hasznald el fel lomtalanitasi megoldas boritokep
Minimalizmus

Használd el (fel) számomra legjobb lomtalanítási megoldás

A használd el (fel) nekem az eddigi leghatékonyabb lomtalanítási formának tűnik. Igazán eredményes és nem kell sokat azon fáradozni, hogyan szabaduljunk meg a fölöslegtől. Idén sikerült valóban jól és látványosan alkalmaznom ezt a módszert. A továbbiakban megosztom hogyan kiviteleztem, illetve tippeket is adok nagyobb kategóriákra lebontva. 

Lomtalanításnak számos formája, módszere létezik, viszont még hangsúlyosan nem emeltem ki a használd el (fel) megoldást. Nekem legtöbbször nem a szelektálás jelent nagy gondot, hanem az, hogy mihez kezdek a már nem szükséges dolgokkal. Adományozásra, eladásra, eldobásra kerül vagy más úton sikerül megszabadulnom a sok plusztól. Éppen ezért is tetszik nekem a használd el (fel) megoldás. Habár egy teljesen logikus eljárás, de valahogy még nem gondoltam erre úgy, mint egy hatékony megoldásra. 

Használd el a fogyóanyagokat, használd fel a rendelkezésedre álló dolgokat. Nincs szemetelés, eladásra vagy továbbadásra váró dolgok, egyszerű és nagyszerű lomtalanítás.

Használd el (fel), de mit?

Kamra

Tavalyról, vagy még régebbről megmaradt lekvárok, savanyúságok, zakuszkák és egyéb eltett ételek sorakoznak nálad is? Ideje leltározni és elővenni őket.

Hűtő és fagyasztó

Ezen viszonylag gyorsan át lehet menni. Először fogyaszd el a hűtőben tárolt élelmiszereket, ezután főzz azokból, amelyeket már régen lefagyasztottál. 

Kozmetikumok, tisztálkodási termékek

Kozmetikumok, tisztálkodási termékek, amelyeknek szerinted még nem jött el az ideje használni.

Tisztítószerek

Számos tároló helyiségekben sok tisztítószert tudunk felhalmozni. Elfelejtkezünk róla, megunjuk őket, nem elég hatékonyak vagy vásároltunk újakat.

Kézimunkázásra alkalmas kellékek

Ebben a kategóriában is lehetnek olyan kellékek, amelyeket még mindig tartogatsz, mert nem akarod esetleg elrontani vagy nem jött el az a projekt amire szerinted megéri felhasználni.

Papír, írószer

Jegyzettömbök, határidőnaplók, mert túl szépek, hogy belefirkantsunk. Különleges írószerek, amelyeket csak tartogatunk.

Ajándékok és csomagolások

Ajándékba kapott tárgyak, habár semmi hasznát nem vesszük. Szép csomagolások, ajándékzacskók, dobozok, amelyek csak gyűlnek, de nem fogynak.

Konyhai eszközök

Edények, tányérok, evőeszközök, más konyhai dolog, amelyeket sajnálsz használatba venni.

Zacskók

Biztosan kerül nálad is egy adag műanyag zacskó, amelyet már jó ideje tartogatsz. Sokat ne tartogasd, mert a műanyag darabkákra bomlik.

Ruha

Ruhadarabok, amelyeket ünnepibb alkalmakra tartogatunk.
Rendezvény pólók, cuki mintájú ruhadarabok, amit próbálunk kímélni és ezért elkerüljük.

Egyéb textilek

Ágyneműk, párnák, különleges textilek és egyebek, amelyeket az esetleges vendégeknek tartogatunk. 

használd el felhalmozott élelmiszer

Használd el (fel), de hogyan?

Próbáljuk receptekbe beépíteni a megmaradt élelmiszereket. Például lekvárokat lehet használni édesítésnek, sütikbe, zabkásához, apró nasikhoz. Savanyúságot lehet friss salátákhoz is hozzáadni, plusz ízt ad és jótékony hatásuknak is örvendhetünk. Zakuszkát akár főételek mellé, plusz köretnek is fel lehet használni, nem muszáj kenyérre kenni. 

Használj olyan alkalmazásokat, weboldalakat, amelyek segítenek a már meglévő alapanyagaidhoz receptet találni. Egyszerűen beírod mit akarsz felhasználni és a rendszer számos receptet ajánl fel.

Építsd be rutinodba a különböző elhasználásra várakozó dolgokat, mint például kozmetikai, tisztálkodási, akár takarításra alkalmas termékeket. Így gondolkodás nélkül tudni fogod mit használj.

Tisztítószerek esetében próbáld a régieket, a maradékokat először elhasználni, esetleg hatékonyabbakkal vegyíteni, így lassan megszabadulsz a fölöslegtől.

Készíts valamit kézzel a rendelkezésedre álló kellékekből. Bátran használd fel a meglévő kellékeket és alkoss. Ebbe a tevékenységbe vond be a kisebbeket is.

Teremts olyan alkalmakat, amikor felveheted az ünnep ruháidat vagy előveheted a vendégeknek tartogatott textileket. Nem kell valami nagyon különleges napra gondolni. Bárminek, bármilyen napnak lehet egy ünnepibb keretet adni.  

Mindenképp örvendj a meglévő dolgaidnak, úgy, hogy használod is őket. Ne várd többé a tökéletes alkalmat, ha látod, hogy az már sok ideje nem jött el.

Ha vannak olyan dolgaid, amelyek csomagolása érintetlen, még nem nyitottad fel és tudod, hogy biztosan nincs szükséged rá, nem szereted, akkor azokat egyenesen elajándékozhatod, eladományozhatod. 

Eredmények megtartása

Listával vásárolj.

Próbálj meg már vásárlás előtt visszautasítani.

Csak annyi alapanyagot vásárolj, amit tudod, hogy el fogsz használni következő vásárlásig. Erre jó a menütervezés. 

Akkor vásárolj ruházatot, elektromos kütyüt, bármi mást, amikor a régi használhatatlan és valóban szükséges egy másik darab. 

Mindig ismerd és légy tisztába azzal, hogy milyen dolgaid vannak. Így elkerülheted azt, hogy újravásárolod, azt amivel nem voltál megelégedve vagy duplázod a már meglévő dolgaid.

A felsoroltak mellett még számos más területen lehet a használd el (fel) módszert alkalmazni. Személyenként változhat, attól függően, hogy hol van felhalmozás, mi milyen gyakran van használva. Légy kreatív és találd fel magad. Nekem ez a használd el (fel) módszer amellett, hogy hatékonynak bizonyult, még élvezhetőbb is volt mind a többi lomtalanítási tervékenység. Egyértelmű és egyszerű módszer, amelyet már ma kipróbálhatsz.

Még szintén kedvelheted...