kornyezetbarat ajandekozas es csomagolas
Low Waste

Környezetbarát ajándékozás és csomagolás – Low waste karácsonyozás

Karácsonyi időszakban nemcsak a túlvásárlás és a nagymértékű ajándékozás a gond hanem a sok sok csomagolás. Környezetbarát ajándékozás nem feltétlenül az első opciója mindenkinek. 
Az idei karácsony másabb lesz mint az eddigiek, viszont ennek ellenére próbáljunk figyelni környezetbarát ajándékozás és csomagolás gyakorlatba ültetésére. Biztosan ismered saját határaidat és azon belül törekedj a legkörnyezetbarátabb változatra, természetesen az egészségügyi előírásokat betartva.

Tippek környezetbarát ajándékozás megvalósítására

Írj kívánságlistát

Írj kívánságlistát és ezt ismertesd azokkal akik szeretnének megajándékozni téged. Ez a kívánságlista nemcsak másoknak hanem nekem is nagy előnyödre válik, mivel alaposabban átgondolod mire van szükséged, mit szeretnél beszerezni a jövőben. Konkrét javaslatokat is beírhatsz, linkeket tehetsz be vagy fizikai boltokat.
A családommal már évek óta így járunk el és számunkra bevált ez a módszer. Ajánlom, hogy próbáld ki te is.

Vásároljunk helyi kisvállalkozástól

Idén különösen fontos a helyi kisvállalkozások támogatása. A nehéz gazdasági helyzetben ők azok akik a leghamarabb csődbe mennek. Ezek a vállalkozások megérdemlik a támogatást és a te pénzedet. Ők törekednek a minőségre, az egyediségre és jobban viselkednek a vásárlókkal, közvetlenebb a hangvétel, kész élmény a vásárlás. Termékeik kitűnő karácsonyi ajándékok, így ha teheted őket válaszd.

Vásároljunk saját szatyrokba

Vásárlás előtt vegyél magadhoz szatyrokat, újrahasznosítható bevásárlózacskókat. Ezek használatával jóval le tudjuk csökkenteni az egyszer használatos műanyagokat.

kornyezetbarat vasarlas szatyorba

Környezetbarát ajándékötletek

Ajándékozz olyan dolgokat amelyekről tudod, hogy biztosan szükséges dolgok. Ha tárgyi ajándékot szeretnél adni mindenképp szánj időt a tervezésre, átgondolásra. Ime néhány ötlet:

Határidőnapló / személyre szabható tervező

Azoknak érdemes ajándékozni, akik kézzel szeretik leírni teendőiket, terveiket stb. és nem online, elektronikus tervezőt használnak.

Minőségi alapanyagok 

Felnőtteknek nagyon jó és hasznos ajándék lehet különböző egészséges és minőségi alapanyagok, mint például olívaolaj, tökmagolaj, lenmagolaj, teljes kiőrlésű termékek, mogyófélék, magfélék stb.

Ehető finomságok

Ehető finomságok ajándékozása környezetbarát, újrahasználható csomagolásba. Készíts sütiket, kekszeket, rágcsálni valókat, gyümölcs chipset stb. és helyezd egy befőttes üvegbe vagy fém dobozba.

Otthoni csíráztató készlet

Akit érdekel az egészséges táplálkozás és elegendő időt szán rá, annak egy jó ajándék lehet a csíráztatásra alkalmas készlet (csíráztató és magok).

Zero waste konyhai eszközök

Ajándéknak egy csomagot lehet elkészíteni. Konyhai eszközök közül például lufa szivacsot, cserélhető fejű természetes sörtéjű kefét, üveg tárolókat, textil szalvetát, snack zacsit, konyharuhát stb.

Zero waste fürdőszobai eszközök

Ajándékcsomagot lehet összeállítani fürdőszobai tárgyakból is. Ebbe kerülhet például arctisztító korongok, szilárd szappan, bambusz vagy fa fogkefe, házi készítésű tisztítószer, fa fésű/hajkefe, fém borotva stb.

Kulacs

A kulacs szerintem az egyik legjobb környezetbarát ajándék, de csak akkor ajándékozz, ha tudod, hogy még nincs kulacsa az illetőnek és szüksége lenne egyre.

Zokni 🙂

A zoknik mindig jól jönnek. Annak érdekében, hogy ajándékosabb jellege legyen válassz érdekes, különleges mintájúakat, mindenképp természetes anyagúakat

Kézzel készített ajándék

Sok esetben én egyenesen a porfogó kategóriába sorolom, viszont idősebbek számára sokkal jobb ajándék lehet, mint egy megvásárolt kész termék. Például az unokák által készített termékek nagyszülőknek sokkal többet jelentenek, mint bármi más drága termék.

Sokkal értékesebb a magad alkotta ajándék. – Amíg készíted, mindig arra gondolsz, akié lesz. Nem egy pillanat csak, amíg megveszed, hanem hosszú órák, esték, amíg elkészülsz. Ezalatt beépül az ajándékba a szereteted is.

Kálnay Adél

Élményajándékok

Kirándulás, utazás, kényeztető, egészséget elősegítő  szolgáltatások ajándékozása. Egyszerűen felajánlhatod a te idődet például egy napot közösen eltöltötök, pár órát segítesz idősebb családtagodnak a teendőiben. 

Utalvány

Akár egyszerű vásárlási utalvánnyal is meglephetsz valakit. Tudd meg hova szokott a leggyakrabban menni vásárolni és ajándékozz abba a boltba szóló utalványt. Ha ennél kicsit különlegesebbet szeretnél választhatsz például sportolásra alkalmas utalványt: úszóbérlet, sportterembe bérlet, táncoktatásra bérlet vagy szabadulószobába belépőjegy, színházjegy, kalandparkba belépő stb. 

Karitatív ajándék

Adományozz a megajándékozó nevében. Például nagyon jó ötletnek találom az olyan adományozást ami mellé egy terméket, emléked, elismerést kapsz. Így lesz megfogható része is az ajándéknak. Örökbe lehet fogadni virtuálisan egy állatot, lehet ültetni fát, rászoruló családnak segíteni, környezetbarát kezdeményezést támogatni. 

+ 1 tipp: Tárgyi ajándék esetén választhatsz használtad, így annak a terméknek megnöveled az életét. Az emberek gyorsan megunják a dolgaikat és ezeket árulják. Többsége teljesen új vagy egyáltalán nem látszik használtnak.

Hulladékmentes csomagolás tippek

Ha sikerült kiválasztani az ajándékot, akkor a következő lépés a csomagolás. A megjelenés is számít az ajándékozásban, viszont én mindenképp azt ajánlom, hogy ezt a folyamatot is próbáljuk minél környezetbarátabban megoldani

kornyezetbarat csomagolas peldak

Utóbbi időben én textilbe szoktam csomagolni. Ez annak is köszönhető, hogy egy ideje varrok és sok az ilyen olyan méretű és színű anyagom. Előző ajándékozásokkor a családtagjaimtól visszakaptam a csomagolást, így végtelenségig tudom használni őket.
Egyszerű konyharuha is alkalmas lehet egy ajándék becsomagolására. Én csomagoltam még újságba, reklámpapírba is és nagyon jól működött.
A csomagolás rögzítésére szalagot, kenderzsinórt használtam. Ez is ad egy szép kinézetet az ajándékoknak és persze újra lehet ezeket is használni. 

kornyezetbarat csomagolas peldak

Boldog hulladékmentes karácsonyozást mindenkinek!

Még szintén kedvelheted...