fenntarthatonak hitt dolgok boritokep
Low Waste

Fenntarthatónak hitt dolgok. Elképzelés vs valóság

Egyre trendibb és divatosabb a fenntartható életmód kialakítása. Sokan hangoztatják ezt az életmódot és a különböző ideillő termékeket, meggyőződéseket. Természetesen a fenntartható életmód nagyon jó és hasznos a környezetünk számára, de nem essünk a helyesnek hitt dolgok csapdájába. A következőkben bemutatok néhány fenntarthatónak hitt dolgot.

Mint minden trendet, ezt is sokan nem helyesen kezelik, számos vállalat kihasználja és saját, de nem a környezet, javára fordítja. Fenntarthatóságot alaptalanul marketing trükként is felhasználják. 

6 fenntarthatónak hitt dolog

Remélt újrahasznosítás

Ez egy számomra is új fogalom volt. Lényegében szelektív tárolóba teszel olyan dolgokat, amelyeket a helyi hulladékgyűjtő és felhasználó vállalat nem fogad el, de te reméled, hogy majd megoldják valahogy. Csak olyan hulladékot tegyél a szelektív gyűjtőkbe, amit tényleg újra tudnak hasznosítani. Ne szennyezzük be az újrahasznosításra alkalmas hulladékot. Nézz utána miket kell elkerülni, úgy a műanyag, mint a papír, üveg és a komposzt gyűjtők esetében. 

Ez helyi szinten változhat, ezért a környékeden lévő felelős vállalat vagy önkormányzat weboldalán, közösségi oldalán keress információkat, vagy kérj segítséget tőlük. 

ujrahasznositas nem fenntarthato
Forrás: https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iku3yI7nMfqk/v1/1200×800.jpg

Jegyezd meg! A hulladék újrahasznosítása alapvetően nem fenntartható megoldás. Kerüld a hulladéktermelést, figyelj mit viszel/engedsz be a lakásodba, mindennapjaidba. 

Az újrahasznosítás is egy vállalkozás és ezt így is kell kezeljük.

Ruhák adományozása

Folyamatosan új dolgokat vásárolunk és a régieket egyszerűen adományba ajánljuk. Ezzel azt gondoljuk, hogy fenntarthatóak vagyunk. Ha nem is vásárolunk olyan gyors ütemben új ruhákat, csak a meglévőket szelektáljuk ki és adományozzuk el, ez a megoldás sem ideális. A ruhák adományozása nem fenntartható, mert az ide került ruhák többsége szegényebb országok szeméthegyein kötnek ki. Egyfelől nincs jól kiépítve a rendszer, másik felől meg rengeteg felesleges ruhát termelünk. A ruhaadományozás legyen a legutolsó lépés a kiszelektálás folyamatában. Add el a megunt ruhadarabot, készíts belőle valami mást, használd törlőrongynak. Ha mégis adományozásra kerül sor, mindenképp válassz olyan alapítványt, ahol tudják használni a megunt dolgaidat, például egykorú rászorulók vannak, akiknek méretben is megfelelnek a ruháid. 

Digitalizálás

Sokan a fenntartható életmódot a digitalizálással kapcsolják össze. A fizikai noteszek, határidőnaplók helyett, inkább egy tabletet választanak, mert az fenntartható. Ez tényleg első átgondolásra valóban jó megoldásnak tűnik, viszont nem az. Akkor lenne fenntartható egy új tablet vásárlása papír füzet, határidőnapló helyett, ha azt legalább 5-10 évet használnánk intenzíven. Egy új elektronikai termék előállítása rengeteg erőforrás felhasználásával, szennyezéssel, óriási ökológiai lábnyommal jár, nem is beszélve a hulladékról, szemétről ami marad a termék után. Ha digitalizálódás a célod érdemes már használt készülékek után keresgélni. Próbálj használt elektromos készülékeket vásárolni, bármikor, amikor szükséged van és eldöntötted, hogy vásárolsz ilyen terméket.  

Importált termékek fogyasztása

Egyre több olyan terméket fogyasztunk, meggondolatlanul, amelyeket messziről hoznak. Ez összeköthető az egészséges életmód tombolásával, a szuper ételeknek, egzotikus alapanyagoknak a reklámozásával. Gyakran a vegánságot is a nagy ökológiai lábnyomú termékek fogyasztásával kötik össze. Valóban sok olyan alapanyag, késztermék van, amit csak hosszú utaztatás során lehet számunkra elérni, gondolok itt például a szójatermékekre. A növényi étrend ilyen alapanyagainak ökológiai lábnyoma, végső soron, messze nem lesz annyira káros, mint például egy vörös hús előállítása.
Mindenképp figyelnünk kell az importált termékek fogyasztásának gyakoriságára és minél inkább csökkentsük ezekből a mennyiséget is. Válasszunk helyi vagy közelibb alternatívákat, például én az mexikói agave szirup helyett a németországi rizsszirupot választottam folyékony édesítőnek.    

importalt termekek UK 2018
Forrás: https://www.glotechrepairs.co.uk/news/wp-content/uploads/2018/09/world-food-imports-1200px-EUROPE-1024×713.png

Amiért valami nem fenntartható, nem azt jelenti, hogy nem fogyaszthatod. Fontos mérlegelni és törekedjünk arra, hogy legtöbbször a kevésbé rosszat válasszuk. 

Vegán bőr

Ha kerülni szeretnéd az állati eredetű bőrtermékeket, nem szeretnéd az állatok kihasználását, kínzását támogatni, akkor nem feltétlenül a vegán változat a jobb megoldás. A vegán bőr nagyrészt műanyagból készül, erős ipari szennyező melléktermékek árán készülnek el és sok tapasztalat alapján nem elég jó minőségűek. Ha nagyon ragaszkodsz a bőr termékekhez, de azért nem akarod az állati változatot teljes mértékben támogatni, jó megoldás lehet a használt, már piaci körforgásban levő termékek beszerzése. Tehát a vegán bőr műanyag és a műanyag termékek tudjuk, hogy messze nem fenntarthatóak. Persze létezik néhány vállalat, akik a vegán bőrt természetes, növényi alapanyagokból állítják elő, de gondolhatod milyen borsos áruk van ezeknek. 

A vegánságot egyszerűen összekötik a fenntarthatósággal. Ez sokszor teljesen indokolt, viszont ezt a trendet is sokan egy nem fenntartható irányba vitték el. 

Nem fenntartható termékek azonnali eldobása

Sokan úgy gondolják, hogy fenntartható életmódot teljesen fenntartható eszközök beszerzésével kell indítani. Ezzel a gondolkodásmóddal a már meglévő, nem fenntartható tárgyaktól gyorsan meg kell szabadulni. Gondolom érzed te is, hogy ez mekkora ellentmondás. Szemetet termelsz már az első fenntartható életmódod napjaiban. Természetesen nem ez a megoldás. Használd el amid van és fokozatosan váltsd fel ezeket fenntartható alternatívákkal.


Nincs fehér vagy fekete oldala a fenntarthatóságnak. A fenntartható életmód szürke terület. Fontos mérlegelni döntéseink során. Ne szabályozzuk le túlságosan magunkat, mert nem fogjuk sok ideig tolerálni és visszaesünk, sőt még rosszabb lesz az életvitelünk, mint előtte. Ismerjük fel a fenntarthatónak hitt dolgokat. Remélem ezzel a bejegyzéssel segítettem neked ebben.

Forrás:

Még szintén kedvelheted...