ujevi lomtalanitas boritokep
Minimalizmus

121 tárgyat szelektáltam ki egy hónap alatt. Újévi lomtalanítás tippekkel

Gyorsan halmozódnak fel a fölöslegessé vált tárgyaink. Újévi lomtalanítás egy olyan hasznos és szórakoztató tevékenység, amely során rendbe hozhatod a lakásod, az élettered.
Év vége fele hajlamosak vagyunk a lomtalanításról megfeledkezni. Emellett karácsony után rengeteg új dolog kerül a tulajdonunkba. Az újévi lomtalanítás nagyszerű alkalom arra, hogy a felgyűlt fölösleges tárgyaktól megváljunk.

A lomtalanítás nem feltélenül arról szól, hogy minél több tárgytól szabaduljunk meg, rövid idő alatt. Nem a mennyiség számít. Én a saját példámmal, csak szemléltetni szeretném, hogy mennyi fölösleges dolog van körülöttünk, sokak létezéséről nem is tudtunk és persze így nem is használjuk.

Ismerkedj és barátkozz meg a minimalista életmóddal. Ebben segítségedre lehet a Mi a minimalizmus? Mit jelent számomra? című bejegyzésem.

Lomtalanítás módszerek

Ime néhány lomtalanítási módszer, amelyekkel eddig találkoztam. Én ezekből a módszerekből inspirálódtam és alakítottam ki a sajátomat.

Napi egy tárgy lomtalanítása

Egy hónapon keresztül mindennap kiszelektálni egy tárgyat. Ez egyszerű módszer, csak ennek én abban látom a hátrányát, hogy mindennap kell lomtalanítani.

Napi annyi tárgy lomtalanítása ahányadika van

Egy hónapon keresztül mindennap annyi tárgytól megszabadulni ahányadika van az adott nap. Például ha ma február 3.-a van, akkor 3 tárgytól kell megválni. Szerintem ezt a módszert már nehezebb kivitelezni és mindennap időt kell szánni rá.

Dobozolásos módszer

Mindent becsomagolni dobozokba és innen elővenni amire szükség van. Ami egy előre meghatározott idő után benne marad, az nagy valószínűséggel fölösleges.
Ez egy extrém megoldás is lehet, persze attól függően, hogy mennyi idő alatt szeretnéd megvalósítani.

#clutterfreejanuary kihívás

Ennek a kihívásnak a lényege karácsonyi időszak utáni lomtalanítás.

Saját lomtalanítási módszered

A fenti példákkal és a lent található lomtalanítási tippekkel, meg tudod alkotni a számodra ideális és működő rendszert. A lényeg, hogy élvezd a folyamatot.  

ujevi lomtalanitas boritokep
https://www.netclipart.com/pp/m/408-4083829_clip-art.png
https://i.pinimg.com/736x/d8/81/5a/d8815a891dd8165c6bfdedd9f4bb2d64–pro-a-declutter.jpg

Lomtalanítás tippek

Nekem a következő dolgok segítettek a lomtalanításban. Ezek alapján alakítottam ki a módszerem. Ezt javasolom neked is.

Kezdj kicsibe

Ne fuss neki az egész lakásnak egyből. Helyiségenként lomtalaníts, így jobban tudsz figyelni a tárgyaidra.

Tervezd meg a folyamatot

Nem a gyorsaság a fontos. Tervezd meg előre, mikor, hol lomtalanítasz. Én körülbelül egy hetet szántam minden helyiségre. Ez egy lassabb változat, viszont nem kellett mindennap lomtalanítsak, sok időm volt gondolkodni és alaposan átnézni mindent.

Kezd azzal ami a legjobban lázba hoz

Érdemes azt a helyiséget, területet kiválasztani ahol nagyon szeretnél már lomtalanítani. Biztosan van olyan hely a lakásodba, ahol már nagyon eluralkodott a káosz és már kifejezetten zavar az aktuális állapot. Én a saját szobámmal kezdtem. Gondolom azért, mert mindennap itt vagyok és látom ami körülöttem van. Egyre jobban szúrta a szemem a sok holmi, amiket már évek óta kerülök, de nem használok.

Alakíts kupacokat a kiszelektált dolgokból

A kiszelektált dolgokat szelektáld tovább. A következő kupacokat hoztam én létre:
1. Eladásra szánt kupac
Ami még jó állapotban volt, de biztos voltam benne, hogy nem használom és értéke van, azt ide tettem.
2. Adományra szánt kupac

Amit úgy gondoltam, hogy nem tudnák eladni, nem lenne érdemes vele foglalkozni, de még jó minőségűek és használhatóak, azokat ide tettem.
3. Kérdőjel kupac

Ide kerültek azok a dolgok, amiket még nem tudtam biztosan, hogy kiszelektálom vagy sem. Egyfajta próbaidős kupac, ha mégis szükségem van valamire innen visszaveszem.
4. Hulladék és szemét kupac
Sajnos, azok a dolgok kerültek ide, amelyek élettartamát már nem lehet növelni.

Az én újévi lomtalanításom

ujevi lomtalanitas peldam
A kiszelektált dolgaim egy kis része

Nekem is felgyűlt elég sok dolog az utóbbi lomtalanítás óta. Így újévi lomtalanítás volt a megoldás nekem is. Januárban 121 tárgyat szelektáltam ki. A kiszelektált dolgok többségét, úgy ítéltem meg, hogy nem fogom használni, amúgy is már jó ideje érintetlenül vannak. Voltak olyan dolgok, aminek szerintem mások jobb hasznát veszik így eladásra, adományozásra kerülnek. 

Lelkesítő látni lomtalanítás után az eredményt. Letisztult, rendszerezett, átlátható lakást lehet kis munkával elérni. Próbáld ki te is!
Én személy szerint jobban érzem magam, ilyen látványos lomtalanítás után. Már várom a következőt.

Még szintén kedvelheted...