adventi naptar es koszoru boritokep
Low Waste

Környezetbarát adventi naptár és koszorú – Low waste karácsonyozás

A karácsonyi készülődés nálam már megkezdődött. Adventi naptárat és adventi koszorút készítettem fenntartható módon, természetes alapanyagokból. A lentiekben bemutatom ezeket.

Karácsony is lehet low waste ünnep. Ha igazán törekszünk rá kevés hulladéktermeléssel is tudunk ünnepelni. Ennek tudatában próbálok idén környezetbarátabb módon karácsonyozni.

Bizonyára sokan már elkezdtük a tervezést. Elgondolkodtam én is mire van szükségem, próbálom alaposan átnézni meglévő dolgaimat és ezután írok egy listát, amelyet gyakran újra átgondolok, hogy tényleg csak azt vásároljam meg, amit fogok is használni.

Ebben az időszakban hajlamosak vagyunk a túlfogyasztásra, túlvásárlásra. A téli ünnepekkor kicsit mindenki túllépi a határokat. Habár idén nem is tudunk fizikailag annyit vásárolni amennyit előző években, azért figyeljünk oda az online vásárlásaink mennyiségére és minőségére. Otthonról gyorsan megnézheted a különböző boltok kínálatát és kiválaszthatod a számodra legalkalmasabbat. Sok esetben viszont rájössz, hogy nincs is az adott dologra szükséged, vagy te is el tudod készíteni otthon. Az utóbbit főleg a dekorációk esetében figyeltem meg.

Rájöttem, hogy nincs értelme vásárolni különböző dekor elemeket, meg kiegészítőket, mikor azokat el tudom készíteni itthon, úgy ahogy én akarom, olyan alapanyagokból amit én választok és pluszba még az egész folyamatot is élvezhetem. Így hát itt van neked egy kis kedvcsináló!

Újrahasználható adventi naptár

Idénre mindenképp szerettem volna adventi naptárat készíteni. Előző években ajándékba kaptam testvéremtől, de azokat sajnos már nem tudom újra felhasználni, mert már tönkrementek.
Olyan naptárra vágytam, amelyet következő években is fel tudok használni. Utánanéztem milyen otthon is egyszerűen kivitelezhető, kevés alapanyagot igénylő naptárokat lehet készíteni és rájöttem, hogy elvárásaimnak a textil alapú zsákocskák felelnek meg. Én nem díszitettem őket számokkal meg egyéb típikus karácsonyi formákkal, így ezeket év közben más tárgyak tárolására is tudom majd használni.

A következőkben bemutatom, hogyan készítettem el ezeket az egyszerű, de mutatós zsákocskákat.

1. lépés

Kiszabtam 24 darab anyagot, amelynek mérete 25 x 20 cm. Ez szerintem nagyon jó méret, nem is olyan pici, de nem is olyan nagy, hogy furán nézzen ki a végső termék.

2. lépés

A hosszabb, azaz az egyik 25 cm-s oldalát beszegtem. Duplán betűrtem, letűztem és végigvarrtam. Ajánlott a varrás elejét és végét megerősíteni, így biztosan nem bomlik szét.

3. lépés

Kettőbe hajtottam az anyagot, úgy hogy a külső anyag, azaz az anyag színe legyen belül és a beszegett rész felül legyen. Összetűztem a zsák egyik oldalát és az alját. Ezt végigvarrtam, így a felső, beszegett részénél nyitott maradt a zsákocska. A varrás mellett végigvágtam hullámos ollóval, hogy ne bomoljon a szélén az anyag.

4. lépés

Utolsó lépésként szalaggal átkötöttem a zsákok felső részét.

Így néz ki az én elkészült és felkötött adventi naptáram.

Három sorba kötve.
Két sorba kötve

Törekedjünk arra, hogy ezeket a zsákocskákat is okosan töltsük ki aprócska meglepetésekkel. Gyerekek esetében kerüljük a kis műanyag játékokat és a túlzott mennyiségű édességet. Lehet a zsákocskákba például érdekes irományokat, szolgáltatásokat (elmosogatok helyetted, beágyazok, rendet teszek a szobádban elmegyünk a kedvenc parkodba stb.) tenni.

Adventi koszorú természetes alapanyagokból

Én általában fenyőt vásárolok a koszorú alapjának. Még nem találtam olyan alapot ami tetszene és újra lehet többször is használni. A díszítést nem szoktam túlzásba vinni. Rátettem a négy gyertyát, amit előző évekből használok újra, a többi dekoráció meg természetes alapanyagokból áll össze. Narancsszeletek és narancshéjból kivágott formák előre megszárítok, tobozokat, gesztenyéket gyűjtök a parkból, illetve dióhéjat, fahéj rudacskákat veszek elő a meglévő dekorációim közül.

Ilyen lett az én adventi koszorúm:

Bónusz

Itt van még pár ötlet karácsonyi dekorációknak, illetve karácsonyfa díszeknek.

Tavalyi karácsonyi vásáron láttam ezeket

A lenti filcből készült díszeket is egyszerű elkészíteni. Formára kell vágni a filceket, össze kell varrni, de mielőtt minden oldalát megvarrjuk kitömjük kicsit, hogy legyen mutatósabb. A végén egy kis akasztót varrunk rá és kész is vannak az újrahasználható díszek.

Ezeket a díszeket a testvérem készítette filcből.

Próbáld ki te is akár ezeket, akár egyéb díszeket elkészíteni. Nagyon élvezhető az egész folyamat és a végeredmény sokkal jobban fog tetszeni, mint a boltban megvásárolt termékek.

Mutasd meg nekem, te milyen díszeket készítettél eddig, vagy milyeneket tervezel készíteni.

Még szintén kedvelheted...