teendoink a klimakatasztrofa ellen bill gates boritokep
Környezetvédelem

Teendőink a klímakatasztrófa ellen – Bill Gates könyve alapján

Klímakatasztrófa elkerülése napjaink legnagyobb kihívása. Ez gondolom mindannyiunk számára egyértelmű és sajnos, az egyre gyakoribb természeti katasztrófák cselekvésre buzdítanak. Politikusoktól, országvezetőktől kell várjuk, karba tett kézzel a megoldást? Tényleg mi nem tudunk semmit sem tenni? 

Bill Gates „Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? – Lehetőségeink a megoldást jelentő áttöréshez” című könyvéből összegyűjtöttem, azokat a teendőket, amelyeket mi is elvégezhetünk.

Ezen a héten fejeztem be a könyv olvasását és pont a napokban kezdődött el, Glasgowban, az ENSZ 26. Klímakonferenciája. Itt több mint 80 ország írta alá, azt az egyezményt miszerint 2030-ig, 2020-as értékhez képest, globálisan 30%-al csökkentik a metánkibocsátást. Aláírók között nem szerepel sem Románia, sem Magyarország és sajnos a nagy metánkibocsátók Kína, India, Oroszország sem. A jó hír viszont az, hogy az USA komoly változtatásokra készül a klímakatasztrófa ellen.   

klimakatasztrofa eddig megtortent peldak
https://htxt.co.za/wp-content/uploads/2021/08/PHOTO-Climate-Collage-Diagonal-Design-NOAA-Communications-080621.jpg

Egyszerű azt hinni, hogy nincs hatalmunk és erőnk a klímaválság ellen. A könyvben Bill Gates viszont kihangsúlyozza, nem kell politikusnak, filantrópnak lenni, ahhoz, hogy jelentős változtatásokat eszközöljünk

Több szerepben is hatást gyakorolhatunk és komoly eredményeket érhetünk el.

Állampolgárként

Kelet-Európában kicsit nehezebb és kérdésesebb az állampogár képessége, de azért összegzem, milyen javaslatok vannak a könyvben.

Szavazatunkkal támogathatunk olyan politikai pártokat, akik prioritizálják a klímaválság elleni teendőket. 

Városházai tanácskozásokon vegyünk részt, telefonáljunk és levelet írjunk. Kérjük számon a vezetőséget, finanszírozásokat követeljünk zöld kezdeményezésekre. Minél kisebb települések vezetőségével vesszük fel a kapcsolatot, annál nagyobb és látványosabb eredményeket tudunk elérni. Én ebben látok lehetőséget. Keressük fel településünk polgármesterét, tanácsosát és beszélgessünk velük, próbáljunk kész ötletekkel előállni. 

Jelöltesd magad és képviseld te a klímavédelmi kezdeményezéseket. 

Fogyasztóként

Fogyasztóként, vásárlóként a pénzünkkel jelezzük, hogy mi tetszik nekünk és mi nem. Ha minél többen választunk környezetbarát alternatívákat, annál nagyobb figyelmet harcolunk ki. A vállalatok, ennek köszönhetően, sokkal jobban fognak összpontosítani, ezekre a termékekre.    

klimavaltozas hatasa szegeny orszagok mezogazdasagaban
https://pbs.twimg.com/media/EBdM2qKXsAIs4Lz.jpg

Fizessünk plusz összeget zöld célokra. Például utazások, szállásfoglalások, online rendelések során számos helyen lehet többet fizetni, egy szimbolikus árat, arra, hogy szén-dioxid kibocsátást ellensúlyozd. Az elektronikai termékek vásárlásánal opcionálisan lehet többet adni környezetbarát célokra. 

Csökkents az otthonod kibocsátását. A 20 hasznos környezetbarát pénzmegtakarítási tipp bejegyzésemben számos ötletet találsz, amivel csökkentheted otthonod kibocsátását.

Ha építkezésben, felújításaban gondolkodsz, válassz újrahasznosított anyagokat és fektess nagy hangsúlyt a hatékonyságra, szigetelésre, szellőztetésre. 

Elektromos autó vásárlása is szerepel a felsorolt tippek között. Lehet a hazai piac jelenleg még nem áll készen, de el kell játszani a gondolattal, mert ez a jövő.

Próbálj növényi alapú “húsokat” és vagy csökkentsd/mondj le az állati alapanyagokról. Ha növényi alternatívákra megnő a kereslet, a mi segítségünkkel, akkor az élelmiszerpiac is lassan változni fog. Növényi táplálkozással jelentősen csökkenthetjük napi kibocsátásunkat.

Munkavállalóként vagy munkáltatóként

Ezekben a szerepkörökben is sokmindent meg tudunk valósítani. Természetesen az egyértelmű, hogy minél nagyobb egy vállalt, annál nagyobb eredményt lehet elérni. A kisebb cégek esetében is rengeteg lehetőség van. Faültetés, irodák hatékonyságának növelése és számos zöld program, tevékenység támogatása, csak néhány ezek közül. Vállalatok közös erővel is tehetnek a környezetért, finanszírozhatnak innovációkat, kutatásokat.   

Munkavállalóként kezdeményezhetsz és konkrét ötleteket, eseményeket mutathatsz be munkatársaidnak, feletteseidnek. Számos eredményes kezdeményezést láttam már, például közösségi kert az irodában, karitatív tevékenységek, zöld kezdeményezések anyagi támogatása.  

Könyvajánló

hogyan keruljuk el a klimakatasztrofat konyvborito
https://24.p3k.hu/app/uploads/2021/10/74063446-masolat.jpg

A „Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?” könyv egy kemény, viszont nagyon részletes és bizonyított tényekkel ellátott olvasmány. Nekem sok időbe telt elolvasni, mert sokszor kellett szünetet tartsak, hogy megértsem, feldolgozzam az információkat. Mivel sokminden USA-ra vonatkozik, ezek a részek (még) nem relevánsak számunkra. Semmi mellébeszélés nincs a könyvben. Reális és érthető képet ad, ezért is ajánlom elolvasásra.

Bill Gates záró gondolatával fejezem be, ezt a bejegyzést: 

Ha tényeken alapuló képet nézzük, látjuk, hogy vannak dolgok, amelyeket meg kell tennünk a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. Látjuk, hogy milyen akadályok vannak, ezek előtt és látjuk mindazt a munkát, amit el kell végeznünk, ezek leküzdésére.  

Ha a nagy célt tartjuk szem előtt, a karbonsemlegességet és komoly terveket szövünk ennek elérésében, el tudjuk kerülni a katasztrófát. Elviselhetővé tartjuk fenn a klímát, mindenki számára, segítünk szegény emberek százmillióinak abban, hogy életükből kihozzák a legtöbbet és megőrizzük a Bolygót a következő generációknak

Még szintén kedvelheted...