Low Waste

20 hasznos környezetbarát pénzmegtakarítási tipp

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a környezetbarátabb változatok drágábbak és maga a tudatosabb, környezetkímélőbb életmód sokkal több anyagi ráfordítást igényel. Ez valamilyen szinten igaz, viszont létezik rengeteg olyan alternatíva, amely lemondások nélkül, anyagi szempontból sokkal kedvezőbb. Íme néhány környezetbarát pénzmegtakarítási tipp neked, amelyeket már most gyakorlatba ültethetsz.

kornyezetbarat penzmegtakaritasi tipp illusztracio
https://i1.wp.com/ugandajournalistsresourcecentre.com/wp-content/uploads/2021/03/money-2724241_1920.jpg?fit=1024%2C692&ssl=1

Használj takarékos izzókat

Cseréld le a hagyományos izzókat takarékos változatra. Kezdetben lehet soknak tűnhet egy ilyen izzó, viszont hosszú távon megéri a befektetést, sőt gyorsan megtérül a kedvezőbb villanyszámlák által. Fokozatosan válthatsz, így nem lesz olyan nagyon érezhető a ráfordítás.

Húzz ki mindent az áramforrásból, ha már nem használod

Ha például feltöltötted a telefonod, a laptopod húzd ki a töltőt az áramforrásból. Ezt tedd minden olyan elektromos konyhai eszközzel, lámpákkal, számítógépekkel stb. amelyeket nem használsz, vagy nem kell állandóan működjön.

Kapcsold le magad után a villanyt

Ha már nem tartózkodsz az adott helyiségben, kapcsold le a villanyt. Semmi értelme kivilágítani a lakás minden részét, ha nincs is ott senki. Egy kapcsoló megnyomása nem nagy erőfeszítés, viszont kumulálva érezhető lehet a hatása a villanyszámlán és a környezet is megköszöni neked. 

Válts feltölthető akkumulátorokra eldobható elemek helyett

Rengeteg elemet használunk, nagyon sok helyen a lakásunkban. A konyhai eszközöktől elkezdve órákig, hőmérőkig, játékokig, megszámlálhatatlan mennyiségű elemre van szükségünk. Ezeket érdemes feltölthető akkumulátorokra cserélni. Anyagi és környezetvédelmi szempontból is megéri a befektetés. 

Használj termosztátot

Fűtésed és meleg vized termosztát segítségével szabályozd. Így nem fűtöd túl a lakást és a vizet, nem használsz annyi energiát és természetesen pénzt spórolsz meg.

Amit tudsz digitalizálj

Ne kérj postán nyomtatott számlákat, használd az szolgáltatók weboldalait a számlák rendezésére. Olvass elektromos könyveket vagy hallgass könyveket. Magazinokat elektromos formában igényeld, ne kérj nyomtatott változatot. Határidőnaplókat, tervezőket elektronikus formában vezess. Ezzel sokkal rendszerezettebb lehetsz, nem halmozol fel fölösleges dolgokat, amelyeket egy idő után már kerülgetned vagy kidobnod kell.

Vásárolj másodkézből, használtan

Ha másodkézből vásárolsz valamit rengeteg pénzt tudsz megspórolni, nagyon jó minőségű dolgokat találhatsz és nem kell csak miattad egy új terméket legyártsanak, a piacra vigyenek. Bármit lehet használtan vásárolni és bőséges a választék. 

turkalasi trukkjeim ruhak
https://www.suelovesnyc.com/wp-content/uploads/2017/04/susan_fengler_suelovesnyc_blog_sue_loves_nyc_kleiderschrank_ausmisten_tipps.jpg

Kölcsönözz, kérj valakitől mielőtt vásárolnál

Ha olyan dologról van szó, amit csak egyszer használnál, nincs rá igazán szükséged, nem éri meg neked megvásárolni, akkor kérj kölcsön vagy kölcsönözz.

Add el a fölösleges dolgaidat

Amit már nem használsz, nincs szükséged rá, meguntad, nem passzol, add el. Másnak lehet pont szüksége van arra, ami neked pluszba van. Pénzt keresel és a környezetnek is kedvezel.

Mosásnál kíméld a ruháidat

Moss alacsonyabb hőfokon, kevesebb ideig, kevesebb mosószerrel, ritkábban és szárítsd kint természetesen. A ruháknak nem kell forró víz, rengeteg mosószer és hosszú mosásprogramok, hogy rendesen kitisztuljanak. Legközelebb próbáld ki ezt a környezet-, pénztárca- és ruhabarát mosási módszert.

Készítsd magadnak tisztítószereket

Ne vásárolj többet tisztítószereket. A boltokban kapható szerek tele vannak egészségre és környezetre káros anyagokkal, drágák és nem feltétlenül hatékonyabbak. Nagyon sok pénzt meg lehet takarítani ezzel a megoldással.

Közelebbi uticélokra sétálj vagy kerékpározz

Ha így közlekedsz mozogsz, pénzt takarítasz meg és a környezetet is véded. Mindenki nyer ebből. Hát mi kell ennél több?

Hagyd el a palackozott víz vásárlását

A rengeteg műanyag gyártással és vásárlással jár a palackozott víz fogyasztása. Ugyanakkor drága is és körülményes a cipelése. A csapvíz legtöbb helyen iható. Ha nem vagy biztos a csapvízben, akkor szerezz be egy vízszűrő berendezést vagy kancsót. Még ezzel a megoldással is rengeteg pénz spórolhatsz meg.

Fogyassz kevesebb húst

A húsipar egy nagyon szennyező iparág és a hús drága, kevésbé egészséges élelmiszer. Próbálj bevezetni pár napot egy héten, amikor nem eszel húst. A bevásárlásaid során meglátod, hogy a végső összeg kevesebb lesz mint korábban volt. Ezzel az ökológiai lábnyomod is jelentősen csökkenteted. 

Vásárolj szezonális és helyi termékeket

Nem kell pénzt kidobj műanyagra szatyorra, bevásárló zacsikra és így a környezetedre is jobban figyelsz. Napról napra egyre inkább drágulnak a nem tartós zacsik, ezért is érdemes kellőképpen felkészülni a vásárlásra. 

Bevásárláskor vigyél magaddal szatyrokat

A szezonális termékek finomabbak és persze pénztárcabarátabbak is. Helyi termékeket nem utaztatják több száz, akár ezer kilométereket, nem jár annyi CO2 kibocsátással egy ilyen termék elérése. 

kornyezetbarat vasarlas szatyorba

Tisztálkodj kevesebbszer, rövidebb ideig

Igen, tudom, hogy furán hangzik, de tényleg alapvetően nincs szükségünk olyan gyakori és hosszú tisztálkodásra. A napi tusolások sokszor nem is szükségesek, csak megszokásból tesszük. A legtöbb tusolás sok-sok percig tart és ezalatt rengeteg vizet használunk el. A hajmosást is sokszor túlzásba visszük. Próbálj meg ritkábban mosakodni és csak párszor tartson 5 percnél többet. Így sok vizet tudunk megtakarítani. Olvass itt további víztakarékossági tippeket.

Gondold meg többször mielőtt vásárolnál valamit

Minél kevesebbet vásárolunk fölöslegesen, annál többet takarítunk meg. Ez szerintem egyértelmű, viszont a kivitelezés sok esetben nem megy olyan könnyen. Próbáld kizárni a körülötted lévő hirdetéseket, vezess vásárlási listát és légy tudatos. Így kisebb hatást gyakorolhatunk a környezetünkre. Vezesd be gondolkodási időt, erről itt olvashatsz többet.  

Főzz teljes értékű alapanyagokból

Kerüld a feldolgozott élelmiszereket. Főzz magadnak, otthon, alapélelmiszerekből. Így sokkal olcsóbban hozod ki az ételeket, finomabbak, tudod pontosan, hogy mi kerül bele és sikerélményed is lehet.

Javítsd meg ne dobd ki

Javítsd vagy javíttasd meg mindent amit lehet. Ne az első lépés egy új vásárlása legyen. Sok esetben egy kis ráfordítással meg lehet, a már meglévő dolgokat is javítani.

Ezek mellett rengeteg környezetbarát pénzmegtakarítási tipp létezik. Láthatod, hogy a környezetbarátabb, tudatosabb életmód nem költséges, sőt anyagilag még kedvezőbb is. Kis lépések, kis változtatások, amelyek érezhető eredményeket hozhatnak neked és kumulálva a környezet számára is. Jó kísérletezést!

Még szintén kedvelheted...