15 minimalista szokas
Minimalizmus

15 minimalista szokás, amelyekre hangsúlyosan figyelni fogok

Az időszakos lomtalanítás nem egy teljes megoldás a minimalista, kacatmentes életmód fenntartásában. A következő 15 minimalista szokás gyakorlatba ültetésével szeretnék egy számomra megfelelő minimalista életmódot megtartani. Inspirálódj ezekből!

Az újévi lomtalanítás nem volt egyszerű feladat és mindenképp szeretném az eredményét sokáig élvezni. Ha folyamatosan halmozzuk a dolgainkat, nem gondoljuk át a vásárlásainkat, nem építünk ki rendszereket, akkor sosem látjuk a haladást. Ha nem látjuk a munkánk eredményét, akkor kevésbbé vagyunk motiváltak a folytatásban. Nem szeretnék egy mókuskerékbe kerülni, ezért törekszem néhány minimalista szokást bevezetni és megtartani. Ezeket ajánlom neked is. Adj időt magadnak saját rendszered kiépítéséhez és gyakorlatba ültetéséhez.

A következő 15 minimalista szokás gyakorlására szeretnék odafigyelni:

Minden kerüljön a helyére

Első lépésben mindennek ki kell alakítani egy konkrét helyet. Amint valamit elveszel a helyéről, azt használat után tedd vissza. Ennek a rendszernek köszönhetően mindig rend van, nincsenek kószáló dolgok, a takarítást nem a rendezéssel kell majd kezdeni. A másik nagy előny, hogy mindent azonnal megtalálsz, amire szükséged van. Tudom, hogy sokszor nehezünkre esik azonnal visszatenni a dolgokat a helyükre. Én sokszor este, lefekvés előtt szoktam rendbe tenni mindent. Nekem annyira jól esik, mikor reggel egy rendezett lakásban kezdhetem a napomat. 

Legyen egyszerű mindent eltenni

Ha bonyolult a tárgyak helyükre visszatevése,akkor nagy valószínűséggel nem tesszük vissza őket. Például ha valahova egy szekrény mélyébe kell bepakolni az adott tárgyat, az már bonyodalmas folyamat. Alakíts ki praktikus rendszert magadnak. Amit gyakran használsz, annak egyszerűen elérhető helyet keress, amit ritkábban veszel elő, annak jó hely lehet a szekrény mélye is. 

Kacatfelgyűjtő helyek megszüntetése

Törekedj megszüntetni, azokat a helyeket, ahova csak úgy leteszed a dolgaidat. Ez összefügg az előző ponttal. Ha a dolgoknak van helyük, akkor oda kell őket tenni, így nincs szükség semleges/vegyes zónákra. Nekem például az ajtó melletti tároló doboz biztosan egy ilyen kacatgyűjtő hely. Ebbe a dobozba jelenleg vannak: írószerek, gyógyszerek, aprópénz, csavarok, zsebkendő és egyebek. 

Polcok és felületek lecsökkentése

Minél több felület van, annál több dolgod lesz. Én nem szeretem a nyitott felületeket. Arra törekszem, hogy minél több dolgot tároljak belső terekben. Szerintem egy telepakolt polcos szekrény nem néz ki előnyösen, nehéz tisztán és rendszerezetten tartani. Csomó kacatot lehet felhalmozni polcokon, felületeken. Ezeknek a felületeknek a csökkentésével, el lehet tüntetni a szem előtt lévő tárgyakat. 

Alakíts ki üres tereket.

Azzal, hogy lecsökkented a polcokat, felületeket, kacatgyűjtő pontokat sokkal tisztább, átláthatóbb lakásod lesz. Tanuld meg értékeld a tereket. Nem kell mindent tárgyakkal megtölteni. Törekedj a tiszta, üres felületek kialakítására. Nekem az üres konyhapultok tetszenek a legjobban, annyira szép, megnyugtató.
Sokszor nagyobb felületet igénylő tevékenységek, mint például táncolás, sportolás, anyagok kiszabása, nagy fejtőrést okoztak nekem. Nem találtam egy akkora üres felületet, amire szükségem volt és pakolgatnom kellett a sok dolgot ki, aztán újra vissza. Sokszor nem is volt kedvem egyáltalán nekifogni ilyen nagy helyigényű tevékenységeknek. Ezért is fontos a nagyobb üres területek kialakítása.

Vásárlás előtti gondolkodási idő

Tudatos vásárlás egy nagyon fontos minimalista szokás.
Szünetelj mielőtt tényleg megvásárolnál valamit. Ezt már többször említettem.
Ugyanakkor fontos, hogy megválaszold a vásárlás előtti kérdéseket. Az impulzusvásárlás elkerülése bejegyzésben írtam össze ezeket a kérdéseket.

Légy tudatos, nemcsak vásárlásban, hanem a mindennapi fogyasztásod során is. Használd fel amid van és ne vidd túlzásba a mennyiségeket.

minimalista lakas
Forrás: https://miro.medium.com/max/1838/1*5GXX7r5bX8zpPF7ohyO-hw.jpeg

Állandó adománykupac kialakítása

Legyen egy adományoknak szánt dobozod, polcod vagy bármilyen tárolód. Így sokkal könnyebben és gyorsabban megy a lomtalanítás. Nem kell minden egyes darabbal külön menni az adománybegyűjtő pontokhoz. Egyszerre tudsz egy idő után nagyobb mennyiséget leadni. 

