feketetoi vasar ahol a minimalistak nem talaljak helyuket boritokep
Minimalizmus

Feketetói vásár, ahol a minimalisták nem találják helyüket

Feketetói vásár idén, pár év kihagyás után, talán nagyobb volt, mint valaha. Az a rengeteg dolog, amit oda hordtak elképesztő látványt nyújtott. Itt aztán mindent is lehet találni, még azt is, amit az ember el sem tud képzelni, nem tud létezéséről. Következőkben megmutatom milyen volt az idei felhozatal, biztosan sok minden téged is meg fog lepni. 

Kíváncsi voltam milyen ez a vásár, miért olyan híres és várva várt dolog. Egyszer már voltam itt, ha jól emlékszem 2016-ban, de azóta sok minden változott.

Feketetói vásár hétvégéje előtt rengeteg cikk, információ jelent meg a vásárral kapcsolatban és az embereket egyre csak buzdítottak a részvételre.

Reggel 7 után kicsivel indultunk Kolozsvárról, ezért időben megérkeztünk, nem volt forgalom az úton, jó helyen találtunk parkolóhelyet. A korán indulás, mint utólag kiderült, jó ötlet volt, mivel később óriási dugók alakultak ki.  

Meglepetésemre fél 9-kor még nem volt mindenki kipakolva. Több helyen, azért akartak nekünk akciósabb áron kínálni dolgokat, mert mi lettünk volna az első vásárlók. Sőt egy helyen magyar, kedves, idős házaspár megjegyezte, hogy milyen korán keltünk és kezdtük a vásározást.  

A vásár látogatására belépőt kellett fizetni, ha jól láttam 5 lejt/fő. Mi a parkoló bejáratánál fizettünk 10 lejt, ami vagy a parkolóhely díját vagy kettőnk belépőjét fedte.

Feketetói vásár felhozatala

Feketetói vásár portékáját pár nagyobb kategóriába tudnám besorolni.

Antik, vintage, régiségek

Első az antik, vintage, régiségek kategóriája. Aki szereti az ilyen bútorokat, dekor tárgyakat, azoknak volt miből választaniuk. Nem tudom elképzelni, honnan szereztek az árusok olyan régi, múzeumba illő tárgyakat, de lehet nem is akarom tudni. Többek között ilyeneket is láttunk:

feketetoi vasar antik targyak

feketetoi vasar butorok dekoraciok

Külföldről hozott kidobott tárgyak

Rengeteg külföldről hozott kidobott, megunt tárgyat, elektronikus termékek lehetett találni. Ami nyugaton többlet, az itt lehet szükséges és értékes. Amiért mások lemondtak valamiről, attól még lehet teljesen jók, sőt jó ha már használt termékeknek adunk egy második esélyt. Szerintem a baj azzal van, amikor mi is a különböző készülékeinket, csak azért cseréljük le, mert egyszerűen meguntuk, ezzel a szeméthegyeket növeljük és egyértelműen nem kedvez a környezetünknek.

Tömegtermékek

Egy másik kategória a tipikus kínai, új, többségében alacsony minőségű, tömegtermékek voltak. Azok a dolgok, amelyeket állandóan meg lehet vásárolni kínai üzletekben, csütörtöki/oroszpiacon, vagy hasonló helyi piacokon. Meglepően, az emberek ezeket a termékeket is keresték és vásárolták, pedig ezeket minden városban, nagyobb településen megtalálják.

 tomegtermekek

Az ilyen termékek vásárlásával nem a minőséget, hanem a legtöbb esetben a szegény országbeli tömeggyártást, az alkalmazottak kihasználását, a környezetszennyezést és még egyéb kedvezőtlen dolgokat támogatunk. Vásároljunk inkább például egy jó minőségű, drágább cipőt, amit legalább 2-3-szor több ideig tudunk hordani, ahelyett, hogy sorozatosan az olcsó, minőségtelen változatod választjuk. Ezeknél sokkal jobb választás szinte bármilyen használt változat, amiből a Feketetói vásáron volt választék.    

Megunt, fölöslegessé vált tárgyak

A vásár egy részét, olyan megunt, fölösleges, otthon talált tárgyak tették ki, amelyeket nem feltétlenül kereskedéssel foglalkozó személyek értékesítettek. Voltak könyvek, viseletek, bútorok, játékok, meg minden, amit csak el lehet képzelni. Talán ez a kategória volt a legszimpatikusabb, ha alaposan végignéztük ezeket a portékákat, csomó érdekes dolgot lehetett találni.

nepviseletek jatekok

Használt ruhák, cipők

A ruha és cipős részleget teljesen kihagytuk. Erre egyszerű a magyarázat, nincs szükségünk semmi féle ruhára, se cipőre. Választék nagyon bőséges volt, sokan is válogattak minden ilyen résznél. 

feketetoi vasar regisegek

Fölösleges dolgok tárhelye a minimalisták számára

Feketetói vásár olyan hely, ahol aztán rengeteg fölösleges dolog is van. Ezt nemcsak azért írom, mert a minimalista életmódot próbálom követni és számomra a legtöbb dolog, amit láttam fölösleges, hanem azért is, mert tényleg mindenki számára sok a kacat itt. Annyi olyan dolog van ami nem funkcionális, rossz állapotban vannak, nehezen lehet a lakásba beépíteni.

Szörnyű volt látni megnyúzott állatbőröket, állatbundákat, koponyákat, szarvakat és tömérdek más állati részekből készült termékeket. Ez a kategória aztán, szerintem fölösleges és felháborító, hogy van rá kereslet.  

Feketetói vásár és más gyakrabban tartott hasonló piacok előtt érdemes előre átgondolni mire van szükség, azt mennyiért szeretnénk megvásárolni, így nem halmozzuk a tárgyainkat, azt vásároljuk meg, amit használni is fogunk.

Nagyon meg kell válogatni, ha jó és nem fölösleges dolgot akarsz itt találni. Simán végig lehet járni úgy, hogy nem vásárolsz semmit. Sok cikkben az szerepelt, hogy itt aztán mindenki tele zacskókkal, teli kézzel hagyja el a vásárt, de ezen át kell látni és felismerni, hogy csak azért írták, hogy te, mint vásárba látogató rosszul érezd magad ha nem vásárolsz. Ezt a taktikát mindenki alkalmazza, de ne feledd te vagy a vásárló, nálad a döntés, amire nincs szükséged, nem vásárolod meg, ilyen egyszerű. A pénzeddel szavazol és támogatsz valamit, valakit.

 

Még szintén kedvelheted...