kornyezetbarat eletmodom koronavirus idejen
Low Waste

Környezetbarát életmódom koronavírus idején

Biztosan mindenki életében ez a világjárvány számos változást hozott. Másként végezzük el feladatainkat, szükségleteinket másként elégítjük ki. Az én környezetbarát életmódom koronavírus idején sokszor változott, de a biztos törekvéseket a lentiekben ismertetem.

Koronavírus idejében lazítanod kell a környezetvédelemi szabályokon. Ez a lépés elengedhetetlen. Saját és mások egészsége érdekében is, sajnos sok olyan nem környezetbarát dolgot kell megtegyél, amit ezelőtt teljesen kivontál a mindennapjaidból. Adaptálódj az új helyzethez! Ne várd el magadtól, hogy ugyanolyan mértékben tudsz környezetbarát életmódot folytatni, mint járványhelyzet előtt. Ettől ne légy szomorú, remélhetőleg minél rövidebb idő alatt visszaáll a régi rendszer.

Az én környezetbarát életmódom koronavírus idején nem volt és továbbra sem egy stabil dolog. Folyamatosan próbálom változtatni, annak érdekében, hogy környezetünk számára kedvezzek. Ismerd meg az én törekvéseim és ha tetszik valamelyik próbáld ki te is.

Környezetbarát törekvéseim világjárványban

kornyezetbarat bevasarlas koronavirus idejen

Bevásárlási listát vezetek

Amint elfogyott valami felírom a listára, ami alapján vásárolok a következő alkalommal. Én a Microsoft To Do applikációt használom. Nagy előnye, hogy meg lehet osztani listákat más felhasználokkal és többen is szerkeszthetik az adott listát. 

Miért nagy előny lista alapján vásárolni?
Nincs túlvásárlás.
Csak a szükségeset vásárolom meg.
A vírushelyzet elején túlvásároltam, mivel drasztikusan lecsökkentettem vásárlásaim gyakoriságát és attól tartottam, hogy valamiben hiányom lesz. Persze ez sosem következett be és a túlsó végletbe estem.
Nincs impulzusvásárlás.
Régebben, amikor gyakrabban jártam boltokba, néhányszor impulzustermékeket is vásároltam. Most a listának és a ritkább vásárlásnak köszönhetően ezt is sikerült kizárnom. 

Ritkábban vásárolok

Körülbelül havonta kétszer megyek nagyobb bevásárlásra. Kenyeret, zöldségeket, gyümölcsöket gyakrabban vásárolok, közelebbi kisboltokban, de ezt is havonta párszor teszem meg.

Miért jó ritkábban vásárolni? 
Biztosan elhasználod azt amid van és kevesebb az esélye annak, hogy túlhalmozod az élelmiszert, ami idővel megromolhat és szemétbe kerülhet.
A meglévő alapanyagokból kreatív ételeket alkotsz.

Törekszem textil szatyrokat használni

Továbbra is a zöldségeket, gyümölcsöket hálós, újrahasználható textilbe vásárolom. Próbálom minél jobban kerülni a műanyag csomagolást és a csomagolásmentes változtatot részesítem előnybe. A zöldségeket, gyümölcsöket vásárlás után hűvös helyen pár óráig vagy amit lehet pár napig elkülönítve tárolok és fogyasztás előtt jó alaposan megmosom őket.

kornyezetbarat otthoni etkezes koronavirus idejen

Itthon étkezek

Havi egy két alkalmat leszámítva, mindig én főzök. A bevásárlási lista írása előtt megtervezem a következő egy-két hét menüjét. Ezt csak nagyvonalakban, mivel szeretek kísérletezni az alapanyagokkal és egyszerű, gyorsan elkészíthető ételeket főzni. Vásárláskor többnyire olyan zöldségeket választok, amelyek hazaiak, szezonálisak és természetesen jó árban vannak. Ezeket dolgozom fel a következő napokban, hetekben. 

Havonta párszor rendelek haza kész ételt és a koronavírus óta csak párszor voltam fizikailag vendéglőbe vagy kávézóba, amikor lehetőség volt rá.

Ételeket előkészítem és dobozolom (meal prep)

Párszor egy hónapban nagyobb mennyiségben szoktam főzni. Az elkészített ételeket dobozokba osztom és lefagyasztom. Így biztosan van mindig főtt étel, még akkor is, ha nincs alkalmam vagy erőm főzni. Igaz, hogy az egész folyamat hosszabb időt vesz igénybe, de például kevesebbszer kell mosogatni, energiatakarékos és végső soron kényelmes megoldás.

kornyezetbarat ruhavasarlas koronavirus idejen
Forrás: https://nl.jobrapido.com/blog/wp-content/uploads/sites/5/2017/08/blur-1850082_1280.jpg

Ruhavásárlásom drasztikusan lecsökkentettem

Ez annak is köszönhető, hogy itthon vagyok, nem kell kijárjak, felöltözzek különösebb ruhákba. Itthoni, kényelmes nadrágot vásároltam az elmúlt évbe, másra nincs szükségem. Ez szerintem sok ideig nem is fog megváltozni. Volt időm megválogatni a ruháim, szelektálni őket és újra megismerni mi van a ruhásszekrényemben. Ennek köszönhetően rájöttem, hogy rengeteg ruhám van és ha még napi szinten ki is kell mennem, akkor is van amibe felöltözzek. Úgy látom ideje egy jó nagy szünetet tartanom a ruhavásárlásban. Amikor nagyon szükségem lesz valamire, mindenképp kerülni fogom a fast fashion termékeket. Mindenképp ezekkel az ökocímkékkel ellátott termékeket fogom keresni.

Feljavítom meglévő ruháimat

Olyan ruhadarabjaimat, amelyek például lett egy kis lyuk vagy elnyúlt a deréknál levő gumi, azokat megjavitom. Ennek köszönhetően még sokáig tudom az adott ruhákat használni.

Jósikafalva (Beliș-Fântânele) víztározó
Jósikafalva (Beliș-Fântânele) víztározó

Belföldi, rövid utazások kerültek előtérbe

Bizonyára ez senkinek sem újdonság. Külföldi utazási terveinket kicsit elpakoltuk, valamikor majd elővesszük. Nyáron pár napra a legközelebbi nagyvárosba utaztunk és turistáskodtunk. Ezt leszámítva mindig csak egy napos kirándulásokon voltunk a közelünkben. Ilyenkor természetközeli helyeket választottunk és élveztük az adott évszak előnyeit.  

Miért jók a belföldi, rövid kirándulások?
Spontának, nem igényelnek nagy tervezést és készülést. 
Megismertünk rengeteg szép helyet a környékünkön.
Kevés CO2 kibocsátás, rövid, nem gyakori, autós utazásnak köszönhetően. 
Sok természetközeli desztinációt lehet felfedezni.

Csökkentettem az autózást és a tömegközlekedést

A délutáni és a hétvégi sétakat is a közelben tesszük meg. Előszeretettel gyalogolunk egy teljes napi ülőmunka után. Autót csak a nagyobb bevásárlásokkor és a kirándulásokkor használjuk.

+ Tudatosítottam az igazán fontos dolgokat

A járványhelyzet nemcsak fizikai, látszat szintjén hozott változást az életünkben. Nekem sikerült átértékelni a dolgokat. Megláttam, mi az, ami igazán fontos és rájöttem, hogy a fizikai dolgok nem hoznak boldogságot, hanem azok a személyek akik körülötted vannak, akikre számíthatsz. Hitemet is erősítette ez az időszak, habár nem tudtunk fizikailag templomba menni, attól nekem midennapjaim része lett a Bibiliaolvasás, igemagyarázatok olvasása, áhitatok megnézése.

++ Felismertem az adományozás fontosságát

Adományozás most sokkal fontosabb, mint eddig volt. Az egészségügyi, gazdasági válság a szegényebb emberekre hat a legjobban. Rájöttem, hogy én kiváltságos helyzetben vagyok, mindenem megvan, amire szükségem van. Sokak sajnos nem így vannak, ezért fontos az adományozás. Anyagi vagy tartós élelmiszerekkel vagy ruházattal vagy számos egyébbel lehet támogatni a rászorulókat. 

Ez lenne az én környezetbarát életmódom koronavírus idején. Valahogy így tudtam adaptálni járványhelyzet előtti környezetvédelmi törekvései a mostani időszakra. Remélem a közeljövőben újra jobban tudok figyelni a környezetvédelemre és egyre több törvény, határozat fog életbe lépni környezetvédelem érdekében.

Még szintén kedvelheted...