impulzusvasarlas elkerulese boritokep
Low Waste

Impulzusvásárlás elkerülésének módjai – Low waste karácsonyozás

Karácsonyra készülve vásárlási szokásaink egészen más dimenziókat öltenek. Impulzusvásárlás előtérbe kerül, hajlamosak vagyunk nem átgondolni olyan mértékben a vásárlásainak, mint más átlagos napokon. 
Ezek miatt a téli ünnepek környezetvédelem szempontjából katasztrofális periódusnak számítanak. 

Ebben az időszakban sajnos mindannyiunk szemét és hulladék mennyisége lényegesen megnövekszik az impulzusvásárlás eluralkodásának köszönhetően. Fölösleges termékeket kapunk és adunk nagy mennyiségben, mert még mindig azt hisszük, hogy szeretetünket ajándékok mennyiségében mutathatjuk ki. Impulzusvásárlás jelenti sokszor számunkra a megoldás az ajándékok beszerzésére ebben a felgyorsult időszakban.

Vásároljunk kevesebbet, de minőségit, helyi termékeket, környezetbarát módon elkészítetteket vagy ajándékozzunk szolgáltatásokat, vásárlási utalványokat.

impulzusvasarlas elkerulese boritokep

Hogyan kerüljük el az impulzusvásárlást?

Más sokszor említettem a tulajdonképpeni vásárlás előtti várakozásra, átgondolásra szánt idő fontosságát. Az ötlet és a vásárlás között próbáljunk várni pár hetet, sokan azt ajánlják, hogy 14 napot kell hagyni az átgondolásra. Ez idő alatt egyértelművé válik számunkra, hogy tényleg szükségünk van a kiszemelt termékre/szolgáltatásra, vagy csak egy fellángolás volt az egész. 

Legyen anyagi keretünk a különböző kategóriákra. Ezzel is szabályozzuk mennyit költhetünk, jobban átgondoljuk vásárlásainkat és elkerüljük az impulzusvásárlást. Persze nem kell szigorú megszorításokat bevezetni, mert azok frusztrálók lehetnek és szomorúságot okoznak.  

Rossz fogyasztási szokásaink, amelyekről le kell mondjunk az impulzusvásárlás elkerülése érdekében:

Vásárolunk, mert unatkozunk

Vásárlás egy hobbinkká vált, egy jó időtöltésnek találjuk.

Vásárolunk amikor rossz napunk van vagy szomorúak vagyunk

Vásárlással egy hiányt akarunk pótolni

Vásárolunk, mert feliratkoztunk különböző márkák hírleveleire és ők meggyőztek minket.

Vásárolunk, mert megláttunk közösségi médiában az általunk követett márkák posztjait.

Vásárolunk, mert valami meghibásodott, de eszünk ágában sincs megpróbálni megjavítani/megjavítattni. 

Vásárolunk olyan termékeket, amelyeket tudjuk, hogy nem fogunk sokáig használni.

Vásárolunk olyan termékeket, amelyek pillanatnyilag gyors megoldásnak számítanak, viszont később biztosan nem fogjuk használni. 

Vásárolunk online pár kattintásból/érintésből, mert egyszerű a folyamat és impulzusvásárlási igényünk eluralkodik bennünk.

Vásárlás előtt válaszolj magadnak ezekre a kérdésekre:

Szükségem van rá?

Ide tartozik a Kinek vásárolom meg? kérdés is. Nem annyira egyértlemű az, hogy tényleg magadnak vásárolod meg, vagy valakinek a tetszését akarod elnyerni vele, valamilyen elvárásnak akarsz megfelelni.

Hasznos számomra?

Biztos vagy benne, hogy értéket tud adni neked az adott termék/szolgáltatás? A várakozás sokkal jobb, mint maga a megvásárlás, tulajdonlás. Hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy folyamatosan a vásárlás előtti jó érzést szeretnénk megtapasztalni, viszont a legtöbb esetben nincs is szükségünk a megvásárolt dologra.  

Kölcsön kérhetek valakitől, bérelhetek?

Sok termék esetében ez a megoldás egyszerűbb, mint maga a vásárlás. Gondolok itt a már említett fúrós példára. Sok energiába, pénzbe kerül egy saját fúrógép beszerezése és nincs is értelme ha évente csak pár lyukat szeretnél furrni.

Meg tudom csinálni én, elő tudom állítani?

Nekem egyből a dekor elemek jutnak eszembe. Nagyon sok, szép és különleges díszt, dekorációt lehet otthon elkészíteni, saját kézzel. 

Megengedhetem magamnak?

Lehet, hogy simán megengedheted magadnak, viszont annak az összegnek lehet sokkal jobb helye is lenne valahol máshol. Az adott összeg másra költése sokkal előnyösebb lehet számodra. Érdemes átgondolni, hogy mennyit is kellett dolgozzunk azért, hogy az adott összeget megtakarítsuk.
Ne engedd, hogy a reklámok befolyásoljanak. Tudatosítanod kell magadban, hogy minden vállalat a te pénzedre hajt. Reklámok érzelmileg befolyásolhatnak. Ezek által kihangsúlyozzák, hogy te igenis megengedheted magadnak azt a bizonyos terméket/szolgáltatást, megajándékozhatod vele magad, mert megdolgoztál érte stb.

Hogyan volt ez előállítva, gyártva?

Ha már tényleg vásárlásra kerül sor, érdemes jól kiválasztani a terméket/szolgáltatást. Figyeljünk a minőségre, arra, hogy miből volt elkészítve és hogyan, kik által. Gondolom egyikünk sem akarja támogatni azokat a vállalatokat, akik például kihasználják az alkalmazottakat, nem fizetik meg őket, akár gyerekeket is dolgoztatnak.

Hol fogom tárolni?

Ez egy nagyon fontos szempont, ha nem akarsz egy útba levő terméket felhalmozni a lakásodba. Minimalista felfogások szerint egy új terméknek helyet kell biztosítani, sok esetben úgy, hogy egy meglévőt selejtezünk ki. 

Mi lesz a sorsa ha már nem fogom használni?

Sok termék esetében jártam úgy, hogy egy idő után meguntam, már nem tetszett, nem talált a stílusomhoz az adott termék. Ilyen esetekben jó ha tudjuk előre, mit fogunk velük kezdeni. Elajándékozzuk családtagjainknak, barátainknak, ismerőseinknek, vagy eladományozzuk, vagy ha már nem használható, akkor a szelektív kukába kerül.

Karácsonykor fokozottan figyelnünk kell a fentiekre. Érdemes ezeket átfutni minden egyes vásárlás esetében. Sok időnek tűnhet az elején, de meglátod amint egyszer alkalmaztad utána már sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz a megválaszolás, az átgondolás.

Okos és környezetbarát készülődést mindenkinek!

Forrás:

Még szintén kedvelheted...