglévő tárgyaid közül. Látványos folyamat ez, amely során sok mindenre rádöbbenhetsz. Ezekre én is minden egyes szelektálás, lomtalanítás során rájöttem. 

Ezt az első lépést követi a tudatosság. Akár párhuzamosan a kiszelektálási folyamattal be lehet ezt vezetni. Figyeljünk arra, hogy ezentúl mit vásárolunk, mit hozunk be a lakásunkba, életünkbe. Így nem lesz egy mókuskerék az egész minimalizmusra való törekvésünk. Egyszer a végére tudunk érni a szelektálásnak és fenn tudjuk tartani az elért eredményt.    

ujevi lomtalanitas peldam
Egy korábbi szelektálásom során összegyűjtött felesleg

Gondolkodásmód változtatása

Minimalizmus egyszerű kell hogy legyen, nem egy nehezítő tényező, egy bonyolult életmód. Tanuljunk meg minimalistának lenni, úgy hogy gondolkodásmódot változtatunk. Meg kell tanulnunk kevesebbet akarni. Ez nem egy rossz dolog, mivel a legtöbb dolog amire vágyunk, valójában nem is szükséges és nem is okoz örömöt nekünk. 

Ezzel a gondolkodásmód váltással minden egyszerűbb lesz. Persze ha megtetszik valami, de nincs feltétlenül szükségünk rá, attól megvásárolhatjuk, ha örömöt leljük benne. Nem kell a végletekig menni, mert az már újra csak egy nehéz, nem túl kellemes életstílushoz vezet.

tanuljunk meg minimalistanak lenni
https://mystorageplus.com/wp-content/uploads/2019/09/clutter.png

Kitettség csökkentése

Olyan dolgot nem akarhatunk, vagy nem vágyhatunk olyanra, aminek a létezéséről nem is tudunk. Manapság tv-ben, reklámokban, közösségi médiában, más emberektől a környezetünkben, olyan termékekről, szolgáltatásokról hallunk, amikről eddig nem is tudtunk. Sokan hangoztatják, hogy mekkora veszteség ezek nélkül lenni, milyen életmentők ezek a dolgok, pedig mi nélkülük nagyon is jól megvoltunk. 

Ha folyamatosan kitesszük magunkat olyan dolgoknak, amit talán-talán szeretnénk, egy idő után nehéz lesz ezeket nem szeretni, nem kívánni és egyenesen akarni fogjuk ezeket. 

Ha például sok véleményvezér, influencer tartalmait nézzük, amiben megmutatják mibe öltöznek, milyen termékeket használnak a hajukra, arcukra, testükre, egy idő után nekünk is kelleni fognak ezek a dolgok. Megvásárlásuk és használatuk után viszont szinte mindig rájövünk, hogy nem is kellett nekünk, nem hatnak, pénzkidobás és csak a helyet foglalják. Sokszor estem én is ebbe a fogyasztói csapdába és a mai napig kerülgetem azokat a termékeket, amelyekről annyit áradoztak mások, nekem meg egyáltalán nem használtak, sőt még rosszabbat is tettek. 

Minél többet látsz egy dolgot annál inkább fogsz vágyni rá. Így működnek a reklámok, legyenek azok hagyományosak vagy véleményvezér által közzétettek.

Ezért kell figyeljünk arra, minek, kinek tesszük ki magunkat. Tudatosítsuk ki, mit akar eladni, anélkül, hogy jót akarnának nekünk. Csökkentsük a kitettséget egy minimalistább életmód érdekében. 

Késleltetés gyakorlása

Az a vágy, hogy legyen valamink az általában az elején erősebb, akkor amikor meglátjuk, vagy megfogalmazódik bennünk a gondolat. Idővel ez az érzés mérsékelődik. Általában egy hét elteltével magától eltompul, akár teljesen el is tűnik. Ha késleltetjük valami megvásárlását, azzal lehet egy jobb dolgot tudunk majd elérni. Például nem vásárolunk egy x-edik ruhadarabot azonnal, inkább félretesszük az összeget és kigyűjtünk egy utazásra valót. 

Tanuljunk meg minimalistának lenni a késleltetés gyakorlásával. 

Vezessünk kívánságlistát, így nem felejtjük el mit szeretnénk. Idővel átnézhetjük, mi az ami még mindig szükséges, mi az ami már nem. Ezekből kérhetünk valamit például szülinapunkra, karácsonyra. 

https://www.yellowhead.com/wp-content/uploads/2018/11/Holiday-Marketing-Tips.png

Ne vásároljunk mások kedvéért

Ne vásároljunk csak azért, hogy másokat lenyűgözzünk, mások elismerését megszerezzük. Sokszor egy képet akarunk kialakítani magunkról, de valójában ezt nem érezzünk magunkénak. 

Tegyük fel vásárlás előtt a kérdést, hogy ezt valóban magunknak szeretnénk, vagy mások miatt akarjuk. 

Nagy tételek vásárlásakor is felbukkan a mások kedvéért választás. Például új autó, lakás, ház esetében. 

Tárgyaktól való eltávolódás

Minimalizmus egyik előnye, hogy aki ilyen életmódot folytat nem tartja olyan fontosnak a tárgyakat. A tárgyaktól a nem tárgyak felé vándorol a figyelem, anyagi dolgoktól mások felé. Például sokkal fontosabb kint lenni a természetben, beszélgetni a barátokkal, családtagokkal idő eltölteni, új hobbit kipróbálni, új ételeket elkészíteni, megkóstolni, új nyelveket tanulni, meg hasonlók. 

Minimalizmus segít időt, teret, pénzt és energiát felszabadítani.   

minimalizmus bakik 10 dolog boritokep

Kevesebb dolog szépsége

Kevesebb dologgal egyszerűbbek lehetnek a mindennapok, a takarítás, a tárolás, átláthatóbb lesz minden. Hálásak kell legyünk, azokért a dolgokért, amelyekkel rendelkezünk, nem kell állandóan az újat hajszolni. Ez a kevesebb dolog relatív. Mindenkinél ez mást jelent. 

Lehet nem minden területen vagy, a szabályoknak megfelelő, minimalista és ez nem is gond. Nehéz mindenben minimalistának lenni és nem is kell. Te döntöd el miben akarsz és miben nem akarsz az lenni.

Ha több dolgunk van, akkor több dologra vágyunk. Ez fordítva is igaz. Ha kevesebb dolgunk van, kevesebb dologra vágyunk.  

Tanuljunk meg minimalistának lenni a fenti tippek gyakorlásával. Ezek életbe ültetésével egyszerűbb lesz nemcsak kipróbálni a minimalizmust, hanem fenntartani ezt az életmódot és megszeretni. Egy idő után már ez lesz a normális és előző életmódodra nem is akarsz visszatérni. Próbáld ki ezt az életmódot bevezetni saját életedbe, a saját ütemedben. Hajrá! 

Forrás:
https://youtu.be/zp8XK1z4njw

Még szintén kedvelheted...