temesvari zero waste bolt masneven a less megismerese boritokep
Low Waste

Temesvári zero waste bolt, másnéven a Less megismerése

A temesvári zero waste bolt eddig immár a második kifejezetten csomagolásmentes bolt, amelyben lehetőségünk volt vásárolni. A Less egy különleges, hangulatos kis bolt, tele látványos termékekkel. Kész élmény volt az itteni vásárlásunk is. A lentiekben megmutatom hol található ez a bolt, mit lehet itt vásárolni, hogyan műkődik az egész folyamat.  

Zero waste, csomagolásmentes, hulladékmentes boltokról egy előző bejegyzésemben olvashatsz többet. A kolozsvári zero waste boltban vásárlásunk belelkesített és a téli Temesváron tett rövid kiruccanásunk alkalmával felkerestük az ottani zero waste boltot is. Habár nem vásároltunk sokmindent, de nagyon is megérte ellátogatni ide. Ha utad van Temesvárra, ne hagyd ki ezt a boltot.    

A temesvári zero waste bolt, vagy LESS

A Less egy fenntartható bolt, amely célja tudatos fogyasztásra és hulladékminimalizálásra ösztönzés. A Less boltot egy magányszemély hozta létre, akivel amúgy a boltban lehet találkozni mindennap. Felelősségteljes életmód iránt érdeklődőknek lett kialakítva ez a csomagolásmentes bolt. Az ide érkezők saját tárolókban vagy visszaváltható tárolókban vásárolhatják meg a számukra szükséges termékeket, így megtartva a csomagolás zárt körét. 

2022 októberében nyílt a bolt és azóta számos új termék került a bolt polcaira, többek között helyi termékek is. 

Nyitvatartás kedd-szombat 12-20 óra között, vasárnap és hétfőn zárva. Aktuális információkat a csomagolásmentes bolt Facebook oldalán lehet találni: Less Zero Waste Shop

A bolt elhelyezkedés

A temesvári zero waste bolt a Bega partján található, közel az állomáshoz, pontosabban Splaiul Nicolae Titulescu út, 12 szám alatt. Mivel az állomástól 5 perc sétára van, egyszerű megközelíteni különböző tömegközlekedési eszközzel is. 

Google Térkép segítségével könnyen megtaláltuk a boltot, az akkori sötét, esős, téli estén.

temesvari zero waste bolt belso tere

Itteni vásárlási élményünk

Szépen kivilágított boltot azonnal megláttuk a sötét utcáról. Kedves fogadtatásban volt részünk. Az ott dolgozó személy, Cristina (mint később kiderült) lemérte a textil tárolóinkat, hogy semmi plusz súlyt ne kelljen kifizessünk és bátorított, hogy fedezzük fel a termékeket. Teljesen kiszolgáltuk magunkat, ezzel is különlegessé téve a vásárlást. Az egész vásárlás egyszerűen ment. Miután kinéztük mit szeretnénk, leemeltük a polcról a befőttes üvegeket és a pulton rendelkezésünkre álló kanalakkal tárolóinkba tettük annyit amennyit szerettünk. Teáknak, fűszereknek a kihelyezett újrahasznosított papírból készült tasakokat használtuk. Hüvelyeseket óriási zsákokból mértük ki saját textilzsákocskákba.   

temesvari zero waste bolt kinalat

Élelmiszerek mellett nagy a választék kozmetikai, tisztítási, háztartási termékek esetében is. Ezekkel is megismerkedtünk, ha már sikerült eljutnunk a boltba. 

Vásárlásunk után Cristina lelkesen mesélt nekünk az elkövetkező időszak eseményeiről, milyen célja van a bolttal a jövőben, mit lehet majd kapni a későbbiekben. 

temesvari zero waste bolt huvelyesek

További hasznos információk

A temesvári zero waste bolt esetében is előnyös saját tárolókkal érkezni. Azok súlya először lemérésre kerül és fizetés előtt ez a súly lesz levonva, így senki sem fog pluszba fizetni. Ha nincs kéznél saját tároló, akkor a boltban lehet találni mások által adományozott tárolókat. Ezeket fertőtlenítés után a vásárlók rendelkezésére bocsátják. A másik megoldás, ami mellett mi is döntöttük, azok a papírtasakok, papírzsákocskák. 

A temesvári zero waste bolt tavaly november óta eseményeknek is ad helyet. Olyan eseményeket szerveznek, amelyek segítenek a résztvevőknek átállni a fenntarthatóbb, csomagolásmentes életmódra. Ezek az alkalmak minden korosztálynak szólnak. Vasárnap a felnőtteket várják eseményekkel, hétfőn az iskolásokat, tanulókat, egyetemistákat. Ezért is van ezen a két napon zárva a bolt a vásárlóknak. 

Az események mellett időszakos kiállításokat, vásárokat is szerveznek, természetesen fenntartható termékekkel. Ünnepek előtt inkább kézműves termékeket lehet vásárolni a bolt állandó kínálata mellett, viszont időnként ruházati cikkek is megjelennek a kínálatban. 

temesvari zero waste bolt vasarlas

A temesvári zero waste bolt is egy igazán különleges vásárlási élményt nyújtott nekünk. Érdekes volt látni ki is a bolt megálmodója, működtetője, milyen nagy lelkesedéssel vágott bele ebbe a projektbe és végzi, ezt a nem egyszerű munkát. Itt egy érték átadása, egy környezetbarát életmód megismertetése a cél, nem a haszonszerzés, a vásárlók kihasználása. 

Még szintén kedvelheted...