tippek muanyagmentes julius kihivashoz boritokep
Low Waste

Tippek műanyagmentes július kihíváshoz

A műanyagmentes július 2011-ben indult el Ausztráliában. Ez a kezdeményezés az egyszer használatos műanyag káros hatásaira hívja fel a figyelmet. A kihívást világszerte átvették és júliusban több száz millióan vesznek részt ebben.

Rengeteg kihívással találkozhatunk és lehetünk részesei. Szerintem mindenképp azokat a kihívásokon érdemes részt venni, amelynek pozitív hatással vannak az egyénekre, társadalomra, környezetre.

Számomra a műanyagmentes július kihívás sokat adott. Ennek köszönhetem azt, hogy ma már saját szatyrokba vásárolok, nem veszem igénybe a boltokban az egyszer használatos műanyag zacsikat. 

Ha nem is tudjuk tökéletesen betartani egész júliusban a műanyagmentességet, attól még érdemes belevágni. Nagy hatása lehet annak, ha például bevásárálásod során nem kérsz egyszer használatos zacskókat és lehetőséged szerint kerülöd a műanyag csomagolású termékeket. 

Azt tapasztaltam, hogy ez idő alatt a műanyag szelektív kukám szinte teljesen üres maradt. Igen, elárulom én sem tudok teljesen műanyagmentes maradni egy hónapig. Sajnos még mindig vannak olyan termékek, amelyek műanyagba vannak csomagolva és nem tudok róluk lemondani.

Összegyűjtöttem néhány ötletet, amely segíthet neked a műanyagmentes július kihívás teljesítésében. Nekem ezek beváltak és a legtöbbet az év minden hónapjában gyakorlom. 

BEVÁSÁRLÁS

Menj piacra bevásárolni

Vigyél magaddal textil szatyrokat, hálós szatyrokat vagy akár korábbról megmaradt műanyag zacskókat és ezekbe kérd a finomságokat.

Vásárolj helyi termelőktől

Itt elsősorban olyanokra gondolok, akik nincsenek kint a piacokon. Városonként, akár településenként számos Facebook csoport van, amelyben helyi termelők értékesítik portékájukat. Vásárolj tőlük és egyeztess a csomagolás milyenségében. Helyi termelőkkel sokkal egyszerűbb lebonyolítani a műanyagmentes vásárlást.

Menj pékségbe vásárolni

Kérd a pékárut saját textil szatyorba, újrahasználható tárolóba, meglévő zacsiba.

Szaküzletbe vásárolj tejterméket, húsokat

Ha szükséged van tejtermékekre, húsokra, akkor ezeket is szerezd be szaküzletekben. Kérd meg az ott dolgozót, hogy a te dobozodba, tárolódba vagy papírba csomagolja a terméket.

Keresd a kimérős részleget

Sajnos sok nagyobb üzletből eltűntek ezek a részek, viszont van pár, amelyikbe még találhatóak gabonafélék, hüvelyesek és más élelmiszerek kimérősen.

muanyagmentes vasarlas szatyorba

Menj el csomagolásmentes boltba

Egyre több ilyen bolt nyílik meg környékünkön. A műanyagmentes július tökéletes időpont csomagolásmentes boltok kipróbálására.

Ruházati cikkeket vásárolj fizikai boltból

Ha szükséged van ruházati cikkekre, sportfelszerelésekre, játékokra stb. válasz fizikai boltot és ne kérj zacskót, vagy ha lehetőséged van válaszd a műanyagcsomagolás nélküli opciót. Például egy cipővásárlásnál ne kérd a műanyag zacskót, elég a dobozos csomagolás, vagy ruhák esetében tedd saját szatyorba a termékeket.

Ne vásárolj online

Online vásárlás szinte kivétel nélkül rengeteg műanyaggal jár. Próbáld meg fizikailag megoldani, vásárolj személyes átvétellel, így elkerülheted a műanyagot. 

Válaszd a papír, fém vagy üveg csomagolású termékeket

Amennyiben nincs lehetőséged csomagolásmentesen vagy saját tárolóba vásárolni, akkor válaszd az üveg, papír, fém csomagolású változatokat.  

ÉTKEZÉS

muanyagmentes otthoni etkezes

Főzd meg, süsd meg, készítsd el magadnak

Amit eddig készen vásároltál meg műanyag csomagolásban, azt próbáld meg otthon elkészíteni, lehetőleg teljes értékű alapanyagokból. Például én humuszt, növényi italt (tejet) készítek itthon, amit eddig sokszor készen vásároltam meg műanyag, tetra pak csomagolásban.

Készítsd otthon nassolnivalót

Nassolnivalókat, mint például müzliszeleteket, kekszeket, energiagolyókat egyszerűen el lehet készíteni otthon. Vagy vásárolj kimérősen, csomagolás nélkül magvakat, gyümölcsöket, ropikat. Ezeket csomagold be otthon és vidd magaddal akár munkába, ügyintézésekre, sétákra, kirándulásokra.

Vendéglőbe vigyél magaddal dobozt

A maradékot ne elviteles dobozba kérd, hanem a saját dobozodba.

Ételrendelést mellőzd vagy kérd saját dobozba

Ételrendeléskor sajnos még mindig rengeteg műanyaggal halmoznak el. Ezért érdemes teljesen lemondani erről vagy személyes átvétellel saját dobozba vásárolni. 

muanyagmentes pakolas

MINDENNAPI

Légy felkészülve a meleg napokra

Legyen nálad mindig megfelelő mennyiségű folyadék és gyümölcs. Nyáron rengeteg műanyag palackozott innivaló vásárolunk. Sok esetben azért, mert nem készülünk fel megfelelően és nem pakolunk vizet magunkhoz.

Válasz gombócos vagy kinyomós fagyit

Nyáron sok műanyag csomagolású fagyit is vásárolunk. Ennek egy csomagolásmentes alternatívája lehet a gombócos, illetve a kinyomós fagyi. 

muanyagmentes mosogatas

Használj luffa szivacsot mosogatáshoz

Műanyag szivacs helyett válaszd a luffa szivacsot. Én régóta luffa szivaccsal mosogatok, nagyon hatékony és környezetbarát. Az elején én is idegenkedtem tőle, fura volt az első pár mosogatás, de néhány alkalom után már természetessé vált. 

Használj szappant és szilárd sampont

Próbálj meg szappanra és szilárd samponra váltani. Ezekből is a papír vagy csomagolásmentes változatot keresd. Ez a hónap a kipróbálások hónapja. A szappanra átállás szerintem egyszerű, mivel rengeteg olyan változat van, amely teljesen megegyezik a tusfürdőkkel. A szilárd samponokat tesztelni kell, viszont sokan már megtették előttünk, így rengeteg véleményt lehet találni. 

Használj fa vagy bambusz fogkefét

Műanyag fogkefe helyett vásárolj lebomló alternatívákat. Ez is szerintem megszokás kérdése. Elején fura érzés lesz, de pár használat után teljesen meg lehet szokni. 

Készíts magadnak tisztítószereket

Ne vásárolj műanyag flakonos tisztítószereket, készíts magadnak otthon és tárold meglévő flakonokba. Csupán csak pár olcsó összetevő szükséges egy jól működő, környezetbarát tisztítószer elkészítéséhez.

Használd amid van

Amiért műanyagmentes kihíváson veszel részt, nem kell azonnal minden műanyagodat kidobni és más környezetbarátabb alternatívára váltani. Igenis használhatod a meglévő műanyag dobozaid, zacskóid és ezeket fokozatosan válts fel. Csak akkor válj meg tőlük, ha már tényleg nem lehet őket tovább használni.

muanyagmentes furdo

Mint minden más környezetvédelmi törekvés esetében, ebben se legyél magaddal szigorú. Próbáld meg minél inkább lecsökkenteni a műanyagot ebben a hónapban. Legyen ez egy teszthónap és ha beválik, akkor folytasd így más hónapokban is.

Ha tudod előre, hogy nem tudsz teljesen műanyagmentesen élni júliusban, attól még bátran vegyél részt ezen a kihíváson és tedd meg a tőled telhetőt. Szerintem fontosabb az, hogy a teljes évben, amennyire csak tudjuk, lecsökkentsük a műanyagfogyasztásunkat.

Ha sikerül szinte tökéletesen vagy nagyon jól teljesíteni a műanyagmentes július kihívást, akkor igazán büszke lehetsz magadra. Ha becsúszik egy műanyag ne keseredj el, hanem törekedj továbbra is a műanyag kerülésére. 

Hajrá nekünk, hajrá mindenkinek!

Még szintén kedvelheted...