Próbaelkülönítő rész kialakítása

Ide azok a dolgok kerülnek, amit még nem tudsz biztosan, hogy használni fogsz vagy sem vagy csupán nem tudod teljesen elengedni. Innen, ha szükségét érzed vissza tudod venni a kiszelektált tárgyat. Ha megfeledkezel arról a dologról ami ide bekerül, akkor nagy valószínűséggel egyáltalán nincs is rá szükséged. Tulajdonképpen teszteled, hogy mi az amire tényleg szükséged van.

Ne úgy gondolj, hogy mire kell szükséged legyen

A fejünkbe kialakult egy kép, arról, hogyan kellene kinézzen egy egy helyiség a lakásban, mit kell tartalmazzon, mennyit bútort és tárgyakat. Ilyen például az, hogy a nappaliba kanapé, kávézó asztal, tévé és tévé szekrény kell kerüljön. Így látod mindenkinél, mintha ez egy elvárás lenne. Lehet neked nincs szükséged ezekre. Nem a megszokott módon kell berendezni a lakást. Légy praktikus és kreatív. Saját igényeidnek, magadnak (nem a szomszédnak, ismerősöknek) alakítod ki a tereidet.

80/20 szabály alkalmazása

Ez a Pareto elv. A dolgaid 20%-a teremti meg a szükséged 80%-át. Tehát a dolgaid 20%-val szinte teljesen lefeded mindazt, amire szükséged van. A megmaradt 80% az többnyire fölösleges. Ezt a kategóriát kell beazonosítani és rendszeresen lomtalanítani. Így csak azokat a tárgyakat tartod meg, amelyek jelentős pluszt adnak neked.

Egy be egy ki rendszer gyakorlása

Az új tárgyak helyét elő kell teremteni. Ha egy új tárgyat szeretnél behozni a lakásba és ez nem utánpótlása egy elfogyottnak, akkor annak helyet kell készíteni. Mielőtt behozol valami újat, azelőtt találd ki, hogy mi az amit már nem használsz, ami már fölösleges. Így biztosan nem gyűlnek fel a dolgok és nem kell lomtalanításkor gondod legyen rájuk. Ezt az elvet egy ideje már alkalmazom és tényleg nagyon jól működik.

Készülékmentes órák kialakítása

Minimalista szokás közé sorolható a digitális minimalizmus bevezetésére is. A készülékek könnyen beszippantanak. Biztos te is tapasztaltad, hogy leültél telefonnal a kezedbe és csak egy óra múlva jöttél rá, hogy mennyire elrepült az idő. A készülékmentes órák segítenek neked a tudatosabb időbeosztásban, kitisztítják a fejed és érzelmileg is stabilabbá tesznek. Reggel és este lefekvés előtt egy-egy órát telefon, számítógép, laptop, tablet, tévé nélkül legyél. Ha teheted napközbe is iktass be egy óra készülék mentességet. Nyugi, a hírek, a tökéletes kirándulós, családi képek megvárnak.

Dekorációnak növények alkalmazása

A sok zöld nagyon jól mutat, jó hangulatot és tiszta levegőt ad. Annyira jó érzés, hogy körülötted élet van. Persze gondozást is igényelnek, de ezzel tudod igazán értékelni őket. Ha gondozod a növényeid, ők is gondoznak téged. Hát szükség van más dekorációra? 

Pénzügyi terv készítése

A minimalizmus életmódnak van egy óriási pozitív hatása az anyagiakra is. Tudatos fogyasztással, vásárlással jóval kevesebb kiadásunk van. Pénzügyi terv kialakítása, akár minimalizmusra fókuszálsz, akár nem egy nagyon hasznos szokás. Érdemes a kiadásokat számontartani és egy megtakarítási tervet kialakítani. Például, amint fizetést kapsz egy bizonyos összeget a megtakarítási számládra utalsz át, a rendelkezésedre álló további összeget felosztod nagyobb kiadási kategóriákba. 

Javítsd meg a dolgokat

Sokszor egy kis hiba miatt kidobjuk a dolgainkat, pedig azt kis erőfeszítéssel, meg lehetne javítani és még évekig használni. Napjainkban háttérbe szorult ez a megoldás. Inkább szaladunk a boltba újat venni, mintsem megjavítani őket. Ez egy olyan pont, amit már régen alkalmazni szeretnék és egy ideje sikerült is életbe ültetnem. Egy kis varrással három nadrágom élettartamát is megnöveltem és élveztem a javítási folyamatot, örömmel töltött el az eredmény. Bíztatlak erre téged is.

Jegyezd meg! A minimalista, vagy csak egy tudatosabb életmód kialakítása és gyakorlása egy folyamat. Nem egyik napról a másikra alakul ki és ez a folyamat nem áll le. Élethelyzeted függvényében változhat többször is. Jelenleg nekem ez a 15 minimalista szokás előtérbe helyezése segít egy kedvező életmód kialakításába.
Időnként szükséges a lomtalanítás. Nem minden alkalommal tudsz majd sok tárgyat szelektálni és nem is ez a lényeg. Lomtalanítás során átnézed újra a dolgaidat és elgondolkodsz azon, hogy mi az, amit esetleg már biztosan nem fogsz használni.
Fokozatosan vezesd be a fenti szokásokat, vagy alakíts ki saját szokásokat és élvezd az eredményét! 

Forrás:

Még szintén kedvelheted...