varazslatos oszi termeszetjarasok boritokep
Természetjárás

Varázslatos őszi természetjárások, amelyeket idén tettünk

Idei őszi természetjárások leglátványosabb helyeit mutatom be neked, ahova sikerült eljutnunk, viszont még nem tettem említést róluk. Minden évszaknak megvan a maga varázsa, viszont az ősz, számomra a lelassítást, a megnyugvást jelenti. 

November utolsó napjaiban visszatekintek az idei őszre. Számos rövid természetjárásunk volt, amelyeket nem mutattam meg és úgy gondoltam ennek az évszaknak méltó lezárása lesz, ez a rövid összeállítás. 

Őszi látvány Tarnica, Meleg-Szamos, Gyalu tavainál

Annak nagyon örvendek, hogy közelünkbe sok tó, pontosabban víztározó van. Valamiért szeretem a tavakat és ezeket többször is meglátogatjuk. Október közepén, pár hűvösebb nap után hirtelen szint váltottak a falevelek, így hétvégén autóba ültünk és megnéztük mi is ezt a természetes színkavalkádot.   

oszi erdo a Tarnica tonal

Különleges volt a látvány, mivel a lombhullató erdő között fenyvesek is megjelentek. Ezzel plusz színfoltok tették még változatosabbá az erdőt. Voltak részek, ahol már lehulltak a levelek, így minden fázisban lehetett látni az erdők őszi arcát.  

oszi erdo a Meleg-Szamos tonal

A Gyalui tónál hattyúk horgásztak és úszkáltak. Mint utólag olvastam, ők talán itt is telelnek. A nádas között figyeltük, hogyan buknak le a víz alá eledelt keresve. Jó volt a szabadban látni őket és ilyen sok számban.

hattyuk a gyalui tonal

Őszi erdő Roska faluban

Idei legszebb erdei sétánkat Roska faluban tettük. Ez egy véletlenszerű felfedezés volt. Úton hazafelé, mindenképp meg szerettünk volna állni és élvezni a sok-sok színű falevelet és a pihe-puha avart. Az út mellett találtunk egy kis erdős részt, ami igazán őszi arcát mutatta.    

Különösen ősszel egy erdei séta nekem kihagyhatatlan. Gondolom sokan vagyunk így. Az ősz szépségét sok fa között lehet legjobban megélni. Ez a természetjárásunk október végén volt. Nem gondoltuk, hogy még találunk olyan fákat, amelyek még nem hullatták le teljesen leveleiket. A városban és a mellette lévő településeken, már nem voltak a fákon levelek, de itt a hegyekben még rengeteg falevél volt az ágakon is és a földön is

oszi termeszetjarasok roska erdeiben

Nagyon élveztem az itt talált puha talajt és a nap utolsó sugarait. Érdekes volt kifeküdni a vastag avarra és a fák színes leveleit csodálni a lemenő nap fényében.

Persze a megszokott őszi fotókat is el kellett készíteni. Főszereplők a különféle formájú, színű gombák, amelyek random helyeken nőnek. Idén fogalmazódott meg bennem az, hogy a gombák az ősz virágainak is tekinthetőek. 

oszi erdo es gombak

Újra bebizonyosodott, hogy a természet állandóan meg tud lepni és nem a célpont a fontos. Úton, bárhol, akár lakóhelyünkön is gyönyörködhetünk benne.  Az őszi természetjárások megnyugtatnak, segítenek lelassítani és tudatosan jelen lenni. Ideje lezárni ezt az évszakot és felkészülni a télre. Remélem jól telt neked is ez az ősz.

További képeket és videókat az Instagramon és TikTokon osztok meg:

Még szintén kedvelheted...