josikafalvi viztarozo mellett piknikeztunk boritokep
Természetjárás

Jósikafalvi víztározó mellett piknikeztünk egy őszi napon

Jósikafalvi víztározó, egyik általunk leggyakrabban látogatott hely. Ősszel egy új részét fedeztük fel, amelyet hegyi, szerpentines, szűk és igazán látványos úton közelítettük meg. Az itt látott és átélt dolgokat megosztom veled is. Éld át velünk együtt, ezt a csodás napot és ismerd meg a nagy kedvencünket.

Jósikafalvi víztározó (Beliș-Fântânele)

Jósikafalvi víztározó, vagy más néven Bélesi tó, Kolozsvártól 60 kilométerre található, a Gyalui-havasokban, az Erdélyi-középhegység északi részén. A gátat az 1970-es években építették a Meleg Szamosra. A víztározó kialakítása miatt az egykori Béles település lakói a közeli dombra kellett felköltözzenek. A víztározó 990 méteren található és hossza 13 kilométer.    

Mivel közel van hozzánk és a hegyekben, ezért sokszor jövünk ide. Minden évszakban meglátogattuk már, viszont általában mindig a gátnál és a közelében található ismert partrésznél kötöttünk ki.

josikafalvi viztarozo gat es partszakasz

Nyáron megláttuk egy másik részét is a „Transursoaia” nevű úton haladva. Ez az útvonal Bánffyhunyadot (Huedin) köti össze Fehérvölggyel (Albac). Hosszan a Jósikafalvi víztározó mellett halad, magasan a fenyőerdő között. 

viztarozo transursoaia utvonal

Ezen az őszi napon egy egészen más útvonalat néztünk ki és jártunk is be. Ezúttal Jósikafalvát és Balktelepet (Bălcești) is magunk mögött hagytuk. Amint a házak eltűntek pár méter után letértünk az útról egy hegyi, köves, hepe-hupás, néhol kanyargós útra. Ez az aszfalt nélküli szakasz, a végső célunkig, 4 kilométer volt. Jósikafalvától 8,6 kilométert kell megtenni. A fehér nyíllal jelölt helyig mentünk, lásd a lenti képet.

Itt látható az útvonal, Google Térképen, Jósikafalvától a megjelölt helyig.

uj partszakasz

Figyelem! Téli hónapokban Jósikafalva és Dealu Botii falvak közötti útszakaszon nem lehet közlekedni. Ez pont az az út, amelyen meg lehet közelíteni, ezt a partszakaszt. Az erre figyelmeztető tábla Balktelep (Bălcești) végében van kihelyezve.

Ismeretlen terepen

josikafalvi viztarozo osszel

Amint megérkeztünk a látvány azonnal magával ragadt. Egy autó sem volt, így egyszerű volt a parkolás. A tiszta levegő, a fenyők illata és a víz tükröződése mind nagyon csodás volt.

Elvettük csomagjainkat és letelepedtünk a tó közvetlen közelébe. Hosszú volt az út, így a rövid idő után már meg is ebédeltünk a szokásos módon.   

to kilatas

Rajtunk kívül csak pár ember fordult meg. Annyira csend volt, hogy a túloldali beszélgetéseket is tisztán lehetett hallani. Időnként a favágás hangjai és az ott haladó kamion hangja törte meg a csendet és a természet hangját. 

Nagyon szépen sütött a nap és még meleget is adott, így természetesen belemásztam a vízbe, de csak bokáig. Valaki ennél bevállalósabb volt. Katonásan levetkőzött fürdőgatyába, megmártózott teljesen a vízben, úszott egy rövidet és amilyen gyorsan levetközött olyan gyorsan felöltözött és el is ment. A víz amúgy annyira hideg volt, hogy én csak 1-2 percet tartottam bent a lábam és máris megpirosodott, elzsibbadt.

Biztosan itt nyáron sokan lehetnek, láttam is képeket sok-sok parkoló autóval. Melegben élvezhetőbb az ittlét és több lehetőség is van, gondolok a csónakázásra, fürdőzésre, nagy sétálásokra. 

viztarozo csonakok

Talán valahol itt van az egykori falu temploma, természetesen a víz alatt. Azt hallottam, hogy alacsony vízállás esetén lehet látni a tornyát. Mi nem láttuk, de talán egyszer majd nekünk is megmutatja magát.

A gát mellett lévő partszakasztól, a melegebb hónapokban, csónakokkal lehet körbejárni a tavat. Egyik attrakció pont a templom, amelyet megközelítenek a túravezető hajóskapitányok. Ők tudnak sokat mesélni a helyről, a régi faluról és a környékről. Érdemes igénybe venni a szolgáltatásaikat és támogatni őket. Mi többször hallgattuk mesélésüket a partról, tényleg érdekes volt.

Ez egy olyan hely, ahova biztosan még visszajövünk, csak legyen kicsit melegebb. Megéri ide lezötykölődni, sőt az a 4 kilométeres rosszabb útszakasz gyalog is megtehető, csak visszafelé kell majd emelkedőt mászni. Jósikafalvi víztározó nagyon látványos, bármely pontján és jó kirándulóhely. Ajánlom neked is.

Agota osszel a tonal

Még szintén kedvelheted...