hasznalt ruha szeptember kihivas kiterjesztese egesz evben
Fenntartható divat

Használt ruha szeptember kihívás kiterjesztése egész évre

Használt ruha szeptember brit Oxfam szervezet kezdeményezése, amely évről-évre egyre több személyt mozgat meg. Már javában járunk a szeptembernek, de erről a kihívásról szerintem nem lehet lekésni, mivel ez egész évben kivitelezhető. Az alábbiakban ismertetem a kihívás lényegét, célját és hogy mennyire egyszerűen lehet gyakorlatba ültetni.

A divatipar a világ egyik legszennyezőbb iparága. Például egy új farmer előállítsával körülbelül 16,2 kg CO2 kerül a légkörbe, amely több mint 93 kilométer autózásnak felel meg. 

Az óriási szennyezés annak is tudható be, hogy az emberek folyamatosan új ruhákat vásárolnak, ezzel fenntartva az igény az új termékekre. 

Azzal, hogy ruháinkat használtan vásároljuk meg, nemcsak a textilhulladék csökkentését segítjük elő, hanem az új ruhák iránti keresletet is lényegesen lecsökkentjük vagy teljesen megszüntetjük.

Mi a használt ruha szeptember?

Egy olyan kampány, amely a ruhák adományozását, újrafelhasználását, újraviselését és újraformázását népszerűsíti szeptember folyamán – és azon túl is! (Oxfam szerint)

Mondj nemet 30 napig az új ruhák vásárlására.

Ezzel a kampánnyal, kihívás teljesítésével arra bíztatják az érdeklődöket, hogy fedezzék fel a fenntartható, etikus, lassú divatot. Középpontban a használtruha vásárlás, adományozás és egy igazságosabb világ megteremtése.

2019 óta létezik ez a kampány, amelyet az Oxfam indított útnak. Évről évre egyre többen csatlakoznak és teljesítik a kihívást.

Miért érdemes ebben a kihívásban részt venni?

Az ilyen vásárlási mód kedvezőbb az embereknek és a környezetnek.

Csökkentjük a pazarlást.

Ha csak másodkézből vásárolunk csökkentjük az új ruhák keresletét

Soha nem volt még fontosabb, hogy mit viselünk. 

Anyagilag is kedvezőbb használtan vásárolni.

Egyedi darabokat találhatunk túrkálókban, használt ruhakereskedésekben. 

Vásárlásunkkal akár olyan boltokat, márkákat is támogathatunk, amelyeknek szívügyük a környezetvédelem

Igazságosabb világ megteremtéséhez járulunk hozzá. A divatipar az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik legfőbb szereplője. Sajnos ennek azok az emberek az elszenvedőik, akik a legkevesebbet tettek az éghajlati válság előidézésében. 

Klímaválság ellen aktívan cselekszünk. A fast fashion egyik legkörnyezetszennyezőbb üzleti modell. Erről itt írtam többet. Bőségesen van okuk eltávoldoni a fast fashion-tól és rengeteg lehetőségünk van erre. 

ruhaipar kornyezetszennyezes szemet
https://www.modemonline.com/img/_upload/article/6187/normal.jpg

A ruhavásárlás egy függőség is lehet. Ettől a potenciális függőségtől meg lehet szabadulni ezzel a kihívással. Te fel szoktad tenni magadban a kérdést egy ruhavásárlás, vagy más vásárlása előtt, hogy miért is szeretném ezt? 

A kihívás egy része az adományozás, jótékonykodás. Meglévő, számodra nem szükséges, de még jó állapotú ruhákat adományozd el, ajándékozd el. Ezzel jót teszel másoknak is, nemcsak a bolygónknak. 

Ennek a kihívásnak a teljesítésével egy közösség tagja leszel. Büszke lehetsz magadra.

Tippek használt ruha szeptember kihívás teljesítésében

A kihívás egy nagy rész a csak használt ruha vásárlás. Kifejezetten használt ruha vásárlásra itt megismerhetsz pár turkálási trükköt. Ezen felül tudatosságra, megfontoltságra és általában vásárlási szokásainkra is érdemes több figyelmet fordítani.

Akkor vásárolj, amikor tényleg szükséges.

Vásárolj saját gardróbodból, hozz ki a lehető legtöbbet a meglévő ruháidból

Vásároljunk használtan vagy vintage darabokat.

Kérj kölcsön vagy bérelj ruhát.

Cseréljetek ruhákat egymás között.

Támogass fenntartható márkákat.

Vigyázz minden ruhadarabodra.

fenntarthato divat 4 alapelve

Használt ruha szeptember egész évben

Tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire szennyező a divatipar. Ha a használt ruha szeptember kihívás teljesítése működik, megvalósítható egy hónapig, akkor ez menni fog több ideig, akár egész évben is.

Rengeteg jó minőségű, egyedibb használt ruhát lehet találni, jóval kedvezőbb áron. A keresés egy jó kikapcsolódás, élvezhető tevékenység, amilyet egész évben lehet gyakorolni.

A mi vásárlásunkkal próbáljuk elkerülni a körforgásba lévő és kerülő ruhák növekedését. Van már elég legyártott ruha mindenki számára, nincs szükségünk nekünk se és messze a Földünknek sem új ruhadarabokra.  

Tudatos vásárlás és környezetbarát gondolkodás mindig elsődleges helyen kellene legyen egész évben. Ha sikerül gondolkodásmódunkat megváltoztatni, akkor a használtan való vásárlás (akár minden termék esetén) megszokott, normális lesz. 

Tekintsünk el azoktól az íratlan szabályoktól, hogy egy alkalmi ruhát csak egyszer lehet felvenni, vagy ciki ha nincs elég mennyiségű mindennapi használatra megfelelő ruha. Ezeket a gondolatokat mind a termékeket tömegszámra eladni akaró márkák ültették a fejünkbe. Ideális megoldás lehet erre a kapszulagardrób kialakítása, akár 100%-ban használt ruhákból. Kapszulagardróbról itt olvashatsz többet.

Használt ruha szeptember kihíváshoz hasonló kihívás az egy hónapig nem vásárlás. Minden fajta vásárlás elkerülése egy hónapig, persze az alapszükségletet leszámítva. Ez egy következő szint lehet, egy nagyobb falat, amely teljesítésével rengeteg tapasztalatot szerezhetünk.

hasznalt ruha szeptember kihivas kiterjesztese egesz evben

Remélem a fenti összefoglalóval felkeltettem az érdeklődésedet és fogékony lettél ennek a kihívásnak a teljesítésében. Csatlakozz te is az év bármely részében. 

Forrás:

https://www.oxfam.org.uk/get-involved/second-hand-september/

https://www.harpersbazaar.com/uk/fashion/fashion-news/a28911531/what-is-second-hand-september/

https://www.thebusybeck.com/5-reasons-to-start-buying-your-clothes-second-hand/

Még szintén kedvelheted...