bihari-sik tanosveny termeszetfigyeles es lecsendesedes boritokep
Természetjárás

Bihari-sík tanösvény, természetfigyelés és lecsendesedés

Bihari-sík tanösvény meglátogatására május közepén kerítettünk sort, amikor Nagyváradon töltött egy hétvégét. A képek, amelyeket erről a helyről láttunk felkeltették az érdeklődésünket és szerettünk volna mi is eljutni ide. Mivel Nagyváradtól viszonylag közel van, ezért sokat nem gondolkodtunk, útnak kerekedtünk és egy kellemes délutánt töltöttünk itt. Különleges növényzet, változatos állatvilág, megnyugvás fogadott minket és számos meglepetés. 

Bihari-sík tanösvény

Nagyváradtól 50 kilométerre, Berettyóújfalutól 11 kilométerrel található Püspökladány irányában. A Hortobágyi Nemzeti Park által létrehozott és fenntartott tanösvény egész évben, ingyenesen látogatható. A tanösvény a vizes élőhelyet és az ezt fenntartó bivalygulyát mutatja be. Még több információ itt.

Megérkezés

Amikor a kiindulópontra érkeztünk borús idő volt, de nem esett, így kellemes sétát tudtunk megtenni. Jól felöltöztünk, felszerelkeztünk hátizsákokkal, fényképezőgéppel és távcsővel. Az információs táblák, az útvonal térképének alapos tanulmányozása után elindultunk. 

Két útvonal van, oda és vissza is azonos az út mindkettő esetében. Mi a hosszabb útvonalat választottuk előszőr. A tanösvények hossza 0,4 – 6,4 kilométer között változnak.

bihari-sik tanosveny terkep

Bihari-sík tanösvény hosszabb útvonala

Az egész tanösvényen több ponton vannak információs táblák kihelyezve az ott látható növény és állatfajokkal. Valamennyit közülük mi is láttunk a sétánk alatt és jól jöttek ezek a képes felvilágosítások a beazonosításhoz. Ahogy haladtunk már az elején sok érdekes madarat láttunk és találgattuk mi lehet, megfigyeltük milyen színűek, mekkora a testük, aztán az információs tábla alapján azonnal felismertük.

magyarorszagi alfold novenyvilaga

Rengeteg énekes madarat, parti madarat, réceszerűeket, hosszú lábúakat sőt még ragadozó madarakat is láttunk. A madarak mellett a tanösvény közepén legelő, sárba fetrengő bivalyokat is meg lehetett figyelni, szinte végig az útvonalon. A bivalyok villanypásztorral jól körülhatárolt területen vannak, így nem jöhetnek a látogatok közelébe, viszont az ösvényen, főleg az elején vigyáznunk kellett, nehogy megérintsük a szálakat. 

magyarorszagi alfold bivalyok

Pont előttünk kaszálták le az ösvényen a fűvet, így az erős zöld szag végigkísérte a sétánkat. Vigyázz csiga! Visszatérő felkiálltásunk volt, mivel a frissen lenyírt fűvől sok-sok különböző méretű csiga bújt elő, ezért figyelmesen kellett lépkedjünk. 

Sétánk madaraktól és békáktól volt hangos. Próbáltunk minél kevesebbet beszélni, hogy ne ijjesszük el őket és tudjuk közelebbről is meglátni. Ez többször sikerült is. 

tanosveny felfedezese

Pallós útszakaszokat váltogatta a füves ösvény, majd egy hosszabb szakaszon mezei úton haladtunk. Aztán újra legelős, kevésbé vizes részen sétáltunk át, amit hosszú pallós ösvény követett.

A mezős részen rengeteg kamillát láttunk és érzetük az illatát is. Közelről is megnéztük a foltokba csoportosuló rengeteg virágzó gyógynövényt. Visszagondolva még most is megmosolyogtat az az intenzív illat amit ott tapasztaltunk. Eszembe jutott a gyerekkorom, a mezei séták, amely során gyűjtögettük a kamillákat és a sok elfogyasztott kamilla tea. 

kamillamezo

A túraútvonalunk végére értünk és ezt egy magasles igazolta. Itt megpihentünk és jól szemügyre vettük a legelő bivalyokat, a tavakon és mellette tevékenykedő madarakat. 

Ettől a kilátótól átláttunk a másik kilátóra, ahova majd el is mentünk.

bihari-sik tanosveny termeszetfigyeles es lecsendesedes boritokep

Visszafelé ugyanazon az útvonalon mentünk. Így már ismerős volt a terep és gyorsabban is haladtunk. A nap is előbújt és jó melegen sütött. A frissen vágott fű már szinte teljesen megszáradt és így egyszerűbb is volt a haladás. 

Bihari-sík tanösvény rövidebb útvonala

A második kilátóhoz a kiindulóponttól kell előre, az istálók fele menni. Az istálókig autóval is el lehet jutni, onnan kezdődik egy rövid szakasz, amit kizárólag gyalog lehet megtenni. Rövid séta után máris a másik kilátóhoz érkeztünk. Itt interaktív táblák vannak kihelyezve, ahol meg lehet ismerni néhány ottani mezei virágot, a bivalyokról kérdezz felelek formájában sok érdekes információt lehet megtudni és egy gulipán madárnak kell segíteni egy pályán eljutni a magas fűves részhez, így rejtekhelyen lesz a ragadozók ellen. 

Ebből a kilátóból közelebbről meg lehetett figyelni a nagyobb tavakat, telis tele madarakkal, a bivalyokat és az otthonukat, az istálókat. A mezőn még szökkenő nyulakat is láttunk. 

vizi elovilag

Az istállóktól kifelé, a főút fele haladva többször is nyulak szöktek át az úton. Egy adott ponton sokáig pont az út közepén szökött előttünk a nyúl, mit sem sejtve, hogy közelében körözött egy óriási ragadozómadár. Szurkoltunk a nyúlnak, hogy mielőbb beszökjön a magas füves, nádas területre, nagyon nem szerettünk volna egy támadás szemtanúi lenni.

Viszlát

A Bihari-sík tanösvény felfedezése számunkra ezzel az utolsó érdekes akcióval ért végett. Búcsút vettünk és elindultunk vissza Berettyóújfaluba, majd hétvégi szállásunkra Nagyváradra.

A Bihari-sík tanösvény nagyon csendes, megnyugtató hely, ahol lépten-nyomon lehet rengeteg növényt, élőlényt felfedezni. Mivel az ott élő állatok otthon vannak, sokszor magukhoz közelebb is engednek, így meg lehet őket csodálni pár méterről. Ajánlom, hogy látogass el ide te is. Szánj elegendő időt rá és biztosan nagyon jó természetjárásban lesz itt részed. 

bihari-sik tanosveny kozepen

Még szintén kedvelheted...