valoban vege a minimalizmus trendnek boritokep
Minimalizmus

Valóban vége a minimalizmus trendnek?

Minimalizmus pár éve nagyon felkapott lett, mindenki erről beszélt, mindenki ezt az életmódot kezdte gyakorolni. Mostanság viszont ez a tombolás alábbhagyott és sokan kijelentették, hogy eljött minimalizmus vége. Valóban így van ez? Erre adok választ ebben az irományban. Tarts velem!

Minimalizmus alakulása

A 2000-es évek elején kezdett el terjedni a minimalizmus. Bloggerek kezdtek el írni erről a trendről, aztán néhány influencer mesélt követőinek erről az új dolgoról. Ezzel elindult a megismertetési folyamat.

Egyszerű volt megérteni a minimalizmus üzenetét, azaz kevesebb az több, tudatosan élni, ne halmozni dolgokat fölöslegesen. Ennek a trendnek a nagy népszerűségében a 2008-as gazdasági válság is nagyot segített. Ekkor az emberek elvesztették a munkahelyüket, az árak megcsúsztak, a fizetőképesség nagy mértékben romlott. Ezeknek a nem túl kellemes dolgoknak köszönhetően az emberek tudatosabban kezdtek költekezni és így egyre többen minimalista életmódra álltak át (tudatosan, vagy tudat alatt).

Egyre inkább nőtt a minimalisták száma. Reflektorfény alá, a figyelem középpontjába kerültek azok, akik ezt az életmódot képviselték, terjesztették.

2015-ben megjelent a Minimalizmus dokumentumfilm, amely még inkább ismertté tette ezt az életmódot. A minimalizmus trend a 2016-ban csúcsosodott ki.

2016 után kezdett el lassan csökkenni az érdeklődés. Ez egy lassú folyamat volt és hozzánk is, kicsit eltolódva, de megérkezett. 

A minimalisták, Ryan Nicodemus és Joshua Fields Millburn, idén kiadott Minimalisták: A kevesebb most több dokumentumfilmjük, mint egy ismétlése és megerősítése a minimalizmusnak és pozitív hatásainak. Itt olvashatsz érdekes gondolatokat ebből a filmből.

Minimalizmus manapság

Manapság is lehet még minimalizmussal kapcsolatos tartalmakkal találkozni, de ez már nem hozza lázba az embereket. Lassan mindenki megtanulta, mit is jelent a minimalizmus és az a kíváncsiság, amely kezdetben volt már nincs meg

Egyfelől a minimalizmus trend átalakult és más kinézetet kapott. Átneveztük, az aktuális igényeknek, trendeknek megfelelően, kicsit más öltözetet adtunk neki, de valójában az alapelv ugyanaz maradt. Ilyen lehet például a zero waste/low waste életmód, fenntartható életmód, környezettudatosság stb.  

Ettől még a minimalizmus marad különálló trendként is, de már nem feltétlenül lehet egyértelmű határt húzni az aktuális trendek és az egykori minimalizmus között

A másik nagy ok, amiért ez a trend láthatóan alábbhagyott, az a járványhelyzet. Mivel elterjedtek a ritkább, de nagy bevásárlások, ezzel egyidőben jellemzőbb lett a felhalmozás. Sokszor túlzásokba estünk a raktározással, a saját szükségeleteink felbecslésével. Emellett a higiéniai termékekre is nagyobb igényt tartunk és más olyan szükségletek is előbukkantak, amelyekre eddig még gondolnunk sem kellett. Ezek mind az egyen-egyenként elképzelt minimalizmusunkba már nem feltétlenül tartoznak bele. 

Sokak számára akkor lett vége minimalizmusnak, vagy már nem annyira szimpatikusnak, amikor már mindenhonnan ezt hallotta. Még a csapból is ez folyt és volt akit ez túlságosan zavart. Annak köszönhetően, hogy sokak sajnos nem feltétlenül reálisan mutatták be a minimalizmust, nagy elvárások születtek a társadalom körében. Azt a tévhit terjedt, hogy már nem lehet rendetlen a lakás, világos szobák kellenek, tele fehér bútorokkal. A félreértelmezés, félreinformálás következtében sokan teljesen kizárták magukat. 

minimalizmus idezet

Következtetések

A nagy kérdés, a minimalizmusnak vége van? Igen, DE minimalizmus trend alatt nagyon sokat megtanultunk és ezeket be is ültettük a mindennapjainkba, olyannyira, hogy ma már normálisnak tűnnek. Amit régebb egyértelműen minimalizmus trend alá soroltunk, ma már teljesen alapvető dolog és nem is tűnik fel.  

Amíg a nagy fogyasztói társadalom létezik, fogyasztásra, vásárlásra buzdító márkák megmaradnak a minimalizmusra szükség lesz. Amíg fő probléma megmaradt, addig igenis fontos szerepet fog játszani a minimalizmus, akár így akár másképp nevezzük is később.

Innen inspirálódtam:

Még szintén kedvelheted...