kornyezetvedelmi filmajanlo amit megnezhetsz telen boritokep
Környezetvédelem

Környezetvédelmi filmajánló, amit megnézhetsz télen

Környezetvédelmi filmajánló szerintem a mostani és az elkövetkező sötét, hideg napokhoz jól jöhet. Az ilyen témájú filmek, sorozatok tudományos tényekre alapoznak, valóságot mutatnak be, igényesek, sokatmondók, oktató jellegük is van. A következőket ajánlom megnézésre.

Néhány filmről, sorozatról már írtam, érdekes gondolatot osztottam meg belőlük. A lentiekben csak nagyvonalakban írom le miről is szólnak, így kiderülhet számodra melyiket szeretnéd megnézni, milyen sorrendbe szeretnél ezekkel megismerkedni. 

környezetvédelmi filmajánló kollázs

10+ környezetvédelmi filmajánló

A környezetvédelmi filmajánló felsorolásából természetesen nem maradhat ki David Attenborough neve. Ha természetvédelmi, környezetbarát dokumentumfilmekről van szó ez a név biztosan elő fog bukkanni. Ajánlásaimat máris a valamilyen formában hozzá kapcsolható dokumentumfilmekkel, sorozatokkal kezdem. 

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

Egy felhívás a gyors cselekvésre. Bolygónk hanyatlik, ezt láthatjuk a film első felében. Ráeszmélhetünk arra mi is történik körülöttünk, mennyi minden változott, milyen rövid idő alatt, rossz irányba. A film második felében jönnek a megoldások, ötletek, amelyeket gyakorlatba kell ültessünk. Erről a dokumentumfilmről kiemeltem pár érdekes gondolatot itt.

David Attenborough és Johan Rockström: A bolygónk jövőjének tudománya

A bolygónk jövőjének tudománya dokumentumfilmben David Attenborough és Johan Rockström tudós megvizsgálja a Föld biológiai sokféleségének összeomlását, és azt, hogyan lehet még elkerülni a katasztrófát. Számos gondolatot emeltem ki ebből a dokumentumfilmből is itt.

Bolygónk csodái (Our Planet)

Bolygónk csodái sorozat, nyolc részen keresztül úgy mutatja be a körülöttünk lévő csodákat, értékeket, hogy közben az éghajaltváltozás hatásait is kiemeli. Láthatjuk miként hat az éghajlatunk drasztikus változása az élővilágra. Csodálatos felvételek és David Attenborough narrálása biztosan leköti majd a figyelmedet. 

Becsüld meg a földet (Kiss the Ground)

Legnagyobb értékünk a talaj, viszont mi emberek nem becsüljük meg eléggé. A dokumentumfilmben a bolygónk meggyógyítására a termőföldet ajánlják és hogy pontosan miért is, az kiderül ha megnézed. Itt találsz néhány kiemelt gondolatot a filmből.

Zac Efronnal a Föld körül (Down to Earth)

Ebben a jelenleg két évados sorozatban Zac Efron, ismert színész és Darin Olien író, wellness szakértő, az egészséges és fenntartható életmód kutatásába fogtak a világ körül. Céljuk olyan megoldások megismerése és megismertetése, amelyek egy egészségesebb, környezetbarátabb életmódhoz vezetnek. Vicces, kalandos történéseken keresztül mutatnak be jó példákat a világ minden tájáról. Inspirálódjunk az első évad nyolc és a nemrég megjelent második évad (Down Under) újabb nyolc részéből.

Ételünk és életünk (Rotten)

Ételünk és életünk oknyomozó dokumentumfilm-sorozat, amely a globális élelmiszer-ellátási lánc korrupcióját mutatja be. Elgondolkodtál már azon, hogy honnan származnak és milyen áron kerülnek a tányérunkba a különböző élelmiszerek? A két évad összesen 16 részében különböző általunk is nagyon jól ismert és előszeretettel fogyasztott termékekről tudhatunk meg olyan információkat, amelyek eddig rejtve voltak előttünk. Elgondolkodtató és megnézése után biztosan másként fogsz néhány termékhez hozzáállni. Ideje megismerni a sok évig őrzött titkokat.  

Műanyag óceán (A Plastic Ocean)

Craig Leeson újságíró, Tanya Streeter búvárral, valamint egy tudósokból és kutatókból álló nemzetközi csapattal együttműködve felfedezik milyen sokkoló hatást gyakorolt a műanyag az óceánjainkra és a benne lévő élővilágra. Négy év alatt húsz helyszínre utaztak el szerte a világban, hogy felfedezzék az ócéánjaink állapotát. A felderített helyzet szívszorító és figyelmeztető. Nézd meg te is hogyan hat a műanyagfüggőségünk a vízi élővilágra.

A fenntartható halászat valódi arca (Seaspiracy)

2021-es dokumentumfilmben a rendező és egyben főszereplő Ali Tabrizi a halászat környezeti hatásait mutatja be. A film a tengeri élővilágra gyakorolt emberi hatásokat vizsgálja és a halfogyasztás megszüntetése mellett szól. Felkavaró jelenetekkel, interjúkkal megjelenése óta a film sok vitát gerjesztett. Sokkoló és nagyon szélsőséges, viszont a fő üzenet átjön és valós mégpedig az, hogy a mostani halászat nem fenntartható. Csak erős idegzetűeknek ajánlom. Készülj fel rá és nézés közben szünetelj ha szükségesnek érzed.

RiverBlue

RiverBlue 2017-es dokumentumfilm, amely egy világ körüli folyami kalandot mutat be a híres evező és természetvédő Mark Angelo vezetésével, aki közben felfedi és dokumentálja a globális divatipar sötét oldalát. Erről a dokumentumfilmről itt írtam egy összefoglalót.

Többször említettem már, hogy mennyire összefügg a minimalizmus az környezetvédelemmel. A minimalista életmódot követő emberek nagyobb valószínűséggel és könnyebben tudnak környezetbarátabbak lenni. Próbáljuk jobban értékelni a dolgainkat, nem halmozunk fel, ne termeljünk fölöslegesen szemetet, ne támogassunk ezt az őrült fogyasztói viselkedés, az igazi értékeket ne a tárgyakba keressük. 

Minimalizmus: Egy dokumentumfilm a fontos dolgokról

A minimalisták, Ryan Nicodemus és Joshua Fields Millburn a dokumentumfilm által felnyitják szemünket, megmutatják mit művelünk valójában és melyek az igazán fontos dolgok az életben. A nagy vásárlási szezonban nézd meg ezt a filmet lehetőleg közösen családtagjaiddal, barátaiddal és idén változtass te is vásárlási szokásaidon

Minimalisták: A kevesebb most több

A Minimalizmus dokumentumfilm második része, amelyben a hangsúly a kevesebb most több elvre kerül. Ebből már kiemeltem pár érdekes gondolatot itt. A két dokumentumfilm független, külön-külön is meg lehet nézni. Nagyon ajánlom megnézésre mindkét részt. Hajrá! 

Remélem a fenti környezetvédelmi filmajánló valamelyik eleme felkeltette az érdeklődésedet. Biztonság kedvéért belinkelek egy ajánlást az earth day oldalról, ezek közül sokat még én sem láttam. Választék van bőven. Ezzel az összeállítással a kiválasztás folyamatát szerettem volna megkönnyíteni. Jó nézést és jó elgondolkodást a látottakon.

Még szintén kedvelheted...