szek falu hataraban nadasokban tavaknal boritokep
Természetjárás

Szék falu dimbes-dombos határában, nádasokban és tavaknál

Szék falu utcáin és határában, a nádasban már párszor jártunk, de ezúttal egy új részét fedeztük fel. A hónap elején sétálós, túrázós kedvünkben voltunk. Térkép tanulmányozása után Székre, pontosabban a mellette lévő természeti különlegességekre esett a választásunk. Tarts velünk!

Szék falu (Sic)

Szék (Sic), Kolozs megyében, Mezőségen, Kolozsvártól 40,  Szamosújvártól 15 kilométerre található. A község három részre van felosztva: Felszeg, Csipkeszeg és Forrószeg. Mivel elszigetelt település, nem halad át rajta nagyobb út, nincs vasúthálózat a közelben, ezért a hagyományok is jobban tudtak és tudnak élni. Néprajzi szempontból nagyon értékes ez a hely. 

Sokáig sóbányászattal foglalkoztak az itt élők. Egy idő után nem volt már elég termelékeny a bánya és be is omlott, így a mezőgazdaság kezdett teret hódítani. A talaj sóban gazdag mivoltát a község Gyulatelke (Coasta) felőli részén még ma is látható sósfürdő bizonyítja. 

Eddigi felfedezéseink

Széken már többször jártunk, megnéztük a központban található református templomot, a mellette lévő tájházat, sétáltunk a falu nagyobb utcáin, a Csipkeszeg múzeumot és táncházat is szemügyre vettük. 

Ezek mellett természetesen a nádrezervátumban is többször sétáltunk. Végigmentünk a kiépített pallós, cölöpökre épített hidas útvonalon, minden pihenőhelyen megnéztük a kihelyezett informáló táblákat, megismertük, milyen különleges állatfajok vannak és még a madárlesbe is felmásztunk.  

Új terepen

A mostani természetjárásunk során egy teljesen új terepet néztünk ki és ezt fedeztük fel. Végső célunk a Tibi tava volt, legalábbis ilyen néven szerepel a Google Térképen. Ezt az útvonalat jártunk be:

szek falu hataraban bejart utvonal terkepe
https://www.google.com/maps/dir/46.9407154,23.9076134/”/@46.9374953,23.9150064,3669m/data=!3m1!1e3!4m9!4m8!1m0!1m5!1m1!1s0x474999b001111333:0xc80ebbe55c23be14!2m2!1d23.9552999!2d46.9397389!3e2?hl=hu

Kicsit borongós időnk volt, a nap csak gyengén sütött a vastag felhők mögött, ezért mi jól felöltöztünk és így teljesen élvezhető volt a teljes sétánk. 

Kezdetben egy nagyobb dombot kellett megmászni, kanyargós mezei úton, aztán innen már szinte semmi emelkedő nem volt egész a tavakig. Igen, a tavakig, mivel két tó is volt a végső célban. Tibi tava és a szentegyedi (Sântejude) .

A domb tetejéről egész jól látszott a hátunk mögött elhúzódó Szék.

kilatas dombrol

Leereszkedve mezős, erdős kilátás tárult elénk. Csend volt, csak pár autó ment el mellettünk az egész sétánk során. A köves, helyenként elég sáros úton még állatnyomokra is felfigyeltünk, több mint valószínű, hogy őzek voltak. 

szek falu hataraban setalunk

Hosszas séta után a széki nádasba értünk. A nádas jól elhúzódik és a térkép szerint egy összefüggő részből áll. A látogatásra kialakított, főút mellett, a falu szélétől induló rész tulajdonképpen az eleje és egy kis része a teljes nádasnak. Nem is számítottunk rá, de ezen az ismeretlen úton jobban láthattuk a nádast és nagyobb része mellett haladtunk el. 

szeki nadas

A nádasból lassan előbukkant Tibi tava. Már eléggé elfáradtunk, így örültünk amikor felfedeztük a tavat. 

Tibi tavánál

Leültünk a tó partján kiépített pallóra és megebédeltünk a szokásos módon. Az újrahasználható textil szalvétába csomagolt szendvicsek után termoszba tett kávét és teát is ittunk. 

tibi tava low waste ebed

Nagyon szépen tükröződött a vízen a túloldalon lévő őszi erdő. A nádas felől állandóan madárhangokat lehetett hallani és láttunk is pár nagy kócsagot. Beazonosítani a Madárhatározó applikációval sikerült.

szek hataraban tibi tava

Séta visszafelé

A pihenő után még folytattuk utunkat addig amíg megláttuk a következő tavat. Megfigyeltük, hogy az út távolodik ettől a tótól, nem lehet jól megközelíteni és sok a magánterület, így visszafordultunk. A tavak mentén, az út mindkét oldalán, házak vannak és szombati nap lévén sokan dolgoztak a kertekben, a házak körül. 

Visszafelé gyorsabban haladtunk. Vártuk, hogy az autóhoz érjük, mert lassan már ment le a nap és egyre hűvösebb volt. Frissítő levegőben nagyon nyugis sétánk volt. A dombos részen egy juhnyájhoz kerültünk közelebb, aminek annyira nem örültem a kutyák miatt, végül simán elhaladtunk mellettük. 

santejude szentegyed to osszel

Szép napunk volt, jó sokat jártunk és élveztük a természetet. Örvendek, hogy új részét nézhettük meg Szék falu határának. Jó néha olyan helyre menni, amely nem annyira ismert. Így is sok érdekességet lehet felfedezni, apróbb részletre is lehet figyelni és élvezni a viszonylag érintetlen természetet. Ismerj meg te is, következő adandó alkalommal, egy új helyet a közeledben.

Még szintén kedvelheted